Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

EET - výroba vs. maloobchod

Od: ajka77 odpovědí: 1 změna:

Pěkný den, prosím o názor ty, co se jich EET taky týká a vědí co a jak. Jde mi o ty postupné fáze.

Chápu správně, že pokud něco vlastnoručně vyrobím (viz vybraná NACE) a prodávám (a mám ŽL na výrobu i maloobchod) ať už na netu nebo stánku EET se mě týká až od 3/2018? Rozdíl je když to, co prodávám kupuji od dodavatelů, je to tak, že?

A teď co když část roku dělám jedno a část druhé - tj. např. celý rok vyrábím a prodávám své výrobky a část roku (Velikonoce, Vánoce apod.) nakupuji i od dodavatelů dekorace, barvy, svíčky atd. a ty prodávám dále. Dá se na to vztáhnout ta minoritní část se 175 000 Kč? Je to jen drobný přivýdělek do cca 6 000 Kč za rok. Nejde mi o tajení tržeb, ale o to zda musím EET řešit. Předpokládála jsem, že to zatím řešit nemusím, ale dnes mi účetní řekla, že ano. Nicméně prý si to jen myslí :-/

A teď poslední otázka, na ŽL mám více činností a ne všechny aktuálně provozuji a ne na všechny se vztahuje termín až od 3/2018 (tedy alespoň podle toho, co jsem studovala), co s těmi "navíc" přerušit, zrušit, neřešit? Původně mi bylo řečeno, že je důležité co budu reálně prodávat a nabízet a ne co vše mám na ŽL, ale vzhledem k tomu, že existuje více verzí jak co mělo být, které se dost liší od reality, která byla schválená, už si tím nejsem jistá a přiznávám, že už mi z toho hrabe (asi nejsem jediná, teď u mě frčí antistresové výrobky, dlouho se neprodávaly a teď je nestačím dělat...).

Děkuji

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

1x

- Pokud prodáváte vlastní výrobky, pak momentálně EET nepodléháte.

- Pokud prodáváte zboží, pak musíte EET mít a je jedno, kolik jej prodáte. V praxi tak část prodejů přes EET prochází a část ne. I když nic Vám nebrání evidovat vše.

- Zapsané obory podnikání nemají na samotné EET vliv. Pokud tedy máte zapsaný např. maloobchodní prodej a v praxi jej neprovádíte, tak EET mít nemusíte.

- EET rovněž nemusíte mít, pokud Vám lidé platí převodem přes účet nebo dobírkou.

Jinak spíše technická. Předpokládám, že nějakým způsobem daňovou evidenci vedete. Běžné účetní systémy jako Pohoda nebo Money mají v sobě EET plně integrované, takže Vám stačí jen počítač a tiskárna a můžete vytvářet prodejky s EET přímo tam. Není nutné kupovat samostatnou pokladnu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]