Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
existuje nějaká povinnost vůči státním orgánům,organizacím atd. pokud si zřídím elektronický podpis jako soukromá osoba?
Mám na mysli nějaká pravidelná hlášení,oznamovací povinnost,pravidelnost užívání apod.?
Myslím že něco existuje u datové schránky,nějaká povinnost komunikace ale spíš jsem to jen slyšel než že bych to sám četl nebo studoval.
Jestli má někdo osobní zkušenost,sem s ní prosím
Díky
S elektronickým podpisem nejsou žádné problémy. Je to Váš podpis, který můžete využít při internetové komunikaci. Jeho generace na poště je porod, trvá nejméně hodinu a je to dáno spíše nezkušeností pracovnic pošty, to se určitě bude zlepšovat. Datová schránka je už jiný level. Pokud si jí zřídíte, tak jsou úřady povinny Vám všechny úřední doklady posílat touto cestou. Pro právnické osoby (s.r.o. a.s. a podobně) je toto zřízení povinné. Pro fyzické osoby zatím dobrovolné. Sám jsem se toho bál, ale nyní si jen pochvaluji. Kontrolní hlášení posílám, jak na běžícím pásu. Dokonce se mohu vyfrajeřit, že letos poprvé podám daňové přiznání elektronicky. Doba jde dál (jen aby nás nesemlela).
Hlavně si nezapomeňte vzít flešku, oni Vám ten certifikát i nahrají. Sice si to pak můžete stáhnout na netu, ale je to takto jednodušší.
" Já myslel,že je poplatek jednorázový,na furt"
Kdepak, mají to dobře ošéfované - viz. popis a ceník. Osobně nechápu, proč není možné elektronický podpis vyřešit něčím, co už hromadu let funguje (např. otevřené PGP/GPG, u kterého by stačilo ověřit vlastnictví konkrétního klíče). Zřejmě si nějakej chytrej menežr vypočítal, že takhle ČP vytáhne z lidí daleko víc..
Elektronický podpis by měl platit i v uvedených případech.
Co nechápu zase já, je, že někdo vyžaduje podpis zaručeným elektronickým podpisem od FO i v případě zasílání z datové schránky, kde je totožnost majitele ověřena už při podání žádosti o zřízení schránky...
Pokud někdo (myslím veřejnou správu) požaduje podepsaný dokument i v datové zprávě, tak jde nad rámec zákona. Klidně mu to pošlete bez podpisu a pak se suďte, pokud to nepřijme - na 100% vyhrajete. V lednu 2017 vydal nejvyšší soud sjednocující stanoviska k používání datových zpráv, a je to jednoznačné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.