Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamerový systém

Od: filipeew* odpovědí: 4 změna:
Ahoj, soused ma u nás kamerový systém ale nemá ho nahlášení na úřadě pro ochranu osobních údajů. A kameru je ulici. Upřímně vadí mi to. Jak se mužů proti tomu bránit? Mam to nahlásit na úřad pro ochranu osobních údajů? Muže mit z toho nějaký problém? Pokutu? Díky.
doplněno 26.02.17 19:56: Ještě doplňuji ze jeho systém nahrává záznamy. Jak to UOOU zjisti ze nahrává když UOOU přijede on to muže rychle vypnout nahrávání.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

oller
hodnocení

1x

Problém ale je ,že pokud je voyer chytrý, tak zařídí ukládání dat tak, že to nejde poznat. Tedy nelze dokázat že někdo za kamerového systému neukládá záznamy.

Jo třeba na RAMdisk. To je pravda.

hodnocení

0x

Můžete podat podnět na ÚOOÚ k prošetření. Nedávno jsem někde četl, ale týkalo se to monitorování zaměstnanců, jestli smí zaměstnavatel sledovat zaměstnance. A může, ale nesmí ty data ukládat. Tohle ale bude asi jiná záležitost, protože záleží na tom kam ta kamera je namířená (jestli jen před vchodové dveře) a za jakým účelem monitoruje tu ulici. Pokud chce sledovat lidi chodící po ulici, tak se mi to taky moc nezdá. Taky by mě zajímalo jestli to má povolené od majitele nemovitosti, protože tu kameru má asi nainstalovanou přímo na té nemovitosti. Nahrávat to nesmí, nemá k tomu právo.

K ukládání osobních dat musí mít svolení od jednotlivých osob a musí být registrovaný na ÚOOÚ. Prošetřit by to mohla policie zabavením počítače. Dá se zjistit jestli ty záznamy pořizoval nebo ne a to i když je vymaže.

doplněno 26.02.17 20:05:

Pokud ÚOOÚ na nic nepřijde tak podejte trestní oznámení.

gohi
hodnocení

0x

Pokud se sám nepřizná a nebo se neprokáže, že zpracovává osobní údaje, tak mu UOOU ani policie nic nemůže.

Pak je možné pouze podat žalobu na zásah do vašich práv dle občanského zákoníku. Jenže zde musíš prokázat, že ti způsobuje nějakou újmu. To ,že ti to pouze vadí, nestačí.

Podávat trestní oznámení je nesmysl. Jaký trestný čin totiž asi páchá? Já takový neznám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]