Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nastíním modelovou situaci pro získání invalidního důchodu.
Pan Karel 52 let
- nepracuje
- neplatí žádné pojištění cca 20 let
- má několik exekucí, které nikdy neplatil
- bydlí u rodičů, kteří ho živí
- při průběhu nemoci přišel o nohu
1. Má nárok na nějaký invalidní důchod?
Situace je modelová a neodpovídá žádné mne známé konkrétní osobě.
Děkuji
Modelová situace obsahuje nepodstatné informace (exekuce ani to, kde bydlí nebo kdo jej živí nemají na přiznání invalidity ani ID žádný vliv).
A naopak chybí informace, které by na přiznání ID vliv mít mohly. Kdyby měl možnost (např. by mu někdo půjčil) důchodové pojištění zpětně doplatit a LPK mu přiznala invaliditu, mohl by ID získat.
ID z mládí jsou něco jiného, tam se nevyžaduje podmínka určité délky důchodového pojištění. A při posuzování nároku na důchod se sleduje doba důchodového pojištění, nikoliv počet odpracovaných let. V případě invalidity lze pojistné doplatit zpětně.
myslím, že na nějakou základní částku nárok má, je spousta mladých lidí, kteří nikdy nedělali a důchod pobírají. Bohužel otázkou je, zda skutečně nemohou a jaké mají známosti, nevím, jak je to dnes, ale před lety můj exmanžel sehrál obrovskou komedii s úrazem hlavy v mládí, důchod dostal a já min. alimenty na děti
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.