Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám to udělat?

Od: david1 odpovědí: 19 změna:

Ahoj
Poslední dobou mám neuvěřitelné trápení.
Už od mala mě táta nemá moc v lásce, alespoň to tak cítím a ostatní krom matky to taky tvrdí.
Neustále mě tahal za ucho nebo mi jen tak dal pohlavek nebo mi takovou ubalil že jsem druhou chytl od výtahových dveří,popsal bych tu spoustu jiných případů ale to bych tu byl ještě zítra.
Teď je situace jiná,přitvrdil.
Asi před rokem mě tak sešvihal kabelem že jsem měl modřiny ještě měsíc potom. Tenkrát jsem to i nafotil a někomu poslal a ten dotyčný chtěl jít na PČR ale nakonec nešel.
Momentálně mě neskutečně psychicky týrá neustále mi vyhrožuje že mě budou na nové škole šikanovat a ještě se tomu směje a říká mi blbečku, zmrde, teplouši.
To nejhorší na tom je že moji rodiče si myslí že jsem gay ale nejsem to samé si myslí i nevlastní sestra.
Mamka je na tom lépe ale jde jí hlavně o můj prospěch, v tom s ní ale souhlasím ale štve mě že mi za 5-ky z matiky chce dávat zarachy na kolo,chození ven a i když zaracha nemám tak muž být v zimě venku max do 4 abych náhodou nenastyd.
To mě nejvíce na mamce štve ale občas se mě zastane ale tenkrát co mě otec zmlátil tak jen přihlížela a nic neřekla. Potom mě štve její přehnané uklízení, neustále mi uklízí na stole nikdy nic nenajdu jelikož je všechno po úklidu jinde a to jen díky neustálému uklízení.
Neskutečně jsem ale rád za své prarodiče kteří mě vždy podrží a zastanou se mě a vždy se alespoň u nich normálně najím i když rodiče vaří pravidelně tak u prarodičů je to prostě lepší.
Vím že rodiče mi zatím koupili např. NTB, mobil atd. za to jsem ale nesmírně vděčný ale oni melou opak, že jsem nevděčník atd. Ale já se chovám tak jen kvůli chování mého otce a né že bych si nevážil svých věcí.
Tak mě napadlo že až mi bude + - 20 tak se zbalím a v noci odjedu pryč do zahraničí,zanechám samozřejmě vzkaz.
Nejvíce mi bude líto mámy ta bude určitě brečet ale způsobili si to sami.
Chci vás poprosit o jedno neříkejte mi že jsem jen obyčejný hajzl v pubertě jsem úplně jiný než ty co si neváží rodičů a jsou obyčejní namachrovanci jsem snad nejhodnější člověk v rodině a nejen v rodině, pro všechny bych se rozkrájel ale rodiče zajímá jen škola to je ale v pořádku ale dokud nepropadám tak není nutné panikařit ne?
A díky tomuhle neustálému stresu asi prospěch mít dobrý nebudu že?
Museli by jste se do mě vžít aby jste mě pochopili.
Mám to tedy udělat? Chtěl bych prostě začít uplně odznova.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

6x

Trošku mi tam nesedí ta nevlastní sestra? Rodiče se jí ujali?

Pokud to je pravda, co jsi napsal, zavolej si na linku bezpečí pro mládež 116 111. Tam se ze všeho vypovídáš a najdete řešení. Těch volání může být i více, pokaždé řešit něco jiného, než se dojde k přijatelnému. Lze i napsat i chatovat.

www.linkabezpeci.cz

bublanina*
hodnocení

4x

Ahoj Davide,

situace, v jaké jsi, je hodně těžká a měl by ses pokusit ji řešit. Z tvého psaní vyplývá, že k mamince máš důvěru. Najdi si společně s ní chvilku, když nebude otec doma, sedněte si spolu a velmi otevřeně a bez obav se jí svěř se všemi svými pocity, o kterých píšeš. Popros ji, aby ti ona poradila, jak celou situaci s otcem změnit. Nic ze svých pocitů nezamlčuj, mluv o všem, jak to cítíš a co si o vašich vztazích v rodině myslíš. O plánovaném opuštění domova nemluv, zbytečně bys přesunul její úvahy tímto směrem a ty potřebuješ, aby řešila tvoji momentální situaci. Zvaž, jestli bys o této rozmluvě nepožádal maminku, aby domluvila podobné popovídání s otcem, u kterého by byla i ona a mohla tě podpořit, kdybys měl z něčeho obavy. Pokud se na takový rozhovor s otcem necítíš, tak nad tím nepřemýšlej, maminka mu určitě mnohé z vašeho rozhovoru předá. Ale ty bys jím získal větší sebedůvěru v jednání s otcem a i on by se naučil tě daleko víc respektovat. Buď silný, problém, o kterém píšeš, je velký a jsi dobrý, že ho máš snahu řešit. Pokud budeš chtít o svém problému mluvit, nejen psát, obrať se s důvěrou na linku bezpečí, jak už tady někdo psal, určitě budeš spokojený, protože jsou tam lidé, se kterými se dobře povídá, a v mnoha věcech ti dokážou pomoci a ulevit. Rozhodně se nemusíš bát, že by je tvůj telefonát, mail nebo i chat obtěžoval. Drž se, chlape!

liska*

Nejen s maminkou. Stejně by mohli pro Tebe zafungovat prarodiče.

amo

Ja to vidim tak, ze matka je neschopna pomoci, protoze sama by pomoc potrebovala, hraje v rodine zrejme submisivni roli. Nechat mlatit sve dite a jen mlcky prihlizet muze jen bezcitna nebo bojacna osoba, je to na trestni postih obou rodicu. Mozna by pomohli prarodice nebo hledat pomoc mimo rodinu. Rozhodne si uz nikdy nenech libit zadne nasili ani psychicke tyrani, zanechava to nasledky na cely zivot. Tyrani nemaji mit deti ani svobodu.

sebod*
hodnocení

2x

Jasně, udělej to. Aspoň se postavíš na vlastní nohy. Ale jestli jsem dobře pochopila, chceš to udělat ve dvaceti a to Ti ještě dlouho nebude, že?

david1
hodnocení

Zhruba ve dvaceti kvůli tomu abych si něco uspořil, pokud nenajdu práci někde jinde a pokud ano tak půjdu hned v 18,to bude úleva ale občas i smutek co si budem říkat že.

rirzor
hodnocení

2x

Hlavně si dodělej střední, to je nejdůležitější! ! !

Taky nejde odjet jen tak. Musíš mít peníze do začátku (takže už pár let předem chodit na brigády), nejlepší by bylo, kdyby sis vše předem domluvil, třeba nějakou au-pair, sběr jahod nebo tak.

figurek*
hodnocení

2x

hm. Už jsem to sem kdysi napsal, napíšu zas. Byl jednou jeden, který ze strany otce neposlouchal nadávky do teploušů, ale do úplně neschopných lenochů, silných a moudrých jak šalamounovo h. Ze strany matky zase výčitky, že z něho nic nebude, že prý si má vzít příklad z otce, protože ten něco dokázal a něco zmanená. Je fakt, že otec v té době měl asi osm titulů. Kolik jich má dnes to netuším a je mi to jedno.

Vím co si myslíš a proto ti radím :

Až ti bude dvacet, udělej co jsem udělal já.

Nikomu nic předem neoznamuj a nepovídej. Předem si otevři únikovou cestu, abys byl zajištěný, protože už se nevrátíš. Pak po dalším domácím výstupu se sbal a práskni dveřmi. A pořádně nahlas. Klidně to udělej ve dne, všem před očima, ať to všichni vidí, hlavně tvůj otec. Útěk potajmu a v noci je zbabělost.

maty11
Figurek, a měli rodiče pravdu nebo ne? :-P
david1
hodnocení

Přesně tak to udělám, máš pravdu naprosto ve všem.

Jo a ještě něco, to je tak nesnesitelný hovado teď mě tady na mě řve ať už od toho PC odejdu.

hodnocení

1x

Otec je hulvát a surovec. Matka je slaboch. Kdybych viděla, jak otec mé děti nepřiměřeně týrá a bije, šla bych jim na pomoc, i za cenu, že nějakou slíznu taky. A ona na to jen čumí.

Zajímalo by mě, jestli máš sourozence. Pokud ano, jak se otec chová k nim? Týrá jen Tebe, nebo celou rodinu? Dále: je to Tvůj skutečný otec, nebo nevlastní? Ptám se proto, že občas jsou rodiče zlí na nevlastní děti, zatímco vlastním vše prominou. Není otec alkoholik? Vím, že mnozí otcové se o "výchovu" pokoušejí, když se přivalí z hospody a sotva stojí na nohou. Kdoví, jestli on sám nebyl kdysi týrán a šikanován a teď to předává dál.

Matka Ti asi moc nepomůže. Zřejmě se otce sama bojí a nechce si dělat problémy. Chtělo by to buď opravdu tu linku bezpečí. A ještě dřív ty prarodiče. Pokud jsou to dobří a slušní lidé, nemohl bys do dospělosti žít u nich? Zatím doděláš školu a pak se uvidí, jak dál. O finance se neboj, rodiče by jim museli na Tebe přispívat.

Pokud bys měl mít příště zase nějaké modřiny či jiná zranění, vše nafotit a na policii. Otec si nebere servítky k Tobě, proč bys měl Ty šetřit jeho? Zatím si je hodně pevný v domněnce, že se mu nic nestane, že žalovat nikdo na něj nebude. Tak mu to vyvrať.

Daleko horší, než fyzické týrání je týrání psychické. Nejsou při něm sice modřiny na těle, ale o to větší vzniknou na duši. Znám ženu, kterou v dětství psychicky týral její otec. Dneska je jí už přes 50 let a zanechalo to na ní následky dodnes. Chová se zvláštně, nevypočitatelně. Nemá ani kamarádky.

Proto s tím musíš něco udělat. Nejlépe za pomoci příbuzných, prarodičů. Rodiče nestojí za nic, musí je tedy suplovat někdo jiný. Přeji Ti, aby Ti to vyšlo, je mi líto, že v Tvém věku, kdy se jiní radují ze života, máš Ty takové nedětské problémy. Jaga.

david1
hodnocení

Dobrý den Jago.
Moc děkuji za odpověď a musím říct že ze všech tady na poradte.cz píšete snad nejlepší rady do života.
A ještě k tomu psych. týrání, jsem vůči němu docela odolný a nebojím se následku ale nic jiného mě víc nenaštve a spíš mi vadí že z toho má ještě radost.

iz*
hodnocení

0x

Davide, jsi ještě hodně mladičký (14? 15 let?). Ještě nevíš, že vztahy jsou vždycky dvoustranná záležitost.

Nelze říct, že "já nejsem nevděčný, vážím si toho, co jsem dostal ... a chovám se jinak jen proto, že někdo něco".

Na tom, jak tvůj vztah s otcem vypadá, máš svůj podíl i ty. Už sis s ním zkusil někdy promluvit, navrhnout, co by se dala na obou stranách změnit?

Ve 14 (15) letech plánovat, co uděláš ve 20, je moc brzy. Pět let je dlouhá doba. Já bych se na tvém místě zaměřila na to, co mohu změnit hned teď. A neříkej (nepiš), že nemůžeš změnit nic. Můžeš!

doplněno 26.02.17 04:49:

Líbí se mi rady Bublaniny a Lišky: Prostřednictvím maminky nebo prarodičů by to pro tebe mohlo být snazší...

marfusa*

Takovou radu jako ivzez může napsat jen člověk, který týrání nikdy nezažil. Já vím, jaké to je a jak je dítě v takové rodině bezmocné. Už nikdy nechci číst, že za týrání si každý může sám. Navrhovat tyranovi, aby se změnil, to má být vtip? Tyran má ze svého jednání radost a nikdy se nezmění.

iz*

Já tam nic o týrání (jeden výprask nečtu. Čtu, že si David neuklízí (jinak by mu neuklízela maminka). Na situaci mají podíl všichni zúčastnění.

A neradím to, co se domníváte, že radím. Zkuste si mou odpověď přečíst znovu (změnit toho bude potřeba víc).

david1
hodnocení

cs.wikipedia.org/...

Já si uklízím ale ona vidí bordel všude, i babička řikala že neni normální.

iz*

To ale z otázky nevyplývalo.

Co říkáš tomu nápadu zkusit si promluvit s maminkou nebo prarodiči a potom s otcem? Možná by ti prarodiče pomohli spíše... Co další příbuzní – strýcové, tety – máš nějaké?

Těch pět (šest) let je ještě dlouhá doba, bylo by dobré (potřeba) něco změnit už teď.

Souhlasím. Já v tom vidím jasné chování psychopata nebo manipulátora. Že je nevděčník a vyčítání, kritizování neustálé. Znám to taky z domova od otce. To je psychické a fyz. týrání. Bohužel vrána k vráně sedá. Tak si matka k sobě našla podobného partnera. Zřejmě si v něčem vyhovují, když jsou spolu. Je jedno, jestli je vlastní otec nebo ne. Můj vlastní otec je taky hrozný tyran. Dával mi takový čočky, že tomu tehdy málokdo uvěřil. Právě proto, že to dělal vlastní otec, tak tomu známí nemohli uvěřit. Navíc se venku choval úplně jinak než doma. Nasadil tu svou sympatickou tvář. A doma zloduch a tvář zlého člověka, výbuchy vzteku pro nic za nic. Nejhorší je, že takoví lidi se léčit nebudou a nechtějí, ale jejich oběti ano. Od matky se podpory zřejmě nedočkáte. Chápu i to, že uvažuješ o odchodu a nemůžeš se už dočkat, až vypadneš. Počítáš dny a roky do konce tohoto trápení. Protože se tam nedá vydržet a volně dýchat v tom vzduchu, dusnu a strachu z toho, co bude dál. Spaní asi taky nemáš nejlepší a nejklidnější, v bezpečí. Není divu. Komu by se líbilo slyšet neustálé vyčítky, fyzické tresty. Myslím, že popovídání s matkou pomůže jen dočasně. Nic moc od toho nečekej. Je dobrý, že máš podporu v prarodičích, tak se snaž co nejvíce stýkat s nimi. A svěř se jim. Nešlo by k nim jít bydlet? Jinak souhlasím s obracením se na linku důvěry a ať tam potkáš člověka, který ti opravdu pomůže a nebude zlehčovat tvoji situaci.

doplněno 27.02.17 00:20:

Jen ještě doplním jednu věc. Manipulátor, tvůj otec, když pozná, že máš dobrý vztah s těmi prarodiči, bude ho chtít rozbít. To dělají. Něco jim napovídá a udělá to tak šikovně... Zkrátka zdatný manipulátor rozbíjí rád vztahy a umí to. Kor když mu o něco jde. Rozděluje, aby lépe panoval. Chce tě mít v moci pro sebe. Tak se snaž ten dobrý vztah, ať je s kýmkoliv, utajit. Nesvěřovat se nějak moc ani té matce. On jí má taky v moci a manipuluje s ní. Vždyť spolu sdílejí lože a domácnost.

doplněno 27.02.17 00:20:

Jen ještě doplním jednu věc. Manipulátor, tvůj otec, když pozná, že máš dobrý vztah s těmi prarodiči, bude ho chtít rozbít. To dělají. Něco jim napovídá a udělá to tak šikovně... Zkrátka zdatný manipulátor rozbíjí rád vztahy a umí to. Kor když mu o něco jde. Rozděluje, aby lépe panoval. Chce tě mít v moci pro sebe. Tak se snaž ten dobrý vztah, ať je s kýmkoliv, utajit. Nesvěřovat se nějak moc ani té matce. On jí má taky v moci a manipuluje s ní. Vždyť spolu sdílejí lože a domácnost.

david1
hodnocení

On a manipulátor? To jsem zasmál *smich*

Sice se snaží náš vztah rozbít, dokonce si mamá začala vymýšlet že jí děda(její otec) teké mlátil ale to kecá to vím na 100%.

Máma se taky snaží ten vztach rozbít ale na to ani jeden z nich nemá, dělají to tak ubohým způsobem až je to k smíchu jak nedomyšleně a debilně to dělaj.

A řeknu vám ještě něco, je mi šíleně líto že tohle všecko musím říkat o svých vlastních rodičích ale co se dá dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]