Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Amalganová plomba - kolik stojí?

Od: meri* odpovědí: 7 změna:

Navstivila me vcera sousedka a chtela vedet jestli nevim co stoji amlganova plomba pry za 3 zaplatila 860 kc a zda seji to moc ja to na int. nenasla poradte rada bych ji pomohla nasla jsem ze v cizine se zane neplati predem dekuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Ahoj meri, to je případ od případu. Jak jsem hledala odpověď, tak je možné, že zubař nemusí mít smlouvu s pojišťovnou a tak třeba musela hradit výdaje na celý výkon. Ale měl by ji o tom informovat předem, aby se mohla rozhodnout, zda se nechá ošetřit. Také jsem zjistila, že v roce 2007 hradila pojišťovna za amalganovou plombu 163 Kč, ale za tuto cenu prý nelze plombu zvládnout. Dneska bude možná situace ještě horší. Jinak zde je také podobný dotaz, je také staršího data:

úhrada u zubního lékaře
Dotaz zodpovězený dne 10. 11. 2007
DOTAZ:
Dobrý den, nevím na koho se obrátit, ale ráda bych věděla, zda má občan nějaké právo se bránit při návštěvě zubního lékaře neoprávněným platbám. U svého lékaře hradím např. amalganovou plombu 400,- Kč a výplň jednoho kanálku 300,- Kč. Můj manžel u svého zubního lékaře tyto úkony neplatí, protože je prý zatím plně hradí zdravotní pojišťovna. Nutno podotknout, že můj lékař mi nevystavil na finanční obnos ani žádné potvrzení a tím, že jsem u něho podepsala registraci, jsem prý souhlasila s těmito úhradami, které mi ale dopředu známy nebyly. Je možné se vůbec nějak bránit nebo musí člověk opravdu sklonit hlavu a platit. Vím, že se nemohu ozvat, protože v našem městě je zubních lékařů nedostatek a kdybych nezaplatila, tak mne vyhodí. Přijde mi to jako opravdu skvělý byznys, protože lékař dostane peníze na ruku, které nemusí danit a ještě tyto úkony vykáže k úhradě pojišťovně. Opravdu na ně nikdo nemůže?
ODPOVĚĎ:
Dnes jsou někteří zubní i jiní soukromí lékaři, kteří nemají smlouvu se žádnou zdravotní pojišťovnou a tudíž je u nich nutno veškeré úkony uhradit hotově. Na tuto skutečnost byste samozřejmě měla být upozorněna předem, abyste se mohla rozhodnout, zda ošetření za těchto podmínek podstoupíte či nikoliv. Je možné, že je to uvedeno v registraci, kterou jste podepsala. Měla byste být pochopitelně také seznámena s cenami jednotlivých úkonů. Na každou platbu hotovostní platbu je lékař povinen na požádání vystavit doklad. Tím, že doklad o zaplacení budete vyžadovat ho donutíte, že tuto platbu musí přiznat ke zdanění.

meri*
hodnocení

Ahoj Lidko za odpoved snad ji pomohu dnes nevime co je spravne a co ne je to jak zacarovany kruh

lidka*

Já jsem za obyčejné plomby také nikdy neplatila a jak potvrzuje spider, také ne. Ale zeptala bych se přímo v ordinaci a nebo ještě třeba na VZP. Tam ji mohou přeci udělat výpis placených úkonů, tak ať si o ně za nějaký čas požádá. Doufám, že dostala o platbě potvrzení. A jestli se nechce zeptat přímo, tak ať zavolá anonymně a zeptá se, kolik by stála amalganová plomba. Bílé plomby se tuším doplácejí, stejně jako můstky. Ale v poslední době jsou myslím s platbami u zubařů dosti nejasnosti. Myslím si, že trochu využívají toho, že jich je málo a mají povětšině plno. Ale to zase neznamená, že by si člověk musel nechat všechno líbit. Ať zkusí tu VZP. Ještě mě napadlo, jestli je sousedka u VZP? Pokud by byla u jiné, nemusí s ní mít zubař smlouvu a mohla platiti plnou cenu. *nevi*

hodnocení

0x

Někde bude něco špatně. Já za tyto plomby nikdy neplatil.

zuzee*
hodnocení

0x

Já jsem za jednu platila neco přes 200 kč. Pokud vím mluvilo se o tom že i tyto plomby zdarma nebudou - ale asi záleží na zubařích. Nevím podle čeho to berou

pu®
hodnocení

0x

Dobrý večer, nedávno zde zazněl podobný dotaz. Vše záleží na typu smlouvy, jakou zubař uzavře s pojišťovnou. Někteří soukromí stomatologové dokonce neuzavírají smlouvy vůbec (méně papírování a hádek a nekonečných řešení s pojišťovnami) a u těch pak platí pacient vše. Ceny jednotlivých úkonů/materiálů se pak liší, jak jsem předeslala, podle typu smlouvy, kterou lékař uzavře s pojišťovnou. V minulé otázce jsem také uváděla srovnání (nedávno jsem změnila zubaře) - u předchozího platba za umrtvení 200, zde nic, u předchozího amalgamová plotba zdarma, zde za 200, u předchozího platil přítel za vyčištění zubního kamene něco kolem 800, zde to dělá dentální hygienistka a stojí to o pár stovek méně. Je dobré se na vše dopředu informovat. Já kupříkladu se musím informovat pokaždé, neboť obvykle zapomenu platební kartu *hi* a moc hotovosti u sebe nemívám. Takže když slyším - "tady bych to vyměnila", musím hned upozornit - "tak měňte, ale jenom když to bude do XYZ" :D Jinak ta cena zhruba odpovídá 285 Kč za jednu plombu, takže pokud si ji hradí celou sama (protože pojišťovna třeba hradí jiné zákroky), nepřekvapuje mě to. A spíš než na typu pojišťovny bych si myslela, že to bude záviset skutečně na typu smlouvy, kterou lékař s pojišťovnou uzavře. Každopádně, jak radí ostatní, přeptejte se u lékaře, na tom není nic špatného. Přeji úspěch a krásný úsměv *frajer*

kt8d5*
hodnocení

0x

Já chodím k zubaři velmi nerad i když mám zuby relativně v pořádku. Naštěstí mám skvělého zubaře MUDr. Tzvetanova (adresu schválně neuvádím aby si někdo nemyslel, že dělám reklamu :)). Pan doktor mi dává většinou amalgamové náplně, které mi vydrží min. 10 let, jednou mi dal nějakou bílou a ta se za pár let začala propadat. A ještě k tomu placení - já za amalgamové plomby neplatím nic, za tu bílou mršku jsem něco připlácel ale už nevím kolik. Možná, že to bude pro někoho vyznívat jako rouhání, ale mně je docela jedno, kolik u zubaře zaplatím, hlavně aby to nebolelo a bylo to uděláno kvalitně. Přeji všem hezký večer bez bolestí zubů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]