Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dotaz,jsem čtyři roky po rozvodu a nejsme majetkově vyrovnaný,Jde o byt na hypotéku,ex se odstehoval hned po rozvodu,v bytě bydlím já s dcerou a hypotéku platím já,on odmítá platil půlku odmítá vše,majetkově se vyrovnat nechtěl.nevím jak to vyřešit.Nemám s dcerou kam jít pokud by se byt musel prodat,tím myslím pokud by to nakonec určil soud,neví tu prosím někdo jak to vyřešit?Chtěla bych tu zustat bydlet dál s dcerou a platit hypo ale bohužel on vůbec nereaguje,je nějaká možnost jak to udělat bez toho,že bych ho musela vyplatit?Peníze nemám,jsem sama s dcerou půjčku mi nikdo nedá abych ho vyplatila.Děkuju za odpovedi
Sama uznáváte, že manžela vyplatit nemáte z čeho a půjčku na vyplacení Vám nikdo nedá. Protože platíte sama hypotéku, tak Vám nemůže mnoho zbývat.
Celkem dobře uvažujete, že tyto věci, kdy se z nemovitosti ten druhý nemůže vyplatit, se řeší opravdu prodejem.
Tady vidím ale malou chybku, bojíte se, kam byste šly s dcerou bydlet. Jako většina, do podnájmu, nebo k příbuzným, známým. Než se byt prodá, tak to chvíli trvá. Za stržené peníze můžete potom uvažovat o kopi jiného, menšího bytu. Peníze za prodej bytu se prostě rozdělí, Váš díl by měl být větší o tu částku, kterou jste platila za pána.
Co chápu je Vaše přání, ze byste chtěla v tomto bytě zůstat. Pokud se nestane nějaké nepředvídatelná událost - ex-partner ustoupí, výhra, dědictví, velkorysý a bohatý nový partner, úmrtí ex-partnera - je někdy takové přání nedosažitelné.
V mnoha případech člověk nemůže mít všechno, po čem touží.
Po těžkostech, co jste jistě prožila, si musíte vážit toho, co máte. Svého zdraví, zdravé mysli, šikovné, hodné a zdravé dcerky. Možná by se našly i jiné hodnoty, které bereme jako samozřejmost, ale teprve, když je ztratíme, zjistíme, o co jsme přišli. Přeji Vám dobré a spravedlivé vyřešení Vaší situace i když by bylo bolestivé.
Protože jste se do tří let po rozvodu majetkově nevypořádali, máte nyní byt v podílovém vlastnictví.
Snahu bývalého manžela nevyplatit vnímám jako snahu jej okrást... V tom radit nebudu (a doufám, že ani nenajdete někoho, kdo by Vám v tomto poradil).
Pro banku jste i po rozvodu dlužníky oba dva. Jestli hypotéku splácíte sama, můžete příslušnou část vymáhat po bývalém manželovi. V tomto ohledu doporučím se obrátit na právníka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.