Nejste přihlášen/a.
Podle zákoníku práce určuje pracovní d/... zaměstnavatel. Zákoník práce nestanoví, že "samoživitelka nemusí dělat víkendy a odpo" .
Zaměstnankyně pečující převážně sama o dítě do 15 let věku může zaměstnavatele požádat o vhodnou úpravu pracovní doby.
Zaměstnavatel bude povinen její/... (ZP, § 241, odst. 2) pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Zákoník práce nedefinuje vážné provozní důvody, podle mne mohou být u každého zaměstnavatele jiné.
K vážným provozním důvodům si můžete přečíst např. studii Mgr. Lucie/... (PDF, 870 kB), případně článek Návrat po rodičov/... (autorky: Mgr. Iva Valová a JUDr. Michaela Mackovičová) nebo článek Úprava pracovní doby na webu oborového svazu zdravotnictví (osz.cmkos.cz).
Pomůže Vám toto?
Jinak dle mého názoru - dítě ve věku 12-ti let by už mělo být celkem soběstačné,myslím, že se toto často zneužívá
Jsem samoživitelka mám10 letou dcerku a Muj vedoucí po mě najednou chce 3 směny rodiče už nemám a s odcem ditěte se já ani dcerka nestíkáme .A ted najedou chce vedoucí tři směny a když jsem mu řekla že nemohu tak my řelk že do května mám ranní a pak směny že ho to nezajímá comám dělat
Písemně zažádáte o převod na ranní trvale a tím to končí. Jinak se vystavujete trestnímu stíhání zanedbání povinné péče. Že je vedoucí poloblb není váš problém ale jeho.
Viz odpověď. iz
Děkuji vám za odpověď.Vím že je to složité a vím že mohu byt trestně stíhaná za zanedbání ditěte vím to dobře.Tak si budu muset hledat jinou práci a jiného zaměstnavatele i když tu práci kterou dělám mám ráda a pro ditě se toho vzdám je to muj andilek
Můj příspěvek není zavádějící. Je to realita. Kdo by nechal dítě doma samotné a šel na noční? Asi nějaký cvok.
Rodina a děti jsou základ a o tom snad nebude žádná debata. Jen magor by nechal malé dítě samo doma a ještě se tvářil, že to je nutné pro firmu. Není. Nikdy.
@jenda2 - K odkazu - vy nevidíte rozdíl mezi dětmi "ve věku zhruba 3 a 5 let" a desetiletou školačkou nebo jen provokujete?
Ne, nevidím. Malé dítě nemá co zůstávat samo doma. Pokud vám to není divné, tak se nechte prohlédnout.
Co jste se tady někteří fakt zbláznili?
Asi mi uniká, co tím chcete sdělit. Asi že rodič blb nechá dítě samo. Tak, koronavirus udělal z lidí poslušná telátka bez rozumu, Lockdown poničil co mohl s nulovými výsledky a pak se najde cvok, který nabádá nechat10 leté dítě samo doma a rodič může jít do práce. Z tohoto uvažování je mi na zvracení. To je vše, co k takovému lidskému zvrácenému chování lze dodat. A až bude člověk starý, takto vychovávané dítě jej nechá ve sračkách ve spodcích ležet v posteli, několik dní. Proč ne? Vždyť podle některých úchylů tady je to normální !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.