Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bolest - Přední strana krku

Od: subbr odpovědí: 3 změna:

Ahoj,

mám prosím dotaz.
Cca 2 roky intenzivně (doma) cvičím/posiluji.
Letos v lednu jsem začal intenzivně cvičit s 16kg kettlebellem (různé cviky). Vyšší váhy jsem předtím nezvedal.
Celkově cvičím cca 2-4 dny v kuse, poté den pauza a znovu. Někdy mám i více odpočinkových dnů v kuse.

No a cca 2 týdny mám bolest přední části krku.
Konkrétně od klíčních kostí až po dolní čelist. Mám za to, že mám přetažené krční svaly.
Podotýkám, že v krku mne ni nebolí, polykání OK, prostě unitř krku úplně v klidu a při všech činnostech. Nic jsem nenahmatal a na dotek a mačkání nic nebolí. Zuby jsem vyloučil.

Krk mne začíná bolet až ráno, když jdu do práce. Po probuzení je vše úplně v klidu. Před den to bolí různě a nárazově. Pocitově, jak kdybych měl tlak na hrtanu, poté dole mezi klíčními kosti, poté pod čelistí. Celkově cítím únavu krčních svalů, přeci jen jsem cvičil dost intenzivně.

Bohužel, poslední týden to řeším více, takže to prožívám intenzivněji.

Když cvičím, tak nic nebolí. Když se hodím do klidu a lehnu si na chvíli, tak se bolesti utlumí.
Ta bolest není nějaká extra závratná, ale cítím to a tak pořád na to musím myslet.
Taková tupá bolest. Cvičení má nyní cca 2 dny vysazené.

Máte prosím nějaké rady a názory? :)
Díky moc.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, zřejmě cvičíte příliš intenzivě - anebo blbě, to je pravděpodobnější. U kettlebellů jsem viděla spoustu lidí, co neví, jak držet hlavu a krk, cpou ji mezi ramena, nebo naopak zaklánějí, a tím pádem vzniká přílišný tah na svaly a úpony krku, klíčních kostí a ramen. Čím častější cvičení se špatným držením těla, tím se to horší.

Doporučuji dobrou masáž (od maséra, který tomu rozumí, ideálně sportovního), a minimálně konzultaci s trenérem v posilce, který Vám řekne, co děláte špatně. Ono je možné, že na denní posilování tělo ještě není zvyklé a brání se. Bohužel z vlastní zkušenosti mohu říct, že snažit se to přetáhnout silou "ono si zvykne" vede akorát k problémům.

subbr
hodnocení

Děkuji za odpověď. Pravdou je, že cviky s kettlebellem jsem se učil sám dle videí. Žádný trenér. Navíc jsem změnil trenínky z 1x cvičení poté 1x rest day poté 1x cvičení... na více intenzivní a pravidelnější. Dříve jsem primárně cvičil na zavěsných popruzích, posilovací kolečko a vlastní vahou.
Zkoušel jsem nyní masti Aulin gel a Traumaplant...ale říci, že by to mělo nějaký efekt, se nedá říci. Zkoušel jsem i nahřívaní krku, také bez valného výsledku. Včera jsem zkoušel i správné protažení krku (různé cviky) a velmi opatrně, ale také bez výsledku. Vtipné je, že jakékkoliv pohyby krku mne nebolí. Např. jen sedím u PC, pracuji a cítím tupý tlak na hrtanu, ale ne pravidelně. Možná tlačí přepnuté svaly (možná blbost). Ale jak jsem psal, v krku mne nic nebolí a polyká se mne na jedničku :) Ani únavu necítím a klidně bych šel hned cvičit :-D
Četl jsem něco o jazylce, ale kdo ví.

liska*

To budou úpony sternocleidomastoideu, krční páteř, držení hlavy. Nejlepší je zajít na odd. rehabilitace. Doktor zjistí, kde je to hnuté, kam jaký pohyb. Probere to detailně. Vysvětlí, doporučí cvičení, předepíše případně masáže či elektroléčbu nebo i vhodné podložení hlavy či dostanete "límec". Když mu to bude divné, pošle i na RTG. Nedoporučuji ortopeda, ten má jiné metody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]