Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mám menší dotaz.
Platím každý měsíc za pronájem kanceláře (na nájemní smlouvě jsem napsaný já), můj koleda využívá kancelář občas a v měsících kdy ji využíval, tak mi na nájem příspíval.
Teď mi dal dotaz, zda by si mohl to co mi dal na nájem dát do daní.
Jde to nějak udělat? Pokud mu vystavím doklad, tak si to musím dát do daní, pokud se nepletu.
Podepsat s ním smlouvu o pronájmu? mohu vůbec já pronajímat již pronajatou kancelář, ale opět to musím dávat do daní.
Pokud by byl na nájemní smlouvě i on, musel by paltit půlku nájmu a nájemci to posílá každý zvlášt?
Prosím o rady, zda se to dá nějak udělat zpětně,ale i do budoucna.
Moc děkuji za rady.
S prosincovým datem vypište kolegovi příjmový doklad s jednou částkou (součet všech příspěvků). Do textu napište - za používání kanceláře v období od x do x. Vy si dáte příjmový doklad do příjmů a kolega do výdajů. Takto to vyřešíte zpětně za rok 2016.
Na další rok nechejte do smlouvy dopsat i kolegu, klidně plaťte nájem sám a kolega vám přepošle na účet polovinu nájmu. Vy opět kolegovu částku uvedete do příjmu, kolega do výdajů. Vy ve výdajích budete mít celkovou částku zaplacenou pronajímateli. Nebo můžete pronajímateli každý zasílat polovinu nájmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.