Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvedení manželé a daně

Od: lidus* odpovědí: 11 změna:

Vážení rádcové, prosím o radu. Manželé jsou rozvedeni 3 roky, každý vychovává 1 dítě. Rozvedená manželka požaduje potvrzení zaměstnavatele bývalého manžela pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění-č. 255556 vzor 1.

Potvrzení podle zákona č. 586/1992 sb.

Ex manželé nezdílí společnou domácnost.

Má právo tato povrzení po exmanželovi požadovat?

K čemu ho potřebuje?

Děkuji. L

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vanad1*
hodnocení

2x

Oba dva navzájem toto potvrzení potřebují, pokud uplatňují odečty na daních za dítě v péči.

lidus*
hodnocení

Vanad, stále nechápu, každý žije jïnde, každý uplatňuje slevu na dítě které má v péči. Proč nyní musí exmanžel doložit své příjmy? On uplatňuje slevu na dítě a zaměstnavatel po něm nechce příjmy exmanželky.

Chápu do dobře, že exmanžel, který nemá dítě ve své péči, si muže toto dítě odečítat z daní?

iz*

Za určitých okolností může slevu na dítě uplatnit i ten rodič, který dítě nemá svěřeno do péče. Aby účetní předešla dvojímu uplatnění zvýhodnění na dítě, požaduje od zaměstnavatele druhého rodiče potvrzení, že slevu neuplatňuje on.

klus

Liduš - ex nemusí dokládat příjmy ( jak píšete), ale potvrzení , zda uplatňuje slevu na dítě či nikoliv.

hodnocení

2x

Jak píše rádce přede mnou, je to kvůli možnému dvojímu odečtu úlev na dítě.

Můj zaměstnavatel chce po mně každoročně totéž, nebo čestné prohlášení druhého rodiče, že si neuplatňuje slevu.

vilik*
hodnocení

0x
Pozor, opravím nesprávné odpovědi nade mnou.
Pokud manželé již potvrzení podle nového vzoru ( platí od roku 2015), odevzdali a nezměnila se od té doby žádná rozhodná skutečnost, platí toto potvrzení stále.
Určitě to má vaše dcera doloženo z minula, takže nic shánět v případě stejného stavu nemusí. V okamžiku změny však skutečně musí potvrzení dodat.

Zřejmě asi záleží na zaměstnavateli... po mně i letos chtěli čestné prohlášení od bývalky.

Asi nekvalitní účetní, co se jistí.

vilik*
Je to nekvalitní účetní.
Čestné prohlášení je vyžadováno v případě OSVČ, zaměstnanec podává jednou prohlášení potvrzené zaměstnavatelem, do změny skutečností na něm uvedených.
lidus*
hodnocení

Nejde o mou dceru, právě mě překvapilo, že někdy lze uplatnit slevu i když děti v péči má druhý rodič. Dceřin ex chtěl a nešlo to.

Všem moc děkuji. L

iz*

Slevu na dítě může uplatnit vždy jenom jeden z rodičů. Jestli slevu uplatňovala už Vaše dcera, nedodala mu potvrzení pro zaměstnavatele, takže mu zaměstnavatel slevu uplatnit nemohl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]