Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědění po babičce

Od: lussy01* odpovědí: 15 změna:

Babička vlastní 3/4 jejího baráku. Zbylá čtvrtina patřila dědovi,který ji přepsal na jeho dvě dcery (mojí matku a tetu). Babička ale chce, abych celé dědictví a celý barák dostal já. Jak se to má napsat či zařídit?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pro vlastnictví je rozhodující zápis v registru nemovitostí.Pokud jsou kromě babičky zapsáni jako spolumajitelé obě dcery dědečka,je nutno s nimi uzavřít písemnou smlouvu o převodu majetku.Buď darovací,nebo kupní.Pokud nebudou chtít,těžko se najde jiná možnost tu čtvrtinu získat.Vlastně nejde ani o čtvrtinu,ale osminu.Po matce máš osminu jistou,pokud nemáš sourozence.Takže umluvit tetu.

JABRAKA

hodnocení

2x

Po babičce budou dědit její děti, to je asi Vaše maminka a její sestra. Vy dědit nemůžete, jedině že by babička sepsala závěť, Ale pak jsou její děti neopomenutelnými dědici. Pak můžou přijít i další alternativy, ale to je již spekulace, páč neznám Vaše příbuzenské vztahy.

Doplňte informace ...

dusatka*
hodnocení

1x

Lussy,

čtvrtina domu patří prostě Vaší mamince a tetě - není v silách ani Vašich, ani Vaší babičky to změnit bez souhlasu těch dvou. Pokud Vám ovšem babička daruje svoje 3/4, můžete jim pak nabídnout vyplacení, pokud nebudou souhlasit, můžete se se stejným návrhem obrátit na soud, který by Vám pravděpodobně vyhověl.

Pokud by Vám babička podíl nedarovala a zemřela, Vy ze zákona dědit nebudete, leda by se Vaše matka dědictví zřekla. Ze závěti to lze, ale děti jsou tzv. neopomenutelní dědicové - musí dostat alespoň 1/2 zákonného podílu - tedy, zjednodušeně řečeno, můžete dostat Vy 1/2 babiččina majetku a každá dcera čtvrtinu, za předpokladu, že tam nejsou žádné jiné děti.

Vydědění je možné udělat jen ze zákonných důvodů a po smrti zůstavitele lze předpokládat, že ho vyděděný napadne - to, že se podle Vás dcery nechovaly "úplně nejlíp" ještě nemusí znamenat, že je lze vydědit.

Zůstavitel může vydědit potomka, jestliže
a) v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,
b) o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl,
c) byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku,
d) trvale vede nezřízený život.

Proto se mi nejreálnější jeví postup, který jsem popsala v prvním odstavci.

antara
hodnocení

0x

Mamka a teta jsou taky dcery babičky? Pokud ne, tak to na žádné velké dědění nevidím, ještě tak, aby vám to darovala, to by bylo nejschůdnější.

lussy01*
hodnocení

Ano. Mamka i teta jsou dcery take babicky. Proste babicky i dedy.. Ale nikdy se o babicku moc nestarali..Spis ji pridelavali praci-jezdili k ni na obed,nechali ji prat,sit,zehlit pro ne.. Da se tohle pak obejit? Kdyz nebude napsana zadna zavet,tak rict,ze ani jedna z nich se nechovala k babice,tak jak mela?

dracek*
hodnocení

0x

Pokud se vaše matka a teta vzdají dědictví a jste jediným dalším dědicem (to je že teta nemá žádné děti a vaše matka má jenom vás) tak můžete zdědit celou nemovitost není to nic složitého ale v praxi to bohužel složité je ,poraďte se z notářem jak by závěť měla vypadat

lidka*
hodnocení

0x

Podle mého názoru by bylo nejjednodušší, aby Vám babička darovala za svého života svůj podíl na domě. Pokud tam bydlí, tak by si měla nechat zřídit věcné břemeno na dožití. A k tomu ještě přesvědčit Vaší matku a tetu, aby i ony Vám darovaly a nebo prodaly svůj podíl na domě. Jinak víc majitelů u jednoho objektu nedělá obvykle moc dobře. I když je to příbuzenstvo - a nebo kolikrát i právě proto. Tak bych to asi udělala já. Problém podle mne asi nebude přesvědčit Vaší matku, ale tetu. Tam ovšem může být kompenzace v jiném majetku, pokud je. Ale v případě darování je to plně na rozhodnutí babičky. *cteni*

doplněno 10.11.09 17:57:

Tak jsem se dodatečně dočetla, že s matkou i tetou to asi nebude tak jednoduché, ale stejně trvám na darování. K tomu doufám nemusí mít souhlas spoluvlastníků, když se jedná o vnuka. Ale nějakým způsobem prokazovat špatné chování dcer k matce, to bych nedoporučovala. To by bylo hodně složité a navíc by to ty nedobré vztahy asi ještě víc posílilo. *stop*

lussy01*
hodnocení

Mamka ani teta nevědí,že to na mě chce přepsat. A určitě by byly proti tomu. A tím pádem se určitě nevzdají svého podílu. Naopak: budou chtít ho prodat a nebo po mě budou chtít vyrovnání,abych jim to splatila. takže je určitě nepřemluvím. To je ten největší problém..

lidka*

Lussy, nemohou ho prodat bez souhlasu babičky, případně potom Vašeho. Nejprve ho musí nabídnout spoluvlastníkovi a to je teď babička. A když se babička rozhodne svůj podíl darovat, tak je to její rozhodnutí a nic ani mamce a ani tetě nemusíte splácet. Vzalo by se to pouze v úvahu při dědickém řízení, pokud by byl ještě další majetek - tak by došlo k započítání tohoto daru. Ale bez nějakého finančního vypořádání vůči Vaší osobě. Pouze v případě, kdy byste se dostala při dědictví do první skupiny (když by z nějakého důvodu nedědila Vaše matka) - potom by byl tento dar započítán.

lussy01*
hodnocení

špatně jsem se vyjádřila. Mám na mysli to,že budou chtít ten podíl, který zdědili po dědečkovi, vyplatit. Po něm jim patří každé jedna osmina. a když jim bude patřit jedna i když malá část baráku,tak jim budu muset ten kousek vyplatit,aby si nedělali nároky na nic víc nebo aby nechtěli třeba tu část pozemku (např. zahrady,pole) prodat.

hodnocení

0x

Lussy, Liduška a my ostatní (si přihřeju polívčičku) máme pravdu. Doporučil bych Vám aby jste navštívila advokáta, zaplatila třeba 500Kč a vyžádala si radu. Advokát, nebo notář budou cejtit prachy a vypracují návrh dohody, aby byla spokojena babička i vy!

lussy01*
hodnocení

Sice mám advokáta,ale který je v důchodu a tak nevím,jeslti mu mám věřit,že to stoprocentně dokáže vyřešit.. Je tu ale problém,že si nemyslím,že každý advokát či právník,kterého si zaplatím mi dobrře poradí. Asi neplatí,že peníze přínáší úspěchy. Tady i on může nějakou maličkost špatně uvést a už se plán mojí babičky nemusí povést. Nejhorší je,že babička jde teď do nemocnice a nemusí se stihnout to,že to na mě přepíše. Napadlo nás,že když to teď přepíše,tak nebude dědit nikdo jiný,ale jde o tu jednu čtvrtinu pozemku (ten podědovi)..:(

lidka*

Lussy, když je v důchodu, tak to neznamená, že je špatný na hlavu. *bzum* Já jsem také v důchodu, nejsem právník, ale dokázala bych si s tím poradit. Samozřejmě, že je potřeba si dát pozor na každou maličkost, aby smlouva nemohla být při vkladu do KN zpochybněna.Musíte trochu svému advokátovi věřit a nebo i zaplatit jiného. A samozřejmě, že budete muset ten podíl odkoupit, když jsou špatné vztahy. Ale to už opakuji to, co jsem napsala. Ale sepsat darovací smlouvu není tak strašný problém, musí být samozřejmě ověřené podpisy na smlouvě, ale to udělá i pracovnice matriky, že v nutných případech jde ověřit podpisy třeba i do nemocnice.

lussy, babička žijem tak ať Vám díl předá. Je po ptákách a vše vyřešeno!

jabraka*
hodnocení

0x

Lussy.Vidíš,že jsme se čtyři poradci shodli na tom,že není jiné cesty,než jít cestou dohody s mámou a tetou.Není třeba vyhazovat peníze za právníky.Věc je zcela jasná.Pokud obě dcery babičky trvají na odstupném za tu čtvrtinu,vyplatí se vzít si třeba hypotéku a podíl vyplatit.Mít na baráku i malé spoluvlastnictví je holé neštěstí.Udělat úřední odhad a kupní smlouvu s oběma a převod a zapsat do KN.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]