Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvláštní ceny jízdného

Od: had186® odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer rádcové, narazil jsem na celkem zajímavou věc. Zjišťoval jsem ceny jízného u ČD. Cesta byla ze stanice Třinec do stanice Česká Třebová. No víc nemusím psát, přikládam obrázky. Stejný vlak, stejná trasa, jen o cca 50 km delší do Pardubic, a téměř poloviční jízdné. Na první pohled hodně zvláštní, ale třeba je v tom nějaký fígl, který mi někdo osvětlí, aneb jak kupovat jízdenky na vlak, aby člověk nejezdil draho, když to jde levněji. :)

Zvláštní ceny jízdného
Zvláštní ceny jízdného #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jasper*
hodnocení

0x

Už nevím kdo mi to říkal, ale prý je to o té vzdálenosti, že když jedete delší trasu, tak je jízda levnější díky tomu. Ale skoro polovina ceny dolů, to by mě taky zajímalo v čem je ten fígl :)

to nebude o delší trase, naopak, čím delší trasa, tím dražší pásmo *nevi* jinak co jsem koukla na stránky ČD, tak za 171 Kč mi to jízdenku nenabídlo (ale v obrázku nahoře jsou připočítané nějaké bodíky, takže možná ve výpočtu ceny je nějaká výhoda pro pravidelné zákazníky), nabídlo mi to buď za 229 včasnou jízdenku nebo za 260 akční jízdenku - obě slevy fungují pouze pro vybraná města a co jsem tak koukla na včasnou jízdenku, tak funguje pro města, do kterých bývá dobrá obslužnost hromadnou dopravou (Praha, Brno, Pardubice...) a nejspíš tam jezdí hodně lidí, tak se nejspíš ČD snaží akčními cenami konkurovat autobusům *nevi*

jasper*

Mi se to zdálo taky jako blbost, už ani nevím kdo mi to říkal. jo těch akčních bodíků jsem si všimla, ty vidim upřímně poprvé, asi bych měla začít jezdit vlakem častěji nebo si alespoň vyhledávat spoje abych byla v obraze :)

hodnocení

0x
To jsou ty jejich supermegaakční jízdenky. Smysl to moc nedává, obzvlášť na takovouhle trasu. Obvykle je ale lepší rozdělit jízdenku, např. Praha - Olomouc a pak z Olomouce do nedaleké cílové stanice.

rv*
hodnocení

0x

Obvykle za to může konkurence.Pokud na trase jezdí jiný dopravce a to ať vlak, tak autobus, tak ČD najednou zjistí, že jsou schopni jezdit za nižší cenu.

mnd®
hodnocení

0x

Ceny jsou takové jaké je ochotný zákazník platit.Jseš drahej?-pojedu jinak.Třinec centrum → Česká Třebová se dá jet s RegioJet za 235,-Kč.Chcete ušetřit? - tak se podívejte i po jiné dopravě než jsou jen ČD.Zkuste se podívat např. na autobusovou dopravu - teda nevím jestli pojedou i osmého března :-D .

Zvláštní ceny jízdného #3

atreus*
hodnocení

0x

Jedná se o Akční jízdenky Praha-Ostravsko, viz

cd.cz/...

Za 171 Kč je Superakční jízdenka Třinec-Pardubice (nákup předem, omezený kontingent, platí jen ve zvoleném vlaku).

(Můžete si ji koupit a pak v České Třebové vystoupit - pokud tam zvolený vlak zastavuje.)

hodnocení

0x

Myslím, že jste na zlevnění jízdného použil 30 akčních bodů za předešlé jízdenky nakoupené v eshopu.

hodnocení

Bohužel jsem nic nikde nepoužil. Ty obrázky jsou přímo ze stránek IDOS, vyhledání spoje a klik na koupi jízdenky.

hodnocení

0x

Možná to není úplně stejný příklad, přesto ale mi toto něco připomíná: v jednom španělském městě je MHD nastavená tak, že s kartou (která se dá koupit na každém rohu, není na jméno, jen se nabíjí) zaplatíte za jízdenku 0,65€, narozdíl od platby v hotovosti (platíte u řidiče, všude se totiž nastupuje jen předními dveřmi a papírové jízdenky, jak je známe od nás, neexistují), kde zaplatíte 1,10€, tzn. skoro dvojnásobek. Trošku jsem si říkala, jestli by to prošlo u nás; ale určitě by kolem toho bylo x řečí o diskriminaci a padala by slova jako "nefér k ...", "znevýhodňuje ...", "a co když si prostě nechci kupovat kartu".

hodnocení

Tak jsem jen pro zajímavost dnes na to koukal znovu, a zase ty ceny nějaký zvláštní. A je to bez nějakých karet, slev a všeho možného. :)

Zvláštní ceny jízdného #4
Zvláštní ceny jízdného #5

Tak jsou to názorné příklady použití bodů z e shopu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]