Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer rádcové, narazil jsem na celkem zajímavou věc. Zjišťoval jsem ceny jízného u ČD. Cesta byla ze stanice Třinec do stanice Česká Třebová. No víc nemusím psát, přikládam obrázky. Stejný vlak, stejná trasa, jen o cca 50 km delší do Pardubic, a téměř poloviční jízdné. Na první pohled hodně zvláštní, ale třeba je v tom nějaký fígl, který mi někdo osvětlí, aneb jak kupovat jízdenky na vlak, aby člověk nejezdil draho, když to jde levněji. ![]()
Už nevím kdo mi to říkal, ale prý je to o té vzdálenosti, že když jedete delší trasu, tak je jízda levnější díky tomu. Ale skoro polovina ceny dolů, to by mě taky zajímalo v čem je ten fígl ![]()
to nebude o delší trase, naopak, čím delší trasa, tím dražší pásmo
jinak co jsem koukla na stránky ČD, tak za 171 Kč mi to jízdenku nenabídlo (ale v obrázku nahoře jsou připočítané nějaké bodíky, takže možná ve výpočtu ceny je nějaká výhoda pro pravidelné zákazníky), nabídlo mi to buď za 229 včasnou jízdenku nebo za 260 akční jízdenku - obě slevy fungují pouze pro vybraná města a co jsem tak koukla na včasnou jízdenku, tak funguje pro města, do kterých bývá dobrá obslužnost hromadnou dopravou (Praha, Brno, Pardubice...) a nejspíš tam jezdí hodně lidí, tak se nejspíš ČD snaží akčními cenami konkurovat autobusům ![]()
Možná to není úplně stejný příklad, přesto ale mi toto něco připomíná: v jednom španělském městě je MHD nastavená tak, že s kartou (která se dá koupit na každém rohu, není na jméno, jen se nabíjí) zaplatíte za jízdenku 0,65€, narozdíl od platby v hotovosti (platíte u řidiče, všude se totiž nastupuje jen předními dveřmi a papírové jízdenky, jak je známe od nás, neexistují), kde zaplatíte 1,10€, tzn. skoro dvojnásobek. Trošku jsem si říkala, jestli by to prošlo u nás; ale určitě by kolem toho bylo x řečí o diskriminaci a padala by slova jako "nefér k ...", "znevýhodňuje ...", "a co když si prostě nechci kupovat kartu".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.