Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
mohu požádat o nějakém infu, jak to funguje u zákonného pojištění u OSVČ? Jaké jsou sazby a jak se počítá zákonné pojištění u OSVČ?
Na stránkách své zdravotní pojišťovny se dozvíte vše o placení zdravotního pojistného a na stránkách ČSSZ zase o placení sociálního (v případě OSVČ tedy důchodového a dobrovolného nemocenského) pojištění. Hledejte sekci OSVČ.
Až Vám pak nebude něco jasné, ptejte se konkrétně.
Promiňte, ale už dávno nejsen na základní škole, a to že se tady chci dozvědět více informací o pojištění u OSVČ rozhodně neznamená, že je to moje povinnost, nýbrž jen můj osobní zájem se dozvědět více o pojišťovnictví.
Do soustavy zákonného pojištění spadá i pojištění u OSVČ, a tedy jak už jsem psala - zákonné pojištění a pojištění u OSVČ, jedná se o pojišťovnictví. Spadá to pod tento jednotný název. Pojišťovnictví je širší pojem, ale rozhodně soustava zákonné pojištění do něho spadá.
Podle mě nemáte pravdu, pod pojmem pojišťovnictví si představím komerční pojištění. Ale v podstatě - říkejte si tomu jak chcete. Důležité je, abyste pochopila, že placení sociálního a zdravotního pojištění se řídí zákony, za neplacení nastupují sankce a třeba neplatit sociální pojištění znamená v důsledku nemít nárok na důchod ani na nemocenské dávky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.