Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňový poradce - info, zkušenosti, průběh

Od: juli* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím Vás pěkně o radu. Nejspíš budu muset letos poprvé v životě podávat daňové přiznání (daň z příjmů FO), nejsem si ale jistá, jestli budu opravdu muset, ale spíše ano. Je to totiž takový neobvyklý příklad, a proto jsem zadávala dotaz do 2 speciálních poraden odborníkovi. Na jedné mi však odpověděli, že musím podávat daň. přizn. a na druhé zas, že ne. Kvůli tomu a i tomu, že bych ani nevěděla, co a jak dělat, jsem se rozhodla, že bych zkusila kontaktovat a navštívit daňového poradce. S tím však také nemám žádné zkušenosti, jen co jsem se trochu dívala na webové stránky některých daň. poradců.

Chtěla bych Vás tedy požádat, zda byste mi mohli sdělit nějaké Vaše zkušenosti či mě informovat, jak takové záležitosti fungují, probíhají apod. Dříve jsem si myslela, že je jejich úkolem hlavně minimalizovat částky zaplac. na daň. přizn., ale co jsem tak hledala, tak prý i sestaví celé daň. přizn. a případně i sami odvedou na úřadu, takže by mi mohli i říci, zda opravdu mám podávat či nemám daň. přizn. podávat. Zde bych se ještě chtěla zeptat, zda by mi daň odvedli na úřadě mého bydliště, či na místě, ke kterému by spadal on? A je třeba možné se s ním na tom jakoby podílet, abych to jakoby okoukala, jak se to dělá a příště si to třeba podala sama či jen s jeho pomocí? A ještě poslední otázka, jaké jsou asi čekací lhůty na objednání se k němu? To je asi ale zcela individuální, dle toho, kolik kdo má klientů... Já jen, jestli už není pozdě, když to má být do konce března.

Děkuji za všechny odpovědi, rady a pomoc k danému tématu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zajděte si na finanční úřad, tam vám to řeknou spolehlivě :). A zrovna si tam vyzvedněte formulář. A neotálejte, koncem března už tam jsou dost fronty.

Jinak: záleží na tom, proč dáváte daňové přiznání. V jednodušších případech vám zcela postačí zkusit si vyplnit formulář stažený z internetu (třeba tady: finance.idnes.cz/... ), a to pak přepíšete na papírový formulář.

jar*
hodnocení

2x

Otázka není moc konkrétní. Výhoda při zpracování daňovým poradcem je jeho případná odpovědnost za finanční postih při špatném zpracování, na rozdíl od účetních, kteří tuto zodpovědnost většinou nemají. Termín dohodnout již nyní, moc neodkladat. Daňový poradce může podat přiznání do 30.6., ale smlouvu o zpracování musíte mít podepsanou do termínu řádného přiznání tj. do 30.3. myslím si, že se dává nějaké hlášení na FÚ, ale to už si hlídá sám poradce. Aby jste se mu dívala pod ruku asi chtít nebude, chrání svůj zisk. Pokud je to něco jednoduššího, zajdětena FÚ a tam se zkuste poradit. Většinou rádi pomohou, pokud je člověk slušný a požádá o pomoc.

iz*
hodnocení

0x

O jak neobvyklý případ jde? Třeba budeme vědět tady, jestli daňové přiznání podat musíte.

Pokud je podat musíte, použijte formulář z odkazu v první odpovědi. Nebo si můžete vzít všechny podklady a osobně zajít na FÚ k referentce, ke které spadáte. Podle mých zkušeností bývají ochotné a pokud to nenecháte na poslední chvíli, s vyplněním Vám pomohou. Přiznání pak od Vás referentka rovnou převezme.

mp*

Jak píše Ivzes, nemusí to být tak složité. Napište něco víc, možná se to dá zvládnout tady. Na finančním úřadu vám taky obvykle poradí (hlavně ale nechoďte poslední týden v březnu). Daňový poradce je samozřejmě jistota, ale něco to zase stojí, vyplatí se obyčejně jen ve složitějších případech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]