Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhalování krčků po časté zubní hygieně?

Od: david2* odpovědí: 12 změna:

Posledních 5 let jsem začal chodit na zubní hygienu, zhruba 3 krát ročně,

nechodím k jedné, postupně obcházím hygienistky a zatím jsem u žádné nezakotvil.

Zubařka, ke které chodím už "věky" mě nyní upozornila, že se mi odhalily zubní

krčky. Dříve jsem neměl. Co chodím na hygienu, tak používám měkký kartáček

curaprox, solo kartáček, mezizubní kartáček tepe, dentální niť. Zuby si snad

čistím správně, kroužím jemně, jak mě hygienistky učily. Jedna hygienistka mi

poradila kartáček Sonicare, koupil jsem minulý měsíc a zatím s ním experimentuji,

moc dobře se mi s ním nečistí, podle mě vůbec nevyčistí (testoval jsem tabletou

na indikaci zubního plaku a kartáček jen jezdí po povrchu a nevyčistí dotyky mezi

zuby).

Nejvíc se krčky odhalily na špičácích, na nich je nejvíc vidět a poznám to i já.

Začínám ale přemýšlet, jestli ustupování dásně (obnažování krčků) nemohla

způsobit intenzivní hygiena, jak hrabou po zubech těmi všemi nástroji a zajíždějí

i pod dáseň a pak ještě pískují a leští elektrickým kartáčkem. Po hygieně mě

vždycky týden bolí zuby (resp. jsou citlivé). Poslední dobou se s hygienou

roztrhl pytel a absolventů je čím dál více, a kvalita a odpovědnost hygientistek,

potažmo klinik, bude různá. (Překvapuje mě, v jakém špatném stavu některé hygienistky zuby mají?)

Nevím, koho se zeptat a odborně se poradit, hygienistky se hned uráží :) a

zubařka, která je starší, se na tyto novoty dívá s nedůvěrou, označuje to za

tahání peněz z lidí...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Ano, je to možné → problém je hlavně v tom zajíždění pod dáseň. Další problém vidím v měkkých kartáčcích, které nemusí vždy odstranit všechno.

(Teď se na mne rádci sesypou, ale já mám dobrou zkušenost s kartáčky tvrdými – radili mi je i mí zubaři. Ne vše, co je nové, musí být lepší než dřívější postupy...)

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
před nějakým časem tady už debata na téma "zubní hygienistky" byla, takže bych se v některých věcech zbytečně opakoval.
K vašemu dotazu. Dovolím si tvrdit, že odhalování zubních krčků, resp. náběh na paradentózu (uvolňování dásní od zubů) může být třeba také částečně dědičný, ale určitě ho ovlivňuje také způsob čištění zubů a podle mé nejnovější zkušenosti nejspíš hodně i aktuální zdravotní stav. Mezera mezi dásní a zubem se totiž měří. A jak sem se teď v lednu při poslední "údržbě" dozvěděl, mám aktuálně tu mezeru větší než jsem měl předtím. Přitom jednou už jsem tohle měl, pak se to srovnalo a bylo to OK. Jenže loni přišla dost blbá nemoc. Kartáček, který běžně používám, byl nepoužitelný - připadal jsem si jako když si zuby drhnu drátěným kartáčem. Moc nepomohl ani ten nejměkčí - čištění zubů cca měsíc bylo doslova utrpení. A najednou se objevil problém uvolněných dásní. Netuším, co to způsobilo, ale měsíc do mne cpali X druhů antibiotik a všemožnou chemii. Ale nemoc jsem přežil - jen asi ty krčky jsou jeden z následků.
Pokud máte odhalené krčky, nemá se čistit tahem zepředu dozadu ani kroužením (ono je to celkem logické - dáseň se tím vlastně stahuje ze zubu), ale stíráním od dásně ke korunce (to se ta dáseň tím kartáčkem přitlačuje).
Citlivost zubů po čištění si dovolím tvrdit, že je čistě individuální a zcela určitě bolest po čištění není zaviněna tou hygienistkou - chodím pravidelně k jedné hygienistce už 20let 2 - 3x ročně, je to kapacita ve svém oboru (pořád je po nějakých kongresech a seminářích, kde přednáší) a moje letitá kamarádka (takže si dovolím tvrdit, že by mi zcela určitě nechtěla ubližovat) a přesto - někdy při čistění plivu krev a celá "huba" mne bolí ještě za 2 hodiny a někdy úplná pohoda, jako kdybych na čistění ani nebyl. Přitom to čištění jedeme vlastně stále dokola. Zatím jediné, čeho jsem si všiml, že někdy cítím (jako že jsou citlivější) zuby třeba po napití se sladké limonády nebo někdy i kafe s cukrem. Takže to může být třeba taky tím, že si neúmyslně zuby "zcitlivým" a když pak jdu na čištění, tak se to může projevit. Ale to je jen domněnka - frekvence čištění je příliš malá na to, abych to měl možnost vypozorovat (to bych si to asi musel všechno podrobně psát).
Jinak taky vliv na nutnost razance při čištění má určitě množství narostlého zubního kamene - tvorbě pomáhá např. pití kafe, kouření, ale asi i strava, co pijete atd. O sobě si myslím, že už mám všechno tak nějak stále stejné (vypiju stejně jafe, vykouřím stejně cigaret, jím přibližně stejné jídlo (stejně nezdravé, to se přiznám, nejsem býložravec) a přesto se mi množství zubního kamene mění - někdy je ho víc a někdy méně. A jak je známo - když je něco víc špinavé a je potřeba to vyčistit, je potřeba přitlačit. Že by se paní hygienistka dřela víc a tlačila při čištění víc než je nutné pochybuju.

haf

Poradil bych vsem, kterym nevyhovuje kartacek , aby vyzkouseli obycejny bavlneny klucek (treba nejaky maly kapesnicek), kterym si cele plosky zubu prelestite az od okraje dasni, uvidite jak budou hladke, mnohem vic nez po cisteni kartackem, dulezita je i mezizubni nit, pasta nebo voda je spis jen na desinfekci a osvezeni dechu. Kartacek pouzit jen na kousaci plochy stolicek, tam neuskodi :)

Na odstranění plaku a přeleštení skloviny je ideální tento jednosvazkový kartáček. Používá se nasucho, třeba večer u televize. notino.cz/...

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. V oblasti zubů myslím, že fakt můžu radit. Ve 45 letech jsem neměla ani 1 kaz a ani jiný problém. Celý život si čistím zuby tím nejtvrdším (a nejobyčejnějším) kartáčkem. (Když jsem zkusila kartáček měkký, zůstávaly mi mezi zuby mini kousky masa). Tvrdé nehladí, ale pořádně promasírují a prokrví dásně, tvrdé štětiny vydolují z "mezizubí" úplně všechno. Vždy jsem používala slovenskou z.pastu DENTO LUXUS - ta nejlevnějších pasta bez "chemických a vonných vylepšení", ale obsahovala plavenou křídu a zuby krásně "vyrajbovala". Žádný plak, žádné zbytky ani kámen (ten podporuje odhalování krčků). (Bohužel ji k nám přestali dovážet). Nikdy si nečistím zuby dobu, kterou doporučují hygienistky, k žádné nikdy nechodím. Považuji to za vyhazování peněz. Na kartáček dost přitlačím, zuby prostě na všech místech "přešoustnu" a vypláchnu vodou. Žádné ústní vody. Ve všech otvorech do lidského těla jsou přirozené bakterie, které tam patří, proto je neničím. Ani ústními vodami. Ikdyž uznávám, že výrobci a prodejci těchto Lysterinů a hygienistky také chtějí z něčeho žít. Ale čistím si zuby vždy, když odněkud odcházím. Ráno z domova, z práce na oběd, z práce domů, z domova na nákup, na návštěvu... a večer před spaním. (Asi trochu úchylka). A k tomu si tak 3 - 4x týdně večer u televize pečlivě rozkoušu 3ks hřebíčku (a sním). Trochu to pálí, ale je to přirozená dezinfekce bez chemie a stahuje dásně. Manžel měl celé dětství a mládí se zuby samý problém a stoličky plombované. Od dob, co si dal poradit a dělá to podobně (jen si nečistí tolikrát denně), problémy nemá, i když roky přibývají... Ida

Brrr. To co funguje vám, nemusí fungovat jinému. Tvrdý kartáček vaše dásně snesou, u jiného člověka to fungovat nemusí. Tvrdý kartáček a méně odolné dásně je skutečně mohou dlouhodobě poškozovat.

hahanaj*
hodnocení

0x

Vidíte a mě zase zubařka radila vůbec nekroužit tak,že se zuby nečistí...jen stírat nahoru dolů ...a měkkým kartáčkem .Pokud si dobře čistíte zuby proč stále vyhledáváte hygienistky...

hodnocení

0x

Minulý týden jsme, celá rodina, měli dlouhou, širokou a bystrozrakou debatu na téma odhalené krčky. Nejbližší rodina, 9 lidí, v debatě, jsme v rozsahu 9 - 74 let, každý chodíme k jiným zubařům, někteří k hygienistkám a ortodotům. Používáme ruční i elektrické kartáčky. Různé pasty i ústní vody. Někteří z nás jsou zuby, bojím se to říci, ale skoro posedlí. :-D A tak každý řekl to, co mu jeho milovaný nebo zavrhovaný, zubař, řekl. Nepoužívat ruční kartáčky, ale elektrické. Zásadně nepoužívat elektrické kartáčky. Kartáčkem kroužit. Zásadně nekroužit. Ostrý kartáček. Měkký kartáček. Používat ústní vodu. Nepoužívat zásadně ústní vodu. Čistit si často zuby. Nečistit si často zuby, stačí 2x denně. Stačí vypláchnout. *sok* Všechno naprosto protichůdné rady a navíc, každý to nějak dokládal, takže to vypadalo naprosto logicky. *zed* Všechny babičky a dědečkové máme problémy s odhalenými krčky. Naše děti, + - 45 let už tyhle problémy začínají mít. Hlavně na špičácích. Je to smutný příběh. *plac*Takže jsme nevydumali nic, shodli jsme se, že je to věkem. A že věříme, že zubaři budou mít nějaký "lak" nebo něco, čím ta inkriminovaná místa zpevní a "zaizolují".

culdabulda1*

- no můj zubař mi zatím tvrdí, že to nejde, taky jsem to chtěla nějak zalakovat.

zebuu
hodnocení

0x

Plně s vámi souhlasím, protože mám ten samý problém. Zubař řekl, že dokud se nepodrobím zubní hygienistce, nebude dále pokračovat ve spravování zubů ! Musela jsem tedy toto absolvovat. Nejhorší to bylo u té první, dělala to ručně takovými háčky, neustále jsem plivala spoustu krve a velmi to bolelo. Po zákroku dásně 2 dny nateklé, nemohla jsem jíst. Když jsem to musela absolvovat podruhé, šla jsem jinam. Bylo to úplně jiné, ultrazvuk, žádná krev, zuby na čas vybělené. Co se mi však stalo, také se mě odhalily krčky a dokonce uvolnily 2 krčkové plomby ! Před týdnem mě dělal zubař malou plombu na krčku u předního zubu, platila jsem " pouze" 1.35O,-Kč ! Mám velmi malý příjem a na opravuzubů budu muset velmi dlouho šetřit. Nejhorší je to, že ty zubní hygienistky budou muset být v každé zubní ordinaci a musejí si zkrátka také vydělat.

liska*
hodnocení

0x

Příbuzný z Břeclavi, čerstvý důchodce, si práci hygienistky pochvaluje . To já se bojím a raději po čištění používám různé mezizubní kartáčky. Nejraději ty tenké s gumovou zelenou špičkou.

hodnocení

0x

Čištit mezizubákama jednou denně, čistit obyč kartáčkama dvakrát denně. Hlavně ale netlačit na kartáček. Jinak ano, pokud z dásní nekrvácíte a přesto ustupují, může to způsobovat i to čištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]