Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezaměstnanosti

Od: sandrad odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

měla bych dotaz, zda mi vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti, případně z čeho se mi bude vypočítávat.

Situace je taková - byla jsem v pracovním poměru do 31.12.2016. Od 1.1.2017 pracuji na dohodu o provedení práce, kde mi odměna činí více než 5.500,- Kč měsíčně (takže nemohu být evidována jako uchazeč o zaměstnání na ÚP!), ale je to do 10.000,- Kč/měs., tedy ani nezakládá účast na soc. a zdrav. pojištění. Pokud bych se rozhodla tuto DPP ukončit třeba na konci června 2017, vznikl by mi nárok na podporu v nezaměstnanosti z pracovního poměru, který trval do 31.12.2016? Byla by podpora v nezaměstnanosti nějakým způsobem krácena? (oproti stavu, kdybych šla na podporu ihned po ukončení zaměstnání od 1.1.2017)

Předem děkuji za všechny odpovědi

doplněno 16.02.17 12:27: Pokud bych se rozhodla tuto DPP ukončit třeba na konci června 2017 a přihlásit se na ÚP, vznikl by mi nárok na podporu v nezaměstnanosti z pracovního poměru, který trval do 31.12.2016?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Kolik hodin už jste pro nového zaměstnavatele na DPP odpracovala? Na základě DPP můžete v kalendářním roce odpracovat maximálně 300 hodin pro jednoho zaměstnavatele. (Odhaduji, že DPP skončí dříve než v červnu.)

Hradíte zdravotní (1.485 Kč měsíčně) pojištění? Jestli ne, narůstá za každý den prodlení penále.

Pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti je potřebná účast na důchodovém pojištění získaná zaměstnáním nebo SVČ v délce minimálně 12 měsíců v předcházejících dvou letech. Jestli podmínku splníte, měla byste na podporu mít nárok.

Já bych situaci nejspíš řešila dohodou se zaměstnavatelem → snížením počtu hodin a odměny a registrací na ÚP – jinak si musíte sama hradit zmíněných 1.485 Kč měsíčně.

Pozor: DPP Vám nesmí zasahovat do povinností uchazečů o zaměstnání. DPP byste musela nahlásit a doložit písemnou dohodou hned při registraci na ÚP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]