Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědický podíl

Od: ww odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

když se zřeknu svého dědického podílu (po smrti otce), rozdělí se tento můj podíl mezi ostatní dědice, anebo propadne státu? Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

1x

Rozdělí se mezi ostatní dědice.

cunabe
hodnocení

1x

Zřeknout se svého dědického podílu se po smrti Vašeho otce nemůžete (viz par. 1484, odst. 1 NOZ).

Můžete však dědictví odmítnout (viz par. 1485 až 1489 NOZ). Pak Váš dědický podíl nabývají stejným dílem Vaše děti, případně Vaši vnuci. Je to proto, že jste nepominutelný dědic = syn zesnulého.

Vy ale máte zřejmě na mysli vzdát se svého dědického podílu ve prospěch jiného dědice (viz par. 1490 NOZ). Pokud s tím tento jiný dědic souhlasí, pak nabude Váš dědický podíl on.

Státu nepropadne nic.

ww
hodnocení

1. Pro ladinpraha: děkuji Vám za názor.

2. Pro cunabe: zamotal jste mi hlavu. Soudím, že se v záležitostech dědictví vyznáte. Byla by, prosím, možná osobní konzultace? Děkuji i za případnou SMS na můj tel. 732266632.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]