Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem zaměstnána jako agenturní zaměstnanec, ale bylo mi řečeno, že nemám nárok na stravenky. Jak je to možné, když vykonávám stejnou práci jako ostatní zaměstnanci a má pracovní doba je stejná? Navíc si agentura vezme část mého platu, ale ještě to chápu, protože mi zprostředkovala zaměstnání. Ale s těmi stravenkami mě to štve. Mám na ně nárok nebo ne? Nebo aspoň na na polovinu stravenek? Díky
U nás agentůrní zaměstnanci také nedostávají stravenky, platí si plnou taxu, ale myslím, že to je fabrika od fabriky.U nás totiž v 5ti tisícovém městě si páni radní odhlasovali stravenky doživotně.Když odejde zaměstnanec města, technických služeb do penze, dostává stravenky dál.V místním marketu se setkávám se starými babičkami jak žmoulají městské stravenky za 85 korun.A pak, že stát nemá peníze...
Řekl bych, že to je proto, že nejste zaměstnanec firmy, ale agentury. Firma si vás od agentury vlastně pronajímá.
Sice teoreeticky máte nárok na rovné zacházení. Stejná prace, stejná(kvalifikace) stejný plat, stejné benefity (týden dovolené navíc, stravenky apod.). Jenže taky máte nárok, aby po vás agentura nechtěla část platu nebo poplatek za zprostředkování práce.
Viz třena tady
Kolegyně když byla pod agenturou, tak také neměla nárok na stranenky. A na stravenky vlastně žádný nárok není, je to dobrovolný příspěvek zaměstnavatele.
To je bohužel poměrně častý zlozvyk → agenturní zaměstnanci bývají často za práci ohodnoceni jinak (méně) než kmenoví zaměstnanci.
Podobné to bývá s různými benefity. Je to tak časté, že se spousta kmenových i agenturních zaměstnanců domnívá (viz i zdejší předchozí odpovědi), že je to tak správné. Není!
Zaměstnavatel nesmí rozlišovat mezi agenturními a kmenovými zaměstnanci. Agenturní zaměstnanci musí být za práci ohodnoceni stejně jako kmenoví zaměstnanci.
Pozor: Agentura si z Vaší mzdy nesmí nic brát, nesmí od zaměstnanců za zprostředkování zaměstnání požadovat žádné poplatky. Za přidělení zaměstnace jí platí zaměstnavatel, ke kterému agentura zaměstnance přidělí. Vy máte nárok na stejnou mzdu jako kmenoví zaměstnanci, na stejnou délku dovolené, benefity, ...
Stravenky (ani jiné benefity) nejsou nejsou nárokové. Zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům najíst se (musí jim nejdéle po šesti hodinách nepřetržité práce poskytnout přestávku na oddech a jídlo), ale není povinen přispívat zaměstnancům na stravování nebo stravování zajistit.
Rozhodne-li se zaměstnavatel poskytnout zaměstnancům benefit, pak jej má poskytovat všem → nerozlišovat mezi agenturními a kmenovými zaměstnanci. Rozlišovat ale může podle jiných kritérií, některé benefity může poskytovat jenom některým profesím.
Je otázka (to nedokážu odhadnout), jestli se v tomto případě stravenky "ztrácejí"u zaměstnavatele, k němuž jste byla přidělena, nebo u agentury.
Zkuste si zjistit, jak má zaměstnavatel přidělování stravenek nastaveno. Jestli u něj dostávají stravenky všichni (nikoliv jenom některé profese) kmenoví zaměstnanci, měli by je dostávat i agenturní zaměstnanci.
Oprava: Rozhodne-li se zaměstnavatel poskytnout zaměstnancům stravenky, pak je má poskytovat všem...
Ještě odkaz na zákoník práce: agenturní zaměstn/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.