Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat výši duchodu

Od: max* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

je mi 24 a momentálne pobírám ID 1. stupně - necelých 5000kč. Protože se muj stav nelepší, spíš naopak, tak jsem požádal o zvýšení. Jenže nevím jak to spočítat, kalkuačkám na netu nerozumím, mohl by mi někdo pomoct?

1. st. mám od 21 let, nikdy jsem kvůli nemoci nepracoval. Z čeho se tedy počítá? Dá se nějak zjistit, jaká by to byla částka při případném zvýšení na 2. nebo 3. stupeň ID? Dekuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Na webu ČSSZ je to dobře vysvětleno, najdete tam i tabulku s přepočtovými koeficienty.

max*
hodnocení

Děkuji, ale ani tak to nechapu, mám trochu problém porozumět psanemu textu a soustředit se, proto jsem ani nedodělal SŠ :(

iz*

Jestli máte problém s porozuměním psanému textu, nemusí pomoci ani mé vysvětlení, ale pokusím se to vyjádřit trochu jinými slovy.

Každý důchod se skládá ze dvou částí → základní a procentní výměry. Od 1. ledna 2017 činí základní výměra (to je pevná částka stejná pro všechny důchodce) 2.550 Kč.

Druhá část – procentní výměra důchodu se vypočte podle délky důchodového pojištění a dosahovaných příjmů. Pokud by Váš ID I. stupně činil 4.550 Kč, byla by základní výměra 2.550 Kč a procentní výměra by činila 2.000 Kč.

Přizná-li Vám posudková komise ID II. stupně, vynásobí se procentní výměra koeficientem 1,5. V případě, že by Vám přiznali ID III. stupně by se použil koeficient 3.

Základní výměra zůstane v obou případech stejná → 2.550 Kč.

ID II. stupně: 2.550 + 2.000 ×1,5 = 2.550 + 3.000 → důchod by činil 5.550 Kč měsíčně.

ID III. stupně: 2.550 + 2.000 × 3 = 2.550 + 6.000 → důchod by činil 8.550 Kč měsíčně.

[Uvedete-li přesnou výši ID I. stupně, spočítám Vám to.]

many*

Tady to někteří sáhodlouze vysvětlují, ale to se týká normálního odchodu do penze.Jestli chlapec nikdy nepracoval ani hodinu, je na tom náramně dobře, dostane výpočet z průměrné republikové mzdy.Myslím, že nyní se takto vyměřená penze pohybuje kolem 13000.

many*

Tak to nebude tak jak jsem psal, je to omezené věkem 20 let,,,Můj soused to totiž takto měl, hned po vyučení zažádal o penzi a má právě těch 13.

iz*

Možná jste přehlédl, že tazateli už důchod přiznán byl. Teď jej zajímá přepočet v případě, že mu posudková komise přizná zvýšený stupeň invalidity.

max*
hodnocení

Děkuji za vysvětlení, už jsem to nějak dal dohromady

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]