Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je mi 24 a momentálne pobírám ID 1. stupně - necelých 5000kč. Protože se muj stav nelepší, spíš naopak, tak jsem požádal o zvýšení. Jenže nevím jak to spočítat, kalkuačkám na netu nerozumím, mohl by mi někdo pomoct?
1. st. mám od 21 let, nikdy jsem kvůli nemoci nepracoval. Z čeho se tedy počítá? Dá se nějak zjistit, jaká by to byla částka při případném zvýšení na 2. nebo 3. stupeň ID? Dekuji
Děkuji, ale ani tak to nechapu, mám trochu problém porozumět psanemu textu a soustředit se, proto jsem ani nedodělal SŠ
Jestli máte problém s porozuměním psanému textu, nemusí pomoci ani mé vysvětlení, ale pokusím se to vyjádřit trochu jinými slovy.
Každý důchod se skládá ze dvou částí → základní a procentní výměry. Od 1. ledna 2017 činí základní výměra (to je pevná částka stejná pro všechny důchodce) 2.550 Kč.
Druhá část – procentní výměra důchodu se vypočte podle délky důchodového pojištění a dosahovaných příjmů. Pokud by Váš ID I. stupně činil 4.550 Kč, byla by základní výměra 2.550 Kč a procentní výměra by činila 2.000 Kč.
Přizná-li Vám posudková komise ID II. stupně, vynásobí se procentní výměra koeficientem 1,5. V případě, že by Vám přiznali ID III. stupně by se použil koeficient 3.
Základní výměra zůstane v obou případech stejná → 2.550 Kč.
ID II. stupně: 2.550 + 2.000 ×1,5 = 2.550 + 3.000 → důchod by činil 5.550 Kč měsíčně.
ID III. stupně: 2.550 + 2.000 × 3 = 2.550 + 6.000 → důchod by činil 8.550 Kč měsíčně.
[Uvedete-li přesnou výši ID I. stupně, spočítám Vám to.]
Tady to někteří sáhodlouze vysvětlují, ale to se týká normálního odchodu do penze.Jestli chlapec nikdy nepracoval ani hodinu, je na tom náramně dobře, dostane výpočet z průměrné republikové mzdy.Myslím, že nyní se takto vyměřená penze pohybuje kolem 13000.
Tak to nebude tak jak jsem psal, je to omezené věkem 20 let,,,Můj soused to totiž takto měl, hned po vyučení zažádal o penzi a má právě těch 13.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.