Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kterým směrem pojede vlak?

Od: zajda888® odpovědí: 20 změna:
Hezký večer,
jestliže v Praze na Hlavním nádraží půjdu z odbavovací haly na kterékoliv nástupiště a na něm se postavím tak,že halu budu mít za svými zády,na kterou stranu pojede vlak směr Morava?
Není to domácí úkol,jen to pravidelně zapomínám.
Díky

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, já bych šel směrem vlevo - Kolín, Pardubice, Česká Třebová. Směrem vpravo bych šel např. při cestě do Berouna či Plzně. Zdravím!

doplněno 10.02.17 23:12:

Beru to tak, že stále držíte směr od vchodu z parku, přes halu a podchodem k nátupištím. Potom to bude vlevo. A jinak jsou tam krásné digitální (modré) "cedule" a cedule bude i na vagonu.

doplněno 10.02.17 23:51:

Vlak by měl přijet "od Václaváku" a bude pokračovat směrem "pod Vítkov".

hodnocení

Díky,tak snad už nebudu poletovat po nástupišti,až se lokomotiva objeví na jiné straně než ji budu čekat:)
doplněno 10.02.17 23:36: No mi jde hlavně o to,že si chci sednout do určitého vagónu,postavim se tam,kde si myslím,ze zastaví a když vidím lokomotivu,jak vjíždí k nástupišti z opačné strany,musim holt rychle změnit pozici protože jinak by u mě zastavil jak na potvoru vagon pro matky s dětmi,jednicka třída,jidelňák apod.

Na nadrazich bejvaj cedule s oznacenim peronu, koleje i razeni vagonu ve vlaku.
Jinak vlak pojede na vychod.

doplněno 12.02.17 05:19:

To v Praze zrusily ukazatele smeru jizdy?

Kterým směrem pojede vlak?
Kterým směrem pojede vlak? #2
Kterým směrem pojede vlak? #3
hodnocení

lego: jasně,na nástupiště trefím,správnou kolej taky umím vybrat:), řazení vlaku mám nastudováno z haly,jde jen o to vědět,kterým směrem ten vlak pojede.Když budu chtít sednout do prvního vagónu a lokomotiva přijede z opačné strany než ji čekám,proběhnu se 300 metrů z jednoho konce nástupiště na druhý.
Směr východ je taky jasný,akorát už nejsem skaut,abych to na tom nástupišti dokázal určit:-D
neregctenar

Mapa Prahy a železničních kolejí v ní vzhledem k poloze hl.nádraží a směrů vlaků z Prahy ti napoví.

Vypadá to, že hlavní trasa na východ je ta z hl.nádraží "nahoru a doprava", tedy vlak pojede doleva při příchodu z odjezdové haly.

Kterým směrem pojede vlak? #4
neregctenar

To v Praze zrusily ukazatele smeru jizdy?

Litoměřice-horní /... i Mnichovice jsou jedny přímé tratě, kdežto Praha má z toho nádraží uzavřený kruh a množství tratí a nástupišť.

Tyhke ukazatele jsou dobré na nádraží kde je jedna nebo dvě trati. Na Hlavním nádraží to takhle nejde. Půlka republiky je dostupná na jih, druhá na sever. Kromě toho na východ od Prahy je několik spojek, takže občas vlak na Moravu jede na jih (místo obvyklého severu) a po těch spojkách si přejede na správnou trať.

ja1
hodnocení

3x

To záleží na dopravní situaci, zda nebude na trati výluka nebo nehoda a vlak následně nepojede odklonem. Vlak na Moravu může jet jak běžně "doleva" jak ve směru přes Libeň - Běchovice - Kolín (nebo alternativně ve směru Vysočany - Nymburk - Kolín) a dál, nebo odklonem "doprava" ve směru Vršovice - Malešice - Běchovice - Kolín a dál...Důležité je sledovat aktuální situaci na infopanelech a poslouchat staniční rozhlas.

hodnocení

2x
Na moravu to jezdi doleva.

jabraka*
hodnocení

1x

V podstatě je jedno,na kterou stranu vlak pojede.Podle cedule najdu vlak,který jede do stanice,kam chci,sednu a spím.

JB

hodnocení

No,není to jedno,pokud mám místenku.To bych rád čekal na nástupišti přibližně v prostoru kde zastaví příslušný vagón.

Viz má odpověď kolegovi "lego"

hodnocení

1x

Vždycky doleva. Doleva to jede na Kolín, Pardubice, nebo Kolín, Havlbrod, Brno,nebo na Lysou, Nymburk, nebo na Ml. Boleslav, Tanvald...

Doprava na Plzeň, Tábor, Č. Budějovice, Benešov...

Pokud jedete Regionovou, nebo třeba Elefantem, jsou to vlaky, jako žížala *smich*, nepozná se předek a zadek. V tom případě: bílá světla jsou vpředu, červená vzadu. Je to dobré rozlišení, i pokud má vlak z jedné strany lokomotivu a na druhé motorovou řídící jednotku. To potom člověk váhá.

Pozor na směr vlaku. Jednou jsem čekala ve Světlé nad Sázavou na rychlík na Prahu. Vlak přijel, já nastoupila, bylo mi divné, že nás pořád doprovází Sázava, ta tady neměla být. Pak mi cizí cestující objasnil, že nejedu na Prahu, ale na Brno. V Havlbrodě jsem vylítla z vlaku a šup do rychlíku na Prahu, který čekal na odjezd. Jednalo se o vteřiny. Člověk někdy opravdu zazmatkuje, ani si to neuvědomí. ;) Jaga.

Hlavně, když to dobře dopadne a dojede tam, kam dojet chce.

hodnocení

0x

Já jsem kdysi měla v peněžence lístek - z Prahy vlak - stará budova po pravé straně. Taky mi to dělalo problémy, i když jezdíme do Prahy už léta. nejvíc jsem byla zmatená, když jednou přijel vlak od Děčína a mašinu přetáhli na druhý konec vlaku. Od té doby jezdím do Brna zásadně vlaky, které z prahy vyjíždějí.

prazskejpepik*
hodnocení

0x

doleva na východ (Úvaly,Č.Brod, Kolín atd) , doprava do tunelu na západ přes Smíchov podél Berounky do Berouna a pak dál na Plzeň. to jsem snad nezapomně protože jsem jezdil pravidelně do školy Beroun Žilina :) i když později využíval vlaků vypravovaných z nádraží Holešovice

hodnocení

Už to mám vše zapamatováno,nastudováno,tak to snad večer klapne bez ptaní:)
A to si vždycky říkám,když tam prijedu,koukni kolem sebe,zapamatuj si nějaký záchytný bod... :-D
Děkuji všem za odpovědi

hodnocení

Tak jsem to zvládl,dveře správného vagónu se zastavily dva metry ode mě:)

neregctenar

*palec*

Na Masarykově nádraží (Praha - střed) mají prý nějaký dobržďovací systém, kdy vlaky zastaví s přesností 30(?)cm. Jestli je něco takového na hlaváku, tak si jen zjistit, kam daleko jsou dveře od začátku vagónu a příště zastaví přímo před tebou a můžeš rovnou napochodovat.*smich*

A nemaj to proto, aby zas nekdo neprejel?:)

Kterým směrem pojede vlak? #5
neregctenar

Projel jak automatickým brzdičem, tak i tím betonovým kvádrem na konci. Strojvedoucí brzdič omylem vypnul, sám nebrzdil, protože čekal na naskočení automatického brzdění a trefil ten kvádr v hale ve 40km/h.

pepanek*
hodnocení

0x

Bohužel vlak může jet na oba směry. Přes Vršovice, nebo přes Libeň. V prvním případě jsou-li výluky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]