Nejste přihlášen/a.
Byl jsem propuštěn ze zaměstnání jako účetní z důvodu nadbytečnosti. Nyní jsem v evidenci úřadu práce a podporu už mám vyčerpanou a pobírám dávky hmotné nouze ve výši 3. 410 Kč. Nyní v měsíci únoru byla schválena novela zákona o hmotné nouzi, že je třeba vykonat veřejnou službu pro nezaměstané, kteří jsou v evidenci déle než půl roku.Paní na sociálce mne hned podstrčila papír, že mi dají žlutou vestu a lopatu a mám úklízet město, abych si mohl výši dávky zachovat. Jinak by mne životní minimum kleslo na existenční 2.200Kč. na živobytí v případě odmítnutí. Já mám v současné době pracovní neschopnost z důvodu úrazu na 2.měs. Dostal jsem předtíšťený špatný formulář z hmotné nouze, kde není kolonka dočasná pracovní neschopnost, pouze trvalé následky s neschopností vůbec pracovat jako trvalá invalidita. Když jsem paní volal na sociálce, že doktorka mi tento formulář nevyplní a vytiskne vlastní potvrzení s razítkem a podpisem, tak mi to nechtěla uznat paní na sociálce. Paní doktorka říkala, že by ta úřednice ji měla zavolat, pokuď ji to nebude vyhovovat. Pokuď by byl na úřadě ten správný formulář, tak by nebyl problém ho vyplnit podle předtištěných kolonek, ale trvalou invaliditu na důchod mi doktorka vyplňovat nechce a ani já to po ni nežádám, pouze dočasnou pracovní neschopnost. Tyto nucené práce zadarmo pro město už v roce 2012 zrušil Ústavní soud jako nedůstojné, protože za každou práci náleží mzda a ne životní minimum hmotné nouze. Opět to bylo schváleno, ale v benevolentnější podobě jako dobrovolná práce, nikoliv nucená práce a trestaná snížením příjmu sociálních dávek. Podle stylu jednání a domáhání se lékařského formuláře trvalé invalidity, tak je to pod nátlakem a ne z dobrovolnosti si zvýšit svůj příjem. Max. možnost navýšení nad životní minimum je 600 Kč. Hledám odborné zaměstnání v oboru účetní. Dostat lopatu a koště s rómama ve městě nezvýší moji kvalifikaci ani nezískám lepší pracovní návyky. Za práci má být mzda. Prosím o radu, jak to vyřešit s tím špatným formulářem, když jiný není a já mám zvlášť vytištěný zdravotní stav od ošetřujícího lékaře, který ona neuznává zvlášť? Jaký máte názor na veřejné práce všeobecně? děkuji Všem.
Já bych Vám poradila, ale trošku jinak, než očekáváte. Paní na ÚP postupovala špatně. Každému nezaměstnanému by se mělo vyjít vstříc a zohlednit jeho schopnosti a zdravotní stav. Tedy i veřejné práce byste mohl vykonávat třeba v knihovně, nebo právě na městském úřadě, nebo v domově důchodců a podobně. Nevím, co máte ve svém okolí. Prostě najít nějaké pomocné práce, ale nebudou to práce kvalifikované, tam se můžete leda postupně vypracovat, když se osvědčíte a budete velmi potřeba.
Vy jste se hrozně zafixoval na jednu pozici. A to účetní. Dnešní doba není o jednom směru, ale pracovník by měl být flexibilní a dívat se, po čem podniky a firmy touží, koho poptávají a naučit se, že se člověk bude muset přeorientovat na něco nového.
Pokud jste účetní, možná by se vyplatilo udělat si živnostňák, a dělat pro několik firem daně a účetnictví. Třeba byste se uživil lépe, než čekat na tu vysněnou pozici účetního na úřadě práce.
Já bych spíše radila, podívat se po administrativní pozici, kde je potřeba mít vše pod kontrolou, potřeba počítat a práce s PC.
Třeba práce v obchodě v zázemí, objednávky, inventury, dohled nad pokladnami, nebo práce v zázemí pošty, zapisování na počítači, skenování, kontrola doručovatelů listovních, nebo balíkových. Možná, že by pro Vás byla vhodná i práce na přepážce v bance, nebo poště. To jsou také takoví účetní, a co mají na prodej a tržby, vše musí vycházet.
Všude Vás budou muset zaučit, ale to prostě přináší dnešní doba, nenechávejte to dlouho, protože čím později naskočíte, tím bude vlak více rozjetý. Prostě si rozšiřte pole působnosti a odbornosti na podobné profese a netrvejte pouze na té jediné.
Nefňukejte nad špatnými lejstry, neběhejte za právníky, ztratíte svůj čas, svoje nervy, i pěkné peníze. A nic pozitivního stejně nevyřešíte. Myslíte, že Vám za to ty 2 tisíce stojí? Snad chcete mít lepší práci a za tím si musíte jít. A nečekat dlouho, ale jit do toho. Myslím, že se nesmíte bát nového, ale věřit si.
Když napíšete, ze kterého kraje /města/ jste, tak se můžeme podívat na inzeráty, které by pro Vás byly vhodné.
Pracovni neschopenka by mela platit i pro nucene VPP, takze jim klidne podepiste ten jejich formular, kdyz na tom podpisu zalezi vyssi davka podpory a zaroven odevzdejte neschopenku, protoze logicky po dobu neschopnosti nic delat nemusite
Teda mam na mysli podepsat jim souhlas s VPP, nevim jestli na to maji taky formular nebo jine lejstro, hlavne se nestavet na zadni
Proč tedy neděláte účtařinu doma, v klidu? Znám paní účetní, která vede účetnictví několika menším obecním úřadům, kterým se nevyplatí mít jednotlivě svou účetní. Paní se má dobře, je spokojená. Určitě by se zájemci našli, pokud jste dobrý účetní. Stejně tak syn - má menší kovovýrobu a našel si paní účetní, která mu doma vše zpracuje. Je spokojený.
Ta práce, jak píšete, s Romy, by mi nevadila. Sama jsem zažila nepříjemné období. Práce u japonské firmy, na pásu, ponižování, nadávky...Kolegové - kromě Čechů a Slováků i Ukrajinci, Bulhaři, Mongolci, Kazachstánci, Moldavci...Ale žaludek a složenky nezajímalo, jak si vydělám, ale hlavně si vydělat. Vedle mě pracovala třeba dívka, která chodila do pomocné školy. U pásu jsme si byly rovny. A vůbec nebyla zlá. Když se člověk nevyvyšuje, zvládne každou práci.
A ten úklid ve městě je proto, že si lidé odvykli pracovat a jen by natahovali ruku. Proto musí aspoň nějakou práci odvést. Když vídám po ulicích ten nepořádek /papíry od sušenek, krabičky od cigaret, krabičky od pitíček apod/ je ten úklid nutný. Člověk je aspoň potřeba a ty dávky si zaslouží, nebere je zadarmo. Já bych se nemrskala a zkusila to. Smát se mi budou jenom pitomci, je to přece taky práce.
A i když cikány nemusím, věřte, že jsem poznala pár těchto lidí, kteří byli čistotní, slušní a pracovití. Nebylo jich, pravda, mnoho, ale nemůžete házet všechny do jednoho pytle. Jaga.
Jago, takto smyšlejicich "poctivych dusi" je pramálo a nedivme se, v dnesni dobe se to nevyplaci, skromnost potazmo zivoreni neni in"; tazatel je zrejme natolik inteligentni, aby se v zivote uplatnil podle svych schopnosti a na UP je jen z duvodu momentalni situace, ale nechce byt zneuzivan na podminene prace, ktere nejsou ohodnoceny ani alikvotni minimalni mzdou (schvaleny zakon je jako obvykle odflaknuty zmetek), to by nikde jinde v civilizovanem svete nemohlo fungovat
Jaký máte názor na veřejné práce všeobecně?
Vůbec by nemusely existovat, kdyby se lidem chtělo normálně pracovat.
Odhaduji, že jste více než půl roku bez práce a to jste účetní. Ani se mi nechce věřit. Nyní v době zpracování veškeré agendy a daňového přiznání soukromníkům normálí účetní na ŽO neví kam skočit, alespoň já si beru 1-2 děvčata na výpomoc. Ale ,,účetního" na dávkách bych nikdy nepřijala.
Proč již dávno nemáte ŽO, mohl jste vést firmu jako vedlejší činnost a dnes již na hlavní? Proč se vám nechce živit prací, ale chcete po nás všech nějaké dávky. Zdravý chlap a my se mu máme skládat na živobytí. Brrrr
Dobrý den, Pavle, formulář špatný není, slouží pro celou dobu evidence, proto se do něj zaznamenávají jenom neměnné nebo dlouhotrvající věci. Např. právě ta invalidita.
ÚP samozřejmě musí uznat i dočasnou pracovní neschopnost, musí uznat i potvrzení lékaře, které nebude uvedeno do zmíněného formuláře.
Zkuste to zprostředkovatelce vysvětlit ještě jednou, případně se obraťte na jejího nadřízeného.
I mne překvapuje, že s kvalifikací účetního nemůžete najít práci. Účetní teď mají práce minimálně do června až až.
Posouzení, jestli je úklid města společně s Romy pro Vás přínosem nebo ne, není na Vás ani na nás. To posoudí ÚP. Ale jestli Vás zajímá názor laika, já si myslím, že povinnost pravidelně vstávat, někam docházet a něco tam udělat napomáhá udržení pracovních návyků i v případě, že se nejedná o odbornou práci nebo o zvýšení odborné kvalifikace.
Jiný pohled mám veřejné práce obecně. Podle mne jsou prospěšné jak těm, kdo je vykonávají, tak společnosti jako celku. Ovšem vadí mi způsob, jakým jsou lidem vnucovány nebo nařizovány.
Jenom ze zajímavosti jsem se podívala na jednu pracovní stránku a to na www.jobs.cz.
Po zadání účetní, hlavní účetní, mzdový účetní, samostatný účetní, finanční účetní a to bez zadání kraje, na celou republiku vyjelo 1020 nabídek, po zrušení finančního účetního bylo nalezeno 465 nabídek.
Některé nabídky obsahují i angličtinu, to nevíme, jak jste na tom.
Takže ta práce opravdu v nabídce je, paní Ája má pravdu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.