Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc z povolání

Od: ludek* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,potřeboval bych poradit.

Před osmi lety jsem nastoupil do automobilky,kde jsem začal mýt problémy s rukou.zjistilo se,že mám syndrom karpálního tunelu(lehké postižení).Jezdil jsem na neurologii,bral léky,závodní lékařka o všem věděla,byl jsem přeřazen na jiné místo,ale potíže přetrvávali.Po sedmi letech jsem sám odešel z automobilky a našel si práci v oboru strojírenství, kde jsem ohledně karpálů spokojen.Letos v létě se ruka zhoršila(doma na stavbě),zjistilo se středně těžký syndrom,3. ledna operace a nyní jsem na neschopence.

Je možné nyní získat nemoc z povolání a chtít po automobilce odškodné, když už tam přes rok nepracuji?

Co to všechno obnáší získat nemoc z povolání?Kolik stojí vydání posudku?Nynější zaměstnavatel by se do toho nezatahoval?Automobilka by mi doplatila všechny naschopenky i nynější a doplácela mzdu kterou jsem měl v automobilce,pokud nyní na ni nedosáhnu?Jaký vliv má uznaná nemoc z povolání na další zaměstnání?Volal jsem na kliniku pracovního lékařství kde mi řekli,že se mám objadnat a vzít kartu od paktického lékaře.

Předem děkuji za informace.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Za nemoc z povolání odpovídá ten zaměstnavatel, u kterého zaměstnanec naposledy pracoval za podmínek, za kterých nemoc z povolání vzniká.

Zaměstnavatel za nemoc z povolání odpovídá i do budoucna → tedy i v době, kdy už někdejší zaměstnanec pracuje pro jiného zaměstnavatele.

Nemoc z povolání může přiznat klinika pracovního lékařství. Nechte se na ni vyslat svým ošetřujícím lékařem (dříve to bez žádosti ošetřujícího lékaře nebylo možné, proto si radši doporučuji žádost o vyšetření).

Bude-li Vám přiznána nemoc z povolání, budete mít nárok na odškodnění, bolestné, náklady, jež vynaložíte v souvislosti s léčbou včetně jízdného k lékařům, na rehabilitace, doplatků za léky → je nutné od všecho uchovávat potvrzení (náklady budete muset doložit).

Dorovnání mzdy se bude řídit tím, kdy došlo ke škodě. Protože již pracujete v jiném zaměstnání, půjde o dorovnání rozdílu mezi nemocenským a průměrným výdělkem z doby před současným onemocněním (nebude se dorovnávat do průměrného výdělku u bývalého zaměstnavatele).

Odškodnění je plněním pojišťovny zaměstnavatele. Pojišťovna plní až po skončení léčby (ne hned po skončení neschopenky) a na plnění má po dodání veškerých 60 nebo 90 (? lhůtu nevím z hlavy jistě?) dnů.

mnd®
hodnocení

0x

píšete: Volal jsem na kliniku pracovního lékařství kde mi řekli,že se mám objadnat a vzít kartu od paktického lékaře. --- praktický lékař Vám kartu asi nedá ( jen výpis z karty ).Nechodil jste k taky k závodnímu lékaři toho závodu? -> takže taky výpis.

Letos v létě se to zhoršilo?(Datum: 09.02.17 - 10:30)

Snad Vám to dobře dopadne,ale bude to jak se říká ,,běh na dlouhou trať,, a možná se to neobejde bez soudů.Automobilka se bude určitě bránit.

iz*

Jak asi bude obrana automobilky vypadat? Myslíte, že v krátké době dokáže odstranit podmínky, za kterých vzniká nemoc z povolání?

Navíc jde o plnění z povinného úrazového pojištění zaměstnavatelů, hradit by měla pojišťovna, nikoliv automobilka. Ta by hradila v případě, že povinné pojištění nemá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]