Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel pomsta bydlení

Od: rapid® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, zaměstnavatel začal dělat problemy, lidi mu začaly odcházet jako mouchy po biolitu, ostatním začal sniovat platy atd, rotože usel provoz dat na dvě ze tří směn, no já chci odejit taky, ale dělá problemy z 2 měsíční výpovední lhutou, řekl mi že když odejdu hned jako že nepřijdu do práce tak že mi nedá poslední výplatu+mu budu muset vrátit nějaké procenta z platu za poslední půl rok /to jse m zdá blbost), a stejně mi dá strašný posudek pro budoucího zaměstnavatele. Potřeboval by jsem poradit co mam dělat, když mam práci vyhlídnutou z volnými víkendy za stejný peníze, o 8 km dál, tam mi řekli že by potřebovali abych nastoupil ihned a že čekat 2 měsíce nebudou. Zaměstavatel ubytoval pracovnici z východu do bývalých kancelářských prostor v areálu podniku, ale ta budova je zapsaná v katastru jako Zemědělská stavba, nikoli jako obytná stavba nebo stavba k bydlení, lze toto nahlásit a kam?, respektive se mi to hodí na vyjednávání že on taky nedelá všecko dle zákona a tímpádem by mě mohl uvolnit ihned, ale nejsem si jistý jestli by to šlo proti němu z očí do očí použít. Děkuji za informaci, nejsem žádný konfliktní člověk ale jak kdo semnou tak já s ním. 5 let bylo vše v pořádku ted se to tam začlo pěkně s.. kazit. ;)

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

banan*
hodnocení

1x
To je ulet, co si nekteri zamestnavatele dovoli. Jinak s tou vyplatou - nebojte se, tohle na vas nemuze, klidne mu reknete, ze to nahlasite, pokud vam ji neproplati a bude chtit strhnout procenta. To ubytovani mu reknete taky, reknete mu, ze ho nahlasite na urad (ale nevim ktery), nebo nerikejte a rovnou nahlasit. Proste mu slusne reknete, ze mate lepsi moznost, ze vam nesmi branit v kariernim rustu, a kdyz se bude ohrazovat, tak bych zacala s temi ,vyhruzkami, jako ze ho nahlasite atd. Na hrubou diru hruba zaplata.
iz*

To je úlet, co si někteří rádci dovolí poradit. Považovala jsem Vás za celkem rozumnou...

hodnocení

A co poradila spatne? Co vy si o teto situaci myslite?
iz*

Podle mne by zaměstnanec ani v této situaci neměl postupovat podobně jako jeho zaměstnavatel. Vyhrůžky apod. situaci nevyřeší, možná jen někomu dají pocit, že "to někomu nandal".

Zákoník práce platí i pro zaměstnance. Jestli chce skončit v zaměstnání, musí dát výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou, nebo se může pokusit zaměstnavatele přesvědčit k uzavření dohody.

Ale legálně!

doplněno 09.02.17 20:07:

@Banan:

V podstatě jste tazateli poradila, aby zaměstnavatele vydíral. To jsem mínila tím "úletem".

Nemáte pravdu ani v otázce výplaty. Zaměstnavatel bude oprávněn za každý den neomluvené absence strhnout jeden až tři (rozhodnutí je na zaměstnavateli) dny dovolené, dopočítat zdravotní pojištění za neplacené volno a to zaměstnanci strhnout společně s náhradou mzdy za přečerpanou dovolenou ze mzdy.

Pokud by tazatel svou neomluvenou absencí zaměstnavateli navíc způsobil škodu (což je podle mne pravděpodobné), bude zaměstnavatel oprávněn vzniklou škodu vymáhat soudně.

"Vrátit procenta za nějakou dobu zpětně"

Ani to nemusí být ze strany zaměstnavatele nějaký šprajc". Záleží na tom, jaká kritéria jsou nastavena pro přiznání nenárokových složek mzdy. [Dovedu si představit, že mezi kritérii bude něco jako "žádná neomluvená absence" apod.]

Chce-li tazatel něčeho dosáhnout, měl by postupovat slušně a podle zákoníku práce.

Neměl by zapomenout ani na možnost ukončení nového zaměstnání ve zkušební době. (Nový zaměstnavatel asi nebude moc stát o neloajálního zaměstnance → o zaměstnance, který předchozí zaměstnání ukončil nekorektně. Pokud by se potom registroval na ÚP, neměl by 6 měsíců po (zjednodušeně) "nekorektním odchodu" nárok na podporu...

[Ještě pořád se Vám Vaše první odpověď jeví v pořádku?]

banan*
Co jsem napsala spatne?
Všechno...
banan*
Aha. A Vas nazor tedy?
doplněno 09.02.17 00:38: Jako sorry, neprecetla jsem si prispevek drive. Podle me, kdyz zamestnavatel nejedna legalne (viz ubytovani v prostorach k tomu neurcenych a vyhruzky typu "nedam ti vyplatu", ) je i zamestnanec opravnen se nechovat dle predpisu etikety i smlouvy. Nebo podle vas je normalni zavrit klapacku a nechat si na*rat na hlavu?
doplněno 09.02.17 00:41: Prijde mi, ze jste toho názoru, ze si clovek ma nechat nasrat na hlavu. Zamestnavatel vas muze diskriminovat? Odkdy? Nezijeme uz v komunismu!
sebod*

banan. To si děláš p.del, ne? V komunismu docházelo k větší diskriminaci zaměstnanců? No, to snad ne!

Tazatel: Určitě lze zítra nepřijít do práce. Pak ale musíte počítat s finančním postihem. Ten nejde ale počítat zpětně. Nějaký pracovní posudek Vám třeba může být ukradený, to záleží na novém zaměstnavateli.

Ta přespávající osoba - bude velice těžké, cokolik dokazovat atd.

Nejlepší by bylo se se zaměstnavatelem sejít a v klidu si to vyříkat. Když si budete dělat navzájem problémy, k ničemu to nepovedete. On když Vás nepropustí, tak Vy se budete v práci flákat, nebo se hodíte marod. Nebude to dobré ani pro jednu stranu. Na druhou stranu, zaměstnavatel s Vaší prací počítá, takže Vás asi musí někým nahradit. Jinak bude mít výpadek ve výrobě apod.

Představte si, že třeba to "ubytovani v prostorach k tomu neurcenych" už pár let žádnému zákonu neodporuje. A pokud zaměstnanec svévolně přestane docházet do práce, je to hrubé porušení pracovní kázně, se všemi důsledky (i stím záznamem v zápočtovém listu (nebo jak se to jmenuje)). Výplatu je zaměstnavatel povinnen vyplatit jen za odpracovanou dobu, takže když zaměstnanec svévolně odejde předčasně, rozhodně nemá nárok na celou výplatu. Pokud svévolným předčasným odchodem zaměstnance vznikne zaměstnavateli škoda (např. výpadek výroby), má zaměstnavatel právo chtít tuto škodu nahradit. Jediné, co zaměstnavatel nemůže, je chtít zpětně cosi vracet (ale neznáme pracovní smlouvu, takže ani to nelze bez znalosti podrobností jednoznačně říct).

"...je i zamestnanec opravnen se nechovat dle predpisu etikety i smlouvy."

Tenhle nesmysl jste vzala kde? To, že někdo porušuje smlouvu (mimochodem, v tomhle případě to není zaměstnavatel), zdaleka neznamená, že jí může porušovat i druhá strana.

doplněno 09.02.17 09:37:

A právě proto, že "Nezijeme uz v komunismu!" je povinost dobrovolně podepsané smlouvy, neodporující zákonu, dodržovat. Oboustranně. On už to totiž dávno není jen nezávazný cár papíru.

kominik

Nenapsala jste na jaký úřad by to měl nahlásit a napsala jste aby to zaměstnavateli předem neříkal. To je špatně. Měl by se pokusit o ukončení pracovního poměru dohodou. Pro zaměstnavatele může být výhodnější se dohodnout a zaměstnance uvolnit, než riskovat prošetření podnětů podaných na inspektorát práce.

figurek*
hodnocení

1x

Možná by bylo lepší zvážit o co vám vlastně jde a postupovat krok po kroku. Nejdříve vyřešte vlastní situaci a mstít se můžete potom.

Jestli jsem dobře rozuměl, chcete pracovat jinde a pokud možno hned. Klidně a věcně si domluvte ukončení pracovního poměru dohodou, případně podejte normální výpověď. Až budete pryč, pak na svého bývalého zaměstnavatele můžete poslat hygieniky. Ale až potom.

Vaše konfrontační metoda k cíli nevede. Právě naopak, zkomplikuje vám vaši vlastní pozici. Ve vaší situaci je lepší mlčet a potichu se vytratit. Svému současnému šéfíkovi nevykládejte kam máte namířeno a šéfíkům vaší vyhlédnuté firmy nevykládejte, jak je ta současná hrozná, jak porušuje zákony a jak strašně se v ní zachází s lidmi. Takové řeči šéfové velmi neradi slyší.

atreus*
hodnocení

1x

"že mi nedá poslední výplatu + mu budu muset vrátit nějaké procenta z platu za poslední půl rok (to jse m zdá blbost), a stejně mi dá strašný posudek pro budoucího zaměstnavatele" - to jsou nesmysly

Pokud předáte výpověď v únoru, skončí pracovní poměr 30. dubna.

Možností je jednat s ním o skončení pracovního poměru dohodou k dřívějšímu termínu, třeba k 28. únoru. Jako protihodnotu mu nabídnout, že nepodáte oznámení

- na stavební úřad a hygienickou stanici (užívání nemovitosti k účelu, pro který není zkolaudována)

- na inspekci práce (bezpečnost práce, ochranné pracovní pomůcky, dodržování a vykazování přestávek v práci, čerpání dovolené ...)

- na hasiče (stav hasicích přístrojů, únikových cest ...)

- na finanční úřad atd.

Na jednání přinést již připravený text dohody (dvojmo). Pokud nejste schopen sám vyjednávat, přijít s nějakým známým.

Případně můžete naznačit, že v případě nevyhovění budete "pracovat podle předpisů" nebo se svými zdravotními problémy půjdete do prac. neschopnosti.

Znovu opakuji, že bydlení v nebytovém prostoru již není proti zákonu. Řeší to "Občanský zákoník" v § 2236 odst. 1 - možnost pronajmutí nebytového prostoru za účelem bydlení.

svyjabob*
Nevím proč píšete o zákonu, když nemáte pravdu a očividně tomu absolutně nerozumíte. Takto to dopadá, když si laik neumí vyložit zákon. Novela (na kterou vy odkazujete) hovoří přesně toto : "Skutečnost, že pronajatý prostor není určen k bydlení, nemůže být na újmu nájemci."Nesmíte ale zapomenout na stavební zákoník, kteří hovoří jasně. : "osoba se dopustí přestupku tím, že užívá stavbu v rozporu s kolaudačním souhlasem," Mimochodem jedná se o zákon 183/2006 Sb. § 178 /1K resp. §180 /1K záleží, zdali to bydlení nabídl jako fyzická osoba nebo prvánická.Co z toho vyplívá? v případě na který vy odkazujete, nehrozí díky novele postih Nájemci (což do novely neplatilo), ale ani tak to není úplně pravda, protože tu ještě existuje evropský předpis, který je v podstatě v rozporu s tímto, dále si odporuje s dalšími zákony (Ale to nechme pro teď stranou). Tazatelka ale hodlá "vydírat" zaměstnavatele (nikoli toho nájemce), který je v tomto smluvním vztahu osobou pronajímající, která touto novelou chráněna není, tudíž ho čeká sankce a sám si můžete zjistit jak stavební úřad rychle jedná (jedná v řádech dnů až týdnů, poté to řeší často správní orgán a sankce jsou až statisícové), v případě že mu je něco oznámeno. Ještě bych jen doplnil, že stále je nezákoné "bydlet" v nebytových prostorech, a tento zákon je pouze částečná záplata, protože tento zákon se dá aplikovat pouze v případech kdy se smluvní strany písemně dohodnou na obývání právě prostoru který není ze zákona určen k bydlení, paradox ale je, že tím že by to tak ale měli, se obě strany dopouští protizákoného jednání, viz. zákon 183/2006 Sb., resp. neznalost zákona neomlouvá. ;)

mcmerkurion*
hodnocení

1x

... zaměstnavatel postupuje jen podle zákona ohledně výpovědi a ty hned bonzovat? ...

Vyhrožování o nezaplacení mzdy není v ZP.

Tazatel se jen ptá na možnosti. Ještě nic špatného neudělal.

hodnocení

0x

Ha ha posudek pro zaměstnavatele? To ještě existuje? Jasně že NE!

krtek6*
hodnocení

0x

ony všechny informace se dají použít pro vyjednávání...záleží však jakým tónem a jak se tyto informace servírují...samozřejmě, že vždycky vyhraje ten, který má nejvíce argmunetů...né nadarmo se říká, že nejcenější na světě jsou informace :)

jinak stále mě udivuje jak jsou si zaměstnavatelé furt tak jistí, že mohou někomu něco ztrhávat z výplaty :) pokud nemám hmotku, plat rozdělen na základ+odměny popř. jsem něco nerozbil nebo podobně, tak nemohou nic :)

hodnocení

0x

Rapid - Další, co si myslí, že smlouva je jen cár papíru. Proč myslíte, že se jakákoliv smlouvan uzavírá? Aby snad zaručovala jistotu jen jedné straně, v tomto případě Vám? Kdyby ji nedodržel zaměstnavatel, tak by se Vám to taky nelíbilo. Pokud mu z nějakého důvodu Vaše žádost nevyhovuje a nemůže Vám vyjít vstříc, má na to právo a Vy jste povinen dodržet podmínky smlouvy, kterou jste podepsal a tečka.

hodnocení

0x
Musite se domluvit na dohode. Nemuzete jen tak prijit do prace.
Zamestnavatel po vas pak muze vymahat skody , ktere jste zpusobila , ze jste nedosla do prace.
Ktomu budete mit absence a pak svama rozvaze pracovni pomer a da vam paragraf 55

hodnocení

0x

chodí to v praxi tak, že v nové práci se domluvíš se zaměstnavatelem, jestli toleruje paragraf... jestli ano, tak tě vyhružky posudkama a paragrafama nemusí vůbec trápit... otazka je, jaka je celková situace v práci.. asi ne všude si člověk muže tento postup dovolit.. vím o několika případech, kdy se to taky tak řešilo, vyhružky soudama od pravnika, kdesi cosi a nakonec z toho nic není..lepší je samozřejmě se dohodnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]