Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vykázat vyšší příjmy

Od: danjaa odpovědí: 13 změna:

Ahoj, zajímalo by mě, zda mi hrozí nějaký postih, když do daňového přiznání uvedu vyšší příjmy než ve skutečnosti. Např. jsem si vypočítala, že i když si vydělám 30.000 Kč měsíčně, daně žádné platit nebudu. Ve skutečnosti vydělám méně, ale na účtu mám několik podezřelých plateb, které by při daňové kontrole mohly být pokládány za nepřiznané příjmy (což nejsou - jedná se o prodej použitých věcí). Abych se tomuto podezření při případné kotrole vyhla, napadlo mě uvést příjmy vyšší než skutečné - samozejmě ne tak vysoké, abych z nich platila daň. Má tento plán nějaký háček?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bifofanuj
hodnocení

3x

Přestupek ani trestný čin to není. ( to by se muselo jednat o krácení daně, což toto není)

Prakticky za to vůbec nic nehrozí. V případě, že skutečně přijde kontrola FÚ, tak ti maximálně naznačí, že tyto příjmy nespadají do přiznaných. Žádná doměřená daň či penále nehrozí.

Spousty živnostníků si pro získání hypo uměle navyšuje příjmy. Bohužel by jinak na ní nedosáhli. A není to vlastně nic proti ničemu.

iz*
hodnocení

2x

Je to podvod a kdybychom Vám s ním radili, porušili bychom i zdejší pravidla.

Háček to samozřejmě má. Při případné kontrole musíte být schopna příjmy doložit (počítejte s kontrolou i u subjektů, od nichž by příjmy měly pocházet).

Vyšší příjmy by nejspíš znamenaly i vyšší odvody na zdravotní a sociální pojištění...

sebod*

Ivzez. Finančák se nebude zajímat o to, že třeba "omylem" zaúčtujete do příjmu jednu fakturu dvakrát. Nijak Vás na to neupozorní. Na rozdíl od toho, když by to byla omylem dvakrát zaúčtovaná výdajová faktura. To by byl problém.

sebod*
hodnocení

1x

Není to nijak trestné, nehrozí Vám žádný postih. Finančáku nijak nevadí, že si příjem navyšujete, nijak to nebude zkoumat a nebude se snažit Vám tento příjem ponížit. Jak už tady někdo napsal, může se stát, že budete mít vyšší odvody na pojištění.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, háček je v tom, že je to podvod - hned u podpisu daň přiznání je uvedeno, že uvádíte správné údaje. A navíc je to zbytečné, protože máte čisté svědomí, jste schopna příjem obhájit i vysvětlit a případná kontrola je náhodná či málo pravděpodobná (jste "malá ryba"). Zdravím!

doplněno 09.02.17 05:50:

Myslím, že tazatelka tím, které odpovědi ohodnotila jako správné, již jasně vyjádřila připravenost tento "ojeb" učinit a s klidným svědomím potom daň. přiznání podepíše (bez ohledu na správnost či nesprávnost údajů). On se dá vlastně i podvod případně vydávat za omyl ("posvěcený" radou z poradny). Smutné.

prijem
hodnocení

0x

Ve zkratce - chcete si vystavit fiktivní faktury a dát do příjmu. Jakoho odběratele si vymyslíte? Existuje zpětná kontrola - vy vystavíte fakturu, sama si pošlete na účet (nebo v hotovosti) peníze, ale odběratel fakturu musí mít ve výdaji. Jak toho dosáhnete?

I z fiktivních faktur zaplatíte soc a zdr pojištění . Nějak jste tento podvod nedomyslela.

Když už mícháte soukr. účet s podnikatelským, tak není problém doložit např. inzerát na prodej kola a tím platbu z účtu vyloučit z podnikání.

albatros498022*
hodnocení

0x

Odpovídat na tohle svinstvo opravdu nehodlám. A tihle lidé řvou jak jsou tady težké podmínky na podnikání.Chce se mi zvracet!

danjaa
hodnocení

Myslela jsem, že když nejsem plátce DPH, nemusím faktury vystavovat. Stačí evidence příjmů. Kromě toho fakturuji nejen institucím, ale i fyzickým osobám a ty si mé faktury schovávat nemusí.

Nevím, proč by to mělo být svinstvo. Myslela jsem, že když vykážu vyšší příjmy, poškodím tím maximálně sebe. Každopádně mě nenapadlo, že by se mi mohly zvýšit zálohy na pojistné. Děkuji za informaci.

iz*

I kdybyste nemusela faktury vystavovat, bude vykázání čehokoliv jiného než skutečnosti podvod. Ani to jste netušila?

[V takovém případě nechápu, jak můžete podnikat. Základní přece je znát zákony, jež se k Vaší činnosti vztahují. Nebo si na to někoho najmout → to byste ale neptala zde...]

laik*

Nepřipadá mi že jednání ve kterém chybí účel obohacení nebo neoprávněného prospěchu je podvod. Není v tom ani zneužití důvěřivosti ale naopak, úmysl vychází z předpokládané nedůvěřivosti úřadu ke skutečnosti. Ani pokud by podezření přinášelo újmu, vyhnutí se podezření se za prospěch považovat nedá. Proč by to tedy měl být podvod a k čí škodě či prospěchu?

iz*

Vyhnout se doložení podezřelých plateb Vám nepřijde jako podvod? Neprokázané příjmy podle Vás nejsou prospěch? Nevykazovat skutečnost je podle Vás v pořádku?

Kdybychom se takto všichni stavěli ke všemu,...

laik*

"Vyhnout se doložení podezřelých příjmů Vám nepřijde jako podvod?"

Přijde mi to podobné jako přiznat se ke zločinu abych nemusel shánět alibi. Byl by to také podvod?

"Neprokázané příjmy podle Vás nejsou prospěch?"

Zde se nejedná o podezřelé příjmy, ale o daně z těchto příjmů. Tazatelka měla v úmyslu daňové přiznání o tyto příjmy navýšit, prospěch by byl kdyby tím zkrátila daň z těch příjmů na které se daň vztahuje.

tondac*
hodnocení

0x

Neřešte to a až přijde finančák, tak řekněte SORRY JAKO. Ministr financí to také tak dělá. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]