Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po matce

Od: romana* odpovědí: 34 změna:

zemřela mi maminka před dvěma roky. měla byt v ov. ještě mne nikdo nepřizval k dědickému řízení. pohřeb jsem řádný vypravila. chodím kolem oken a teď se tam objevily kytky. ochromilo mne to. že by tam někdo bydlel? nevím co dělat. klíče mám doma, ale byla jsem tam naposledy před pohřbem pro maminčiny šaty, vzala jsem si kytky domů na zalévání a kocourka a čekala na notářksé vyzvání jak mně poradili v pohřební službě. poradte, co dělat.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

klus
hodnocení

6x

Chodíte kolem domu a je problém u onoho bytu zazvonit a nebo zkusit vaše klíče? Vy celé dva roky platíte poplatky za maminku z tohoto bytu?

pb®
hodnocení

3x
Buď maminka byt v osobním vlastnictví neměla, nebo ho zdědil někdo jiný, ale to byste byla k dědickému řízení přizvána. Nemyslím, že by notář čekal dva roky, však jde o jeho odměnu v řádech desetitisíců. Když tchyni umřela maminka tak se notář ozval do pár dní, aby dědictví vyřídil a zaplatit za to chtěl velice rychle.

hcjv
hodnocení

3x
2 roky jste čekala na vyzvání notáře? A kdy jste myslela, že se ozve, za 10 let? O matčiny věci jste se nestarala? O poplatky za byt taky ne? Podívejte se na katastr, kdo je zapsaný jako vlastník.

hs*
hodnocení

2x
Vlastníka bytu zjistíte během pár minut: podívejte se do Katastru nemovitostí a vyplňte obec, část (čtvrť) a číslo popisné...u bytových domů obsahuje výpis údaje za celý dům a pod tím jsou ty údaje rozepsané na jednotlivé byty. Odkaz do vyhledávání v Katastru: nahlizenidokn.cuzk.cz/...
Podle mě byl byt družstevní a protože jste neplatila zálohy, tak ten družstevní podil propadl družstvu a to si sehnalo do bytu někoho jiného (prodalo mu ten podíl)...to se stalo totiž v domě u našich, takže vím že to je možné.
A že Vás notářství nevyzvalo je hodně podivné, ale píšete že bydlíte asi v práci (to tam máte trvalé bydliště?), třeba Vás vyzývali na jiné adrese.

elane
hodnocení

1x

Někde se stala chyba. Zašla bych (nebo aspoň zatelefonovala) na nejbližší notářství a zeptala se. Rozhodně bych to zkusila. Tam určitě zjistíte víc.

tondac*
hodnocení

1x

Dotaz mi přijde nereálný, že by se někdo 2 roky nestaral o byt. Někdo musí platit plyn, elektriku a SVJ vodu, topení, služby, ... Notář by měl do cca 1/2 roku kontaktovat dědice ...

Okresní soud, který má působnost v místě posledního bydliště zemřelého sám zahájí řízení a vyrozumí notáře. Notář pak bude kontaktovat případné dědice.

Takže pokud dotaz není vtip pro pobavení, tak se obraťte na soud s dotazem zahájení dědického řízení.

Na katastru nemovitostí můžete online ověřit aktuálního vlastníka nahlizenidokn.cuzk.cz/...

pohanka*
hodnocení

0x

O ten byt se po ty dva roky někdo musel starat. Tedy platit zálohy na energie, služby. Tedy do té doby, než se vyřídí dědictví, do rozhodnutí. Někdo též musí uklízet, tedy platit ůklidovou firmu, nebo se střídat s ostatními nájemníky. Někde jste pochybila a nestarala se.

Poptejte se po rodině, otec, či sourozenci, možná, že řešení je na dosah, jenom jste nekomunikovali. Je to divné, protože ten, kdo vypravil pohřeb, tak je obvykle pozván k soupisu majetku po zemřelém. Je divné, že Vás obešli.

Takže popátrat v rodině a jinak na okresní soud, nebo příslušné notáře.

romana*
hodnocení

.SOUROZENCE nemám. Bydlím a pracuji ve vedlejším městě ,které je 10km.dlouho jsem se vzpamatovávala z úmrtí.Maminku jsem vzala umřít do nemocnice, kde pracuji jako sestra. možná jsem to dědictví zanedbala, ale volala jsem s svj a dohodli jsme se, že poplatky zatím pozastavíme neý se vyrídí dědictví a zatím to půjde z fondu.je to jen 1500 kč. chtěla jsem byt prodat a koupit si něco tady . poblíž práce. bydlím zatím v nemocnici. bohužel jsem se také v té době rozváděla a nezvládala víc věcí. pod okna maminčina bytu jsem se odhodlala teď.máma byla vdova. sourozence neměla. no teď se z toho nevydím.na zvonku je úplně cizí jméno. řeknu kolegyni aby tM SE NOU ZAŠLA ZAZVONIT.

enias*
hodnocení

0x

Řekl bych, že na vás někdo zapoměl a byt je pronajatý někomu jinému, Podívejte se na net na vypis z katastru nemovitostí, tam najdete majitele a zavolejte notáři co to s vámi vyřizoval.

pohanka*
hodnocení

0x

Dojděte, jak píšete, na SVJ. Tam jste měla zajít průběžně na kontrolu i během roku, že stále dědictví není vyřízené. Máte nějaký papír, že budou za Vás platit ty peníze? Nahlásila jste jim svoji adresu, aby Vás kontaktovali? Mám z toho špatný pocit, vždyť tam měla mamka svoje věci, kam se to všechno podělo? Abyste o byt nepřišla.

fevumevin

Je to celé vymyšlené. Nedokážu si představit nějaké SVJ, které prakticky daruje novému majiteli desítky tisíc. A ještě po telefonu.

hodnocení

0x

Na tomto případě je jasně vidět, jak člověk nesmí zanedbat a odkládat určité věci. Navíc by se měl o takové základnosti jako je byt matky, řádně zajímat. V dnešní době spousta lidí ani neví, jaký majetek příbuzným patří, zda mají dluhy a pod. Znala jsem případ, kdy umřela paní a synové teprve potom zjistili, že dům již dávno darovala jakési kamarádce a byla tam jen jako věcné břemeno. A přitom už tenkrát se to dalo najít na netu. Takže kdoví, jak to s vlastnictvím bylo.

kralik
hodnocení

0x
Dobry den,
napisete prosim, co jste zjistila a jak to s bytem dopadlo? Dekuji
romana*
hodnocení

nedopadá to zatím dobře. asi jsem to zanedbala.zatím záležitost řeším. byt regulérně koupil cizí člověk.

sebod*

To je trošku hloupost. Jestliže jste MĚLA co dědit, tak byt NEMOHL koupit cizí člověk. Je však otázkou, jaký vztah měla maminka k bytu, kde bydlela. Byl vůbec v jejím vlastnictví? Nejdříve zjistěte, kdo vlastnil byt v den úmrtí Vaší maminky. To se dozvíte na výpisu z listu vlastnictví (katastrální úřad)

Pokud notář konstatoval, že dědic není, "zdědil" to stát a prodal byt v dražbě.

divne

Zkusil bych se zeptat primo noveho najemnika, od koho byt koupil, nebo kdo mu ho pronajal !

sebod*

pletiplot, to máš určitě pravdu. Ale je to zvláštní, protože pohřební služba kontaktuje notáře s tím, kdo byl vypravitel pohřbu. A toho potom notář též vyzývá k notářskému řízení. A tady v tom případě je vypravitel pohřbu navíc totožný s dědicem. Musela by se někde stát dost zásadní chyba a tahle informace by se nedostala k notáři.

Tazatelka - na pohřební službě by měli mít jméno notáře. Spojte se s ním.

tiffany*
hodnocení

0x

Romano, běžte na okresní soud podle posledního bydliště maminky, úmrtní list sebou, a požádejte je o sdělení, kdo prováděl dědické řízení, tj. který notář (jako soudem pověřený soudní komisař) projednával dědictví. Je velmi zvláštní, že jste k tomuto projednání nebyla přizvána, jako vypravitelka pohřbu. Za zeptání Vám nikdo hlavu neutrhne, stát se mohlo ledacos, ale ta chyba se určitě dá najít, vysvětlení se zřejmě dozvíte na tom soudě, případně radu, kam jít dál.

romana*
hodnocení

Ano již vím,kdo dědické řízení dělal-notář. Musela bych to řízení napadnout a dát k soudu. zvažuji jak na to . někdo to celé vyřizoval mým jménem .jediné co vím je to, že já jsem to nebyla. přesto jsem se dědictví vzdala jak jsem se dozvěděla.

s rodinou co koupila náš byt jsem mluvila. bylo to přes realitku . ta mi jméno klienta 5íct nechtěla.

v celé té záleřitosti mi pomáhá spolužák ze zš který dodělává práva. říká že to je celé blbé ale o něco se pokusíme.

děkuji za názory a ochotu zde pomoci.

naštěstí je to tady anonymní. jinak bych se styděla jak jsem blbá.jenže já jsem se vzpamatovala až teď

tiffany*

Romano, při tom všem, co jste prožívala, se to dá pochopit, že jste možná něco přehlédla, ale ten notář to přehlédnout neměl, je to profesionál. Někdo mohl zneužít Vaše data, ale to se teprve uvidí. Vzhledem ke složitosti věci by bylo dobré obrátit se na advokáta, specializace na občanské právo, zkuste se nejdříve poptat a zorientovat, vizitky mívají i na internetu, podle Vašeho bydliště. Podpora spolužáka je určitě fajn, držím palce, aby to dobře dopadlo.

bublanina*

No tak to je neskutečné, někdo se za vašimi zády dopustil podvodu. Rozhodně to nenechejte jen tak a notářské řízení napadněte. Jenom drobná připomínka - nemohlo se stát, že vám někdo z příbuzenstva podstrčil v té pro vás tak těžké a vypjaté době papír s plnou moci a nepodepsala jste mu ho náhodou? To by měnilo situaci.

sebod*

V první řadě hned zítra šupky, šupky na policii a podat trestní oznámení na neznámého pachatele. A popátrejte v tom Vašem SVJ, kdo by v tom mohl mít prsty.

tiffany*

Dobře mířená připomínka... a zároveň strašné pomyšlení.

pohanka*
hodnocení

0x

Jestli to je pravda jak píšete, tak je to hódně moc velký podvod. Něco tady hodně smrdí.

Doporučuji si vzít na všechno řízení znalého, již praktikujícího advokáda.

Doufám tedy, že Váš známý, Vám doporučí totéž.

hodnocení

0x

Zdravím,

u notáře se prokazuje totožnost občanským průkazem. Že by se notář - státní úředník úmyslně dopustil podvodu? to se mi nezdá. I plná moc je založená ve spisu, včetně veškeré dokumentace k dědickému řízení. Hlavní slovo má ovšem soud, notář vypracuje a soud rozhodne. Takže se obrátit na soud, který o dědictví rozhodl. Tam získáte nejvěrohodnější informace. Hodnota bytu jistě není v pár tisíc. Nespoléhejte na studenta práv, který to jistě myslí dobře, ale zkušenosti nemá. A podat trestní oznámení není od věci. Jak zjistit na koho, to Vám známý může poradit.

romana*
hodnocení

děkuji za poradenství. využila jsem toho nasměrování. též jsem podala i trestní oznámení na neznámého pach. řeším to s kamarádem a jeho kam. který je v notářství zaměstnán předatestatčně,či jak tomu oni říkají, ale vidí do této problematiky. Nicméně to zatím vypadá tristně.

bohužel uplynuly dva roky a vše je zatím platné.i když se jedná se o podvod. úředník byl oklamán. někdo jednal za mě jako, že to jsem já. takže žádná plná moc.

nejvíc mě štve, že děti má v péči býv. manžel kvůli mému bydlení na sesterské ubytovně. sociálka nechtěla povolit ani víkendy,protože ubyt. je součástí nemocnice.

takže z to je asi zatím jen poučení pro někoho dalšího.ale paradoxně se mi ulevilo, že už je to dědictví nějak pořešené.

tiffany*

Romano, je to pro všechny, hlavně ty úředníky, kteří by měli něco udělat, dost těžko uvěřitelná, velmi neobvyklá situace. Každopádně neustávejte a stále znovu se doptávejte, co se děje, prostě to nenechte usnout, ani náhodou. Dokonce je možné, že ten, kdo udělal chybu (vědomě, nevědomě, to se zatím neví) se bude snažit ji zakrýt nebo znemožnit, aby se na to přišlo, a na to by neměl mít čas. Je to práce, ale jinak to prostě nejde. Zřejmě by nebylo marné obrátit se na notářskou komoru. Přeji hodně vytrvalosti a štěstí.

doplněno 07.03.17 12:32:

Má krtek pravdu v tom, rozehrát do více stran, možná by ani TV nebo ombudsman nebyl marný. Prostě se ta věc musí vysvětlit, takhle to zůstat nemůže. Vám nic nehrozí, ptáte se, jak je to s dědictvím, ve kterém jste měla být dědičkou, to je dotaz zcela na místě.

doplněno 07.03.17 14:19:

Také byste mohla nahlédnout do soudního spisu o projednání toho dědictví, bylo by to u okresního soudu, kde bylo dědictví projednáváno. Přesněji řečeno, mohla byste o nahlédnutí požádat, protože jste dědička (občanku, rodný list sebou) jako dcera Vaší matky, která zemřela. Je otázka, jak by se k tomu soud postavil, protože podle spisu (zatím) dědička nejste, ale to jim neříkejte. Zkusit to můžete, nic to nestojí, prostě chcete vědět, co se v té věci dělo a to můžete. Můžete si také ze spisu pořizovat poznámky, požádat o kopie.

krtek6*
hodnocení

0x

zajímavá kauza...jen co je pravda...já bych to hrál na do více stran...na jednu stranu bych podal oznámení na toho úředníka co to celé zmatlal a na druhou stranu na SVJ...protože snad když někdo neplatí do fondu tak se má SVJ zajímat o to kde ty peníze zchrastit ne? Nebo jich mají tolik, že je nepotřebují? A když o vás SVJ vědělo tak mělo poslat upomínky nebo tak něco..vy jste sice pochybyla, že jste se nezajímala, ale oni (SVJ+úředník) pochybyly v tom, že Vás nekontaktovali když problém nastal

dedic
hodnocení

0x

Do třech let od ukončení dědického řízení musí být žaloba doručena k soudu jinak utřete nos. Vypadá to, že někdo znal Vaší osobnost a zkusil Vás vyšplouchnout. Notář nezkoumá pravost plné moci. Ovšem obeslaná jste měla být. Pak někdo dopis převzal za Vás, nebo se ztratil.

krtek6*

a k čemu pak ten notář vlastně je když to nezkoumá?...to pak může dělat kde kdo...kor u takové závažné věci jako je byt...

dedic

To se musíš zeptat notáře. Byly případy, že Ti někdo prodal i dům, který byl následně prodán dál. Ten třetí majitel nemusel nic vracet, protože nabyl v dobré víře.

tondac*
hodnocení

0x

Předvolání k notáři mělo jít doporučeně do vlastních rukou (je to něco jako jednání soudu). Notář přece musel vidět občanku a pokud Vám byla ukradena a byla nahlášená, tak ji měl ověřit v dB odcizených OP. Pokud to neudělal, tak je to jeho pochybení a mělo to jít za ním.
Výsledkem dědictví měl být převod bytu na katastru na Vás. Pak někdo musel předložit smlouvu o prodeji z Vás na nového majitele na katastr a na té by také měly být ověřené podpisy. Ten kdo je ověřoval v tom může být namočený taky. Všude by mělo být zaznamenané nějaké číslo občanky.
Sice je to hnusný, ale můžete zkusit podat žalobu na určení vlastnictví, protože pokud k převodu bytu došlo podvodem, tak je 50% šance, že černý Petr zůstane v ruce novému majiteli bytu. Znám případ, kdy babička darovala byt jedné vnučce a ta ho obratem prodala. Ale babička za pár měsíců umřela, dědicové napadli u soudu dar a soud rozhodl, že byla nesvéprávná a byt jde zpět do dědického řízení. Nový majitel utřel nos a soudí se s vnučkou o vrácení peněz ...

dedic

Myslím, že dnes by již vrácení toho daru nedopadlo. Nový majitel nabyl v dobré víře a proč by měl být poškozen. Jsou případy kdy někdo podvodně koupil dům, majitel o prodeji ani nevěděl. Dům byl následně prodán dál a nic se nevracelo. Poslední majitel nabyl v dobré víře. Dnes již nevrátím ani ukradenou věc, pokud ji koupím v dobré víře třeba v bazaru.

Případ toho dědictví je tak podivný, že se ani nechce věřit, že je to pravda. Co když dědička byla dcerou manžela "matky", nebo schovanka a podobně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]