Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím Vás o radu.Manžel za našeho manželství nadělal dluhy bral si půjčky o kterých já jsem nevěděla až do ted a ještě jsem zjistila za smlouvy falšoval můj podpis.Dělí se i tyhle dluhy mezi manžele při rozvodu.Jsem na mateřské a můj příjem je jen 3800kč.Děuji za radu
Dobry vecer
Velmi mnoho sil Vam posilam, protoze ji budete potrebovat. Vzdy, kdyz ctu tyto starosti lidi, je mi smutno, uzko a mivam velky vztek na ty, kteri toto zpusobuji, jejich necitnost, nechut cokoliv zmenit, lhostejnost...
Ani si nechci snad predstavovat, kdyz ctu co lide a matky samozivitelky zkratka ty, ktere mely tu smulu na muze, musi prozivat. Je to asi dost hrozne. Nevim kam se ztratil smysl pro zodpovednost. Mit zenu a s ni dite nebo det a vykaslat se na vsechno, jeste sekat dluhy...
At Vam to dobre dopadne a dejte nam vedet, Camelot
Dobrý den,
Schery Vás bohužel mystifikuje. Podle občanského zákoníku platí: Obvyklou správu majetku náležejícího do společného jmění manželů může vykonávat každý z manželů. V ostatních záležitostech je třeba souhlasu obou manželů; jinak je právní úkon neplatný. A hlavně: Z právních úkonů týkajících se společného jmění manželů jsou oprávněni a povinni oba manželé společně a nerozdílně.
Pokud se Vám tedy zdá, že dluhy by byly nad rámec obvyklé správy majetku, můžete platnost tohoto právního úkonu napadnout. Ovšem právě toto mají věřitelé dobře podchycené a větší částky vždy půjčují jedině při podpisu obou manželů apod.
Problém je v tom, že i pokud si po rozvodu dluhy rozdělíte, nemá takové vypořádání vliv na Vás závazek vůči věřiteli - tedy, pokud si při vypořádání dohodnete, že dluhy náleží jen manželovi, je samozřejmě on povinen je platit, ale pokud je neplatí, věřitel může stále přijít za Vámi a zahojit se na Vás (a až Vy následně na svém bývalém). Jak říkal (i v této souvislosti) jeden náš učitel občanského práva: manželství je nebezpečná instituce, rozmýšlejte důkladně, s kým do něj vstupujete, rizika jsou obrovská!
Ještě bych chtěla apelovat na zdejší poradce: u otázek, které nejsou zaměřeny názorově, ale fakticky (typicky zákony), pokud si něco jen myslíte, ale příslušné zákony neznáte důkladně nebo dokonce vůbec, napište do odpovědi MYSLÍM SI, ŽE... ALE NEVÍM TO JISTĚ. Může se Vám totoiž stát, že si to myslíte špatně, a tazatele (jako byla tato tazatelka) mystifikujete, což může mít dost špatné následky... Abychom si zasloužili důvěru. Díky za všechny.
doplněno 25.11.09 14:37:Ještě pro upřesnění: zfalšovaný podpis na úvěrové smlouvě samozřejmě v pořádku není, ale samo o sobě to neznamená, že se dluhy manželky netýkají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.