Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám dotaz ohledně cizího potrubí na mém pozemku. Před 4 lety jsem koupil stavební parcelu. Asi rok předtím, než jsem pozemek koupil, dům vyhořel a zůstal jen rovný pozemek. Zanedlouho jsem zjistil, že přes parcelu vede v zemi náhon ( potrubí - přívod vody z potoka) k rybníku. Bohužel toto potrubí není zapsáno na katastru a ani přesně nevím kudy vede. Problém je ten, že nemám žádný záznam o tomto potrubí. Ani v mé kupní smlouvě, ani na katastru není žádná zmínka o cizím nároku. Podle majitele rybníku a potrubí na mém pozemku, mám já všechny povinnosti a majitel potrubí má všechna práva. Chci se zeptat, kdo nyní nese odpovědnost za toto potrubí? A v případě zapsání břemena ( služebnosti? ) ponese odpovědnost kdo? Tento pozemek se stal bezcenným, ikdyž tam ještě nedávno stál bez problémů rodinný dům. Nový dům nemůže stát na místě starého, protože do něho už zasahuje ochranné pásmo od potoka ( dům co vyhořel stál přímo u potoka a dnes to úřady už nepovolí). Nejde mi o to, zrušit jim celé potrubí, ale chtěl bych, aby ho majitel posunul a umožnil stavbu rodinného domu na mém vlastním pozemku. Chci parcelu prodat, jenže majitel rybníka tvrdí, že potrubí je vydržené ( je to více jak 10 let) a prý nesu zodpovědnost za případné poškození potrubí. Soušasně tvrdí, že přes potrubí nesmí jezdit těžká technika, takže o stavbě domu nemám ani přemýšlet, pokud nechci dělat nový náhon k rybníku, protože se nejspíše brzo propadne a ohání se vodním zákonem a vydržením... Takže, ze stavební parcely, se za 4 roky stalo bezcenné pole, protože jeho potrubí vede pod příjezdovou cestou, takže jakýkoliv těžší stroj může způsobit zavalení potrubí a jiný přístup na pozemek není. Chci se zeptat co můžu dělat? Na pozemek jsou přivedeny sítě a po koupi pozemku jsem ještě musel zaplatit poplatek od obce za novou tlakovou kanalizaci. Nemůžu věřit tomu, že jsem vyhodil čtvrt milionu oknem. A nechce se mi opravovat jeho potrubí a umožnit mu přístup vždy, když on bude chtít. Mám nárok na finanční náhradu? Nebo na zrušení tohoto potrubí? Díky za radu.
Na co máte nárok...
No v podstatě na všechno a na nic..
Spíše to dopadne tak, že nebudete mít nárok na nic.
V tomto případě téměř 100% platí staré heslo "Pravdu má ten, kdo má lepšího právníka".
Věcné břemeno vydržením bude téměř jistě uplatněno.
Nepotěším Vás, ale byť Vaše šance stále "existuje", tak je velmi...velmi malá. (Záleží hodně na tom, jak "silný" je Váš "protivník").
Aby mohlo být zapsáno břemeno, tak s tím musím souhlasit a ten dotyčný musí disponovat nějakou smlouvou ( ikdyž to bylo zbudováno před rokem 1989) , nebo se pletu? Já se s nikým zatím soudit nechci. Chci nejdříve vědět, jaká mám práva a povinnosti a jaké povinnosti a práva má on. Podle toho se pak rozhodnu, jestli naplno zaplatím právníka. Díky
Takto...nejsem právník, pouze projektant. Ale podobnou věc jsem již zažil...Bitva právníků..a člověk co byl ve vašem postavení prohrál po cca více než roce (resp. vzdal to, jinak by to mohlo trvat ještě dlouhý čas).
Vy už právě nemusíte souhlasit vůbec s ničím (byť to trochu zjednodušuji). Pokud se jedná o potrubí zbudované již v roce 1989, tak je to hrubě přes 10let (doba za kterou vznikne věcné břemeno vydržením). Věcné břemeno vydržením lze sice "popřít", ale opět je to věc složitého dokazování.
Jaká máte práva a povinnosti a jaké povinnosti má "on", to je opravdu již na právníka. Rozhodně nemůžete na pozemek přijet s bagrem a potrubí (náhon) nemůžete vykopat (tedy můžete, ale se všemi následky).
Bohužel toto potrubí není zapsáno na katastru a ani přesně nevím kudy vede. Ani v mé kupní smlouvě, ani na katastru není žádná zmínka o cizím nároku.
Domnívám se, že nemůžete být popotahován za případné poškození něčeho, co vlastně neexistuje. Pokud někdo tvrdí, že pod vaším pozemkem je něco jeho (potrubí, bunkr, krápníková jeskyně, pirátský poklad...), měl by jeho existenci a svůj majetkový nárok umět prokázat. Když se do toho začne rýpat, taky se může zjistit, že je to černá stavba, že?
Nicméně platí to, co napsal Martin: vyhrává ten, co zaplatí lepšího právníka.
Ze zákona vznikají věcná břemena po celou historickou dobu existence tohoto institutu v našem právním řádu. V současné době existuje poměrně značný počet právních norem, v nichž jsou vymezeny podmínky pro vznik věcných břemen ex lege. Nejčastěji se jedná o zřizování účelových staveb či zařízení na nemovitostech jiných vlastníků, kdy těmto vlastníkům vzniká povinnost strpět toto věcné břemeno či nekonat nic, co by mohlo stavbu či zařízení poškodit nebo ohrozit provoz zařízení (pati et non facere, event. omittere)Více zde: ocenovani-znojemsko.webno/...
Našel jsem třeba tohle, ale potřeboval bych někoho, kdo se umí přelouskat těma výrazama a polopatě mi říct co a jak a jestli je to můj případ ... a další věc, přece do toho musí zasahovat i občanský zákoník. Já mám zase práva na užívání pozemku a on mi to znemožňuje, podle jeho slov...
Asi bych postupoval cestou"co oči nevidí,ruku nepálí"a potrubí bych ohnul podle svého.Takovou úpravu lze stihnout za jeden den.Něco to bude stát,ale to by se dalo započítat do nákladů stavby domu.Rybník by tím mneutrpěl a kdyby se majitelé potrubí chtěli soudit?Tak ať!
JABRAKA
Je to asi průměr 300 - 400mm a délka je po celé parcele... Udělal jsem schéma. Černá čára cca ohraničuje parcelu. Vlevo modrá čára je potok podel pozemku a dole rybník. Červená čára je podzemní potrubí. Prý to není moc hluboko v zemi, takže se to prý může zhroutit snadno... A já potřebuji peníze a chci to prodat a ne do toho ještě investovat :D ... a jakmile někdo slyší, že je v zemi potrubí, tak přestane mít zájem o pozemek.
Ale to není moje potrubí. Nevěděl jsem, že to tam vede, nemám a snad ani neexistuje žádná dokumentace, protože by mi to na úřadě řekli. A Ještě mi řekl, že vlastně nesmím na pozemek s těžším autem. Není normální, abych se mu do konce života staral o jeho potrubí ( protože asi zůstamu majitel... nikdo to nechce) nebo se pořád bál, jestli se to někde nesesype. Musím přece mít taky nějaká práva a páky na něho.
Já bych postupoval následovně:
Pro bezprolémové získání potřebného oprávnění stavby RD bych si zajistil vyhnutí se potřebným souhlasům sousedů tím, že bych podél obvodu parcely nechal oddělit pozemek o šířce např 1m (pro výsadbu zeleně,...), pak dále
- vyřídil oprávnění pro provedení stavby (nebude v něm mít ve vztahu k potrubí žádné omezení)
- řádně pozemek oplotil (nejlépe neprůhledně)
- otrubí při ,,vstupu" na pozemek zaslepil
- stavěl dle schválené projektové dokumentace a na vlastníka potrubí bych z vysoka ... (nechal bych jej klidně podat žalobu o náhradu nějaké škody a další žalobu na určení vlastnictví (potrubí). Při jejím projednávání bude muset prokazovat, že byl oprávněný stavbu potrubí provést (minimálně dodatečným stavebním povolením, schválenou projektovou dokumentací a souhlasem se stavbou bývalého majitele, kolaudací,...). Nevím, k jakému okr. soudu patříte, ale průměrně trvá zahájení projednávání 5 až 7 let a trvá v prvním stupni 1 až 2 roky, ve druhém kolem 1 roku. A velmi často se věc vrací 1. st. (Mám zkušenosti z kauzy, kdy si chalupář zřídil se souhlasem vlastníka odpad pr. 110 mm podél zdi RD (tvoří hranici) a nový vlastník pozemku zažaloval odstranění tohoto odpadu umístěného dnes v hloubce přes 2 m (nový vlastník provedl bez souhlasu SÚ terénní úpravy na navalil na RD zeminu od 1,6 do 2,5 m - změnil RD v zapuštěný!.. Soud stanovil postupně i 2 znalce na vyjádření složitosti a ekon. náročnosti na přemístění odpadu do plochy vlastněné majitelem RD (min. rozkopání podlah v menší polovině domu, ...). Zatím běží druhý rok u 1. stupně.
PS
Předpokládám, že Vy budete mladší než majitel potrubí. A HLAVNĚ SI ZAJISTĚTE ,,KOMPETENTNÍ" VYJÁDŘENÍ, ŽE NEBYL NIKDY VYDÁN SOUHLAS K STAVBĚ POTRUBÍ !.. (pro případné budoucí použití)
Pokud budete důsledný a trpělivý, tak nemůžete prohrát, neboť ,,údajný majitel" si může své potrubí přeložit tak, aby Vám neznehodnocoval pozemek (klidně za úplatu věcných břemen,...). Stačí?...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.