Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesolená slanina - kde sehnat

Od: aja1946® odpovědí: 19 změna:

existují velmiúčinné babské rady za použití slaniny, ovšem kdesehnat neselenou, to opravdu nevím

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

2x

Jak prosté. Mezi kůží a masem bývá u tlustých pašíků vrstva sádla. Sádlo se dá vyškvařit a buď dát na chleba se solí, nebo se ze sádla dělají různé masti, nebo se přímo sádlem mažou jizvy a spáleniny. Nebo se sádlo naloží do soli a z toho vznikne co? No přeci slanina. Slovo slanina je odvozené od slova sůl, nasolené sádlo. cs.wikipedia.org/...

Sádlo viz cs.wikipedia.org/...

doplněno 31.01.17 16:05:

Sádlo bez kůže viz madegroup.mediasolution.c/...

doplněno 31.01.17 16:06:

ildika byla rychlejší :) , napsala to stručně a jasně

2kedar*

Ano.

To ovšem není slanina.

Je to sádlo. To používám na výrobu mastí.

Nejlepší je vnitřní.

albatros498022*
hodnocení

1x

Nesolená slanina bohužel nemůže být, bez soli se jaksi nedá naložit a natož pak vyudit.

beri49*
Jo, to je něco jako suchá voda ;)
hodnocení

No taky mně to hned taky napadlo, od toho přece název slanina, pak mi ale připadají ty kouzla se slaninou blbost, plrotože by to dráždilo pokožku.

hodnocení

1x

Syrové hřbetní sádlo.

doplněno 31.01.17 17:49:

Slanina není syrové sádlo, ale pokud to chce Ája1946 na nějaké kosmetické účely, pak si myslím, že syrové sádlo by nemuselo být špatné.

2kedar*
hodnocení

0x

Opět perla...

*zed*

A co tak... vepřový řízek, z kuřecích prsíček..?

hodnocení

0x

Asi bude problém v krajovém pojmenování. Někde říkají špek, někde slanina. Ten, kdo vám slaninu poradil, měl na mysli uzenou nebo syrovou tučnou část vepře? Tam bude jádro pudla. ;)

2kedar*

Babi... *srdce*

Špek se nerovná slanině...! :-D

heh

Spisovně slanina rovná se hovorově špek. blog.akcednes.cz/...

2kedar*

Nečtěte nesmysly...

"Slanina" = "nasolený špek, který vydrží.!"

Sádlo časem samo žlukne.

Nenechte se ovládat.

Slanina opravdu není špek, či sádlo.!

heh

Tak nevím odkud jste, ale u nás, když řeknu u řezníka že chci 20 dkg špeku, určitě nedostanu sádlo:-D

2kedar*

A co tedy..?

Ústřice, snad...?

Slanina, je nasolené sádlo, které se namáčí v nasyceném solném roztoku, aby vydrželo "věky"...

Což špek (sádlo), NENÍ...!

Špekem nazýváme poněkud nemístně "prorostlejší" sádýlko. Což je ovšem blbě.

mp*

U mě se taky rovná špek slanině - to jest uzené sádlo. To jsem ale napsal blbost. Takže sádlo může být syrové nebo škvařené. Slanina nebo špek musí být uzené. Syrový špek? To mám možná já na břiše. Ty syrové pruhy na břiše vepře - jak se vlastně správně nazývají?

hodnocení

0x

Možná by bylo dobré,kdyby jste ajo1946 napsala,na co to potřebujete. Taky si myslím,že na mysli bude nejspíše syrové ,čerstvé sádlo,které si může doma každý pomalu vyškvařit bez soli. Já osobně tedy volín se solí,cibulkou a ty škvarky! No,doktoři to neradi slyší-tak jim to raději ani neříkám! :))

Kamarádka škvaří syrové sádlo ve skleněném hrnci v mikrovlnce. Nikdy jsem neměla odvahu.

doplněno 01.02.17 06:39:

Kedar, ve skleněném, kompletním, hrnci. Tedy i s poklicí. :-D

2kedar*

*smich* To ji musí pak dvě hodinu umývat, od zaprskaného tuku.

Není lepší cestou to řešit "klasicky",,,, v rendlíku..? :-D

beri49*
hodnocení

0x

Bože! Jak ta čeština a její nářečí je bohatá a krásná řeč ! *hej* Tolik významů, tolik možností pro jednu věc by nevymysleli ani v Americe! *cteni* A to jsou mistři nad mistrů ve všem... *zed**cert*

Ale prosím vás,kam se hrabe Amerika na naši čěštinu! Už na průmyslovce nám profesor češtiny,který učil dlouhé roky i na KU říkal,že to co my vše zvládneme na střední škole,tak to u nich až na vysoké! :--))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]