Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajimá mě zda má cenu si vyřizovat daně v mém případě? V roce 2016 jsem byl 14dní v neschopnosti a v zaměstnání pouze 4 měsice a zbytek tedy cca 8 měsíců na úřadě práce. Kolik mi tedy vrátí za přeplatek na daních? Děkuji.
Zdravím, předloni mi to poradila účetní z firmy, z které jsem odcházel. Tenkrát jsem dělal 8 měsíců a 4 pracák a přišlo mi myslím 6500 na účet. účetní chtěla 200kč za vyplnění dotazníku. Prachy hodně potěšily a taky naštvaly na stát, že to nedají automaticky, když tam je ten přeplatek. Když se my zpozdíme s halíři, tak hrozí kriminálem ale naše prachy jim nesmrdí a nepálí. kurv .. !určitě si najděte taky nějakou známou nebo paní co dělá účetnictví firmám a určitě něco dopadne. Jen tam jsou nějaké časové termíny, od kdy o to lze žádat. to vám řeknou ochotně na FÚ
Nedovedu si přestavit, že by stát evidoval všechny zaměstnance, průběh jejich zaměstnání za období celého roku a následně automaticky" vyplácel přeplatek na dani.
Po skončení roku je nutné provést roční zúčtování daně z příjmu (provádí na základě píesmné žádosti poslední zaměstnavatel z předchozího roku) nebo podat daňové přiznání.
Teprve v souhrnu příjmů a odvedených záloh daně vyplyne případný přeplatek daně z příjmu. O vrácení přeplatku se žádá v rámci ročního zúčtování nebo daňového přiznání. Možná to z pohledu zaměstnanců není ideální řešení, ale těžko si v tomto ohledu představit řešení, které by vyhovovalo všem...
Jestli jste za zmíněné čtyři měsíce zaplatil nějakou daň, pravděpodobně se Vám její část, případně vše, co jste zaplatil, vrátí.
Můžete si vybrat, jestli posledního zaměstnavatele z roku 2016 požádáte o roční zúčtování daně z příjmu, nebo jestli si sám podáte daňové přiznání.
Zvolíte-li zaměstnavatele, můžete i něj dodatečně podepsat prohlášení k dani z příjmu. O roční zúčtování jej musíte písemně požádat do 15. února 2017 a spolu se žádostí mu doručit potvrzení o evidenci na ÚP. Zaměstnavatel musí mít vše k dispozici nejpozději 15. II., nestačí teprve 15. února odeslat.
Dáte-li přednost daňovému přiznání (DP), budete od zaměstnavatele potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně z příjmu. Potvrzení od zaměstnavatele i od ÚP přiložíte k DP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.