Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeplatek za daně 2016

Od: jazz* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, zajimá mě zda má cenu si vyřizovat daně v mém případě? V roce 2016 jsem byl 14dní v neschopnosti a v zaměstnání pouze 4 měsice a zbytek tedy cca 8 měsíců na úřadě práce. Kolik mi tedy vrátí za přeplatek na daních? Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

klus
hodnocení

0x

I kdyby jste měl přeplatek na daních, tak vratka může být maximálně do výše odvedených daní. Kolik jste odvedl na daních? Platil jste vůbec nějaké?

vykuk*
hodnocení

0x

Zdravím, předloni mi to poradila účetní z firmy, z které jsem odcházel. Tenkrát jsem dělal 8 měsíců a 4 pracák a přišlo mi myslím 6500 na účet. účetní chtěla 200kč za vyplnění dotazníku. Prachy hodně potěšily a taky naštvaly na stát, že to nedají automaticky, když tam je ten přeplatek. Když se my zpozdíme s halíři, tak hrozí kriminálem ale naše prachy jim nesmrdí a nepálí. kurv .. !určitě si najděte taky nějakou známou nebo paní co dělá účetnictví firmám a určitě něco dopadne. Jen tam jsou nějaké časové termíny, od kdy o to lze žádat. to vám řeknou ochotně na FÚ

iz*

Nedovedu si přestavit, že by stát evidoval všechny zaměstnance, průběh jejich zaměstnání za období celého roku a následně automaticky" vyplácel přeplatek na dani.

Po skončení roku je nutné provést roční zúčtování daně z příjmu (provádí na základě píesmné žádosti poslední zaměstnavatel z předchozího roku) nebo podat daňové přiznání.

Teprve v souhrnu příjmů a odvedených záloh daně vyplyne případný přeplatek daně z příjmu. O vrácení přeplatku se žádá v rámci ročního zúčtování nebo daňového přiznání. Možná to z pohledu zaměstnanců není ideální řešení, ale těžko si v tomto ohledu představit řešení, které by vyhovovalo všem...

iz*
hodnocení

0x

Jestli jste za zmíněné čtyři měsíce zaplatil nějakou daň, pravděpodobně se Vám její část, případně vše, co jste zaplatil, vrátí.

Můžete si vybrat, jestli posledního zaměstnavatele z roku 2016 požádáte o roční zúčtování daně z příjmu, nebo jestli si sám podáte daňové přiznání.

Zvolíte-li zaměstnavatele, můžete i něj dodatečně podepsat prohlášení k dani z příjmu. O roční zúčtování jej musíte písemně požádat do 15. února 2017 a spolu se žádostí mu doručit potvrzení o evidenci na ÚP. Zaměstnavatel musí mít vše k dispozici nejpozději 15. II., nestačí teprve 15. února odeslat.

Dáte-li přednost daňovému přiznání (DP), budete od zaměstnavatele potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně z příjmu. Potvrzení od zaměstnavatele i od ÚP přiložíte k DP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]