Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce otce dítěte na ŽL vs výše alimentů

Od: lenovo odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,když otec dítěte uvažuje o práci pouze na ŽL,jestli je ohrožena výše alimentů. jsem v 7.měsíci těhotenství. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

schery*
hodnocení

0x

Při určení výše výživ/... vychází soud nejen ze skutečných příjmů rodiče, který má výživné platit, ale musí přitom hodnotit i jeho schopnosti, možnosti a majetkové poměry. Přihlédne přitom zejména k tomu, zda se nevzdal bezdůvodně výhodnějšího zaměstnání či jiné výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu nebo zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika.

schery*
hodnocení

0x

Jestliže tedy podnikatel má takové podnikatelské výsledky, že to neumožňuje výživné v dostatečné míře platit, musí buď změnit své podnikání nebo ho ukončit a nechat se zaměstnat s pravidelným příjmem. Nelze se vymlouvat na to, že se mi v podnikání nedaří a nebo že sice si vydělám málo, ale mě to stačí. Zkrátka si musím vydělat tolik, aby to stačilo i na výživné. Pokud toto podnikatel nepochopí, můžete podat trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy. Ve vězení bude mít příležitost pracovat a tedy i platit výživné.

asa*

Tak tomu se musím smát. Nemůžete zakázat někomu podnikat! *haha*

schery*

asa- to platí pro začínající pod.ŽL-je to ze zákona ČR.*tanec*

asa*

U Evropského soudu pro lidská práva je to velmi lehce napadnutelne (si myslím, a to nejsem právník). Žádný zákon nemůže mi zakázat podnikat, pokud mám ŽL.*frajer*

moxa*
hodnocení

0x

V této zemi je možné všechno. Ale pokud bude chtít otec ovlivnit výši alimentů tím, že záměrně sníží své příjmy, např. ukončí pracovní poměr, nemělo by to soudce dojmout. Jenže na blbce narazíte všude. Takže záruka podle mě není.

Schery, ten zákon by mě zajímal, můžete být konkrétní?

dusatka*

Myslím, že to není až tak žhavé, jak to líčí shery, ale v podstatě má pravdu. Je to v zákoně o rodině, §96:
§ 96

(1) Při určení výživného přihlédne soud k odůvodněným potřebám oprávněného, jakož i k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům povinného. Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného zkoumá soud, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika.

zakony.kurzy.cz/9/...

jindruskanova

To je fajn. Akorát si nedovedu představit, jak soud zkoumá otcovy schopnosti a možnosti, které jsou samozřejmě proměnlivé (zvlášť u týpků jaké zve do své postele hlavní aktérka tohoto vlákna, tzn. notoričtí alkoholici, narkomané, příživníci, flákači a nezodpovědní gauneři). Uvedený odstavec příslušného paragrafu je legrační nesmysl, stejně jako tisíce jiných v našich zákonech.

schery*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]