Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se vás, prosím, zeptat, jak je to s placením pojistného za této situace: kamarádka má živnostenský list, protože občas chodí vypomáhat jako kadeřnice do jednoho salonu, když má volno během krátkého/dlouhého týdne. Výdělek z podnikání ale skoro žádný. Jinak byla zaměstnaná na HPP, takže pojistné za ni odváděl zaměstnavatel. TeĎ od 31.12.2016 jí skončilo HPP, měla smlouvu na dobu určitou a onemocněla. Je to na delší dobu, takže jí zaměstnavatel logicky smlouvu neprodloužil. Pořád marodí a ještě asi pár měsíců bude. Má pořád aktivní ŽL, tak jsem jí říkala, že by bylo lepší, aby si ho pozastavila, aby jí nevznikaly dluhy na zálohách na pojištění. Ona si ale myslí, že jí nevzniknou, protože za ni odvádí pojistné během nemoci stát, když už není zaměstnaná. Prosím, jak to tedy je? Děkuji.
Dobrý den, stát platí pojistné na zdravotní pojištění pouze za státní pojištěnce a tím se Vaše kamarádka nestala - musí si hradit tuto daň sama. Pokud pozastaví ŽL, tak bude plátce jako OBZP. Zdravím!
Vycházím z napsaného dotazu. Platba zdr. pojištění je povinná, platba soc. pojištění je dobrovolná.
Paní již není zaměstnanec, má aktivní ŽL, není evidovaná na Ú.P., není důchodce a není student či dítě.
Myslím, že si bude muset platit sama.
pt - já tomu rozumím tak, že paní nejdříve skončil pracovní poměr a až potom začala marodit.
V případě pobírání nemocenského by za ni stát měl hradit zdravotní pojištění.
Ještě mne napadá, že se po skončení zaměstnání kamarádčina živnost pravděpodobně změnila z vedleší na hlavní...
"ben", pokud je paní v pracovní neschopnosti, platí to, co jsem napsala. Až bude pr. neschopnost ukončena, pak si již paní musí platit zdr. i soc. pojištění sama. Součástí soc. poj. je také nemocenské pojištění, ale to je již dobrovolné. Pokud paní častěji marodí, je lépe si toto dobrovolné nem. poj. hradit, aby dostávala vyplaecenou nemocenskou od OSSZ. Až nastane jiná situace, třeba zastavení živnosti, bude to zase jinak.
pracovní poměr skončil, ale ne živnost, ta se nyní stala hlavním zdrojem příjmů, je jedno, zda jsou příjmy "nula". A pokud je pr. neschopnost celý kalendářní měsíc, to znamená od prvního do posledního dne v měsíci, tak se platby na zdr. a soc. pojištění za takový měsíc neodvádějí.
Stát za osoby pobírající nemocenské hradí zdravotní pojištění, ale člověk musí zajít na zdravotní pojišťovnu a pobírání nemocenského doložit.
Stát za nikoho nehradí sociální pojištění. Vaše kamarádka by si měla zajít na OSSZ i na zdravotní pojišťovnu a dohodnout se s nimi na dalším postupu.
Za leden podle mne bude muset zaplatit, od zítřka by ještě mohla stihnout živnost přerušit. Ale počkejte si ještě na další odpovědi.
Snad rozumím otázce. Pokud kamarádka "pracuje na ŽL", má vystavenou neschopenku a je v pracovní neschopnosti, tak platby na zdr. a soc. pojištění odvádět nemusí jen v tom případě, kdy pracovní neschopnost trvá od prvního dne měsíce do posledního dne měsíce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.