Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rádi bychom se vydali do zahraničí bez CK (Sardinie, Kanarské ostrovy) a chtěli bychom si tam půjčit auto. Anglicky mluvíme průměrně, spíše základ a tak by nás zajímalo, jestli je to velký problém. Jak takové půjčení probíhá a na co se popř. při výběru půjčovny zaměřit (pojištění, je nutná kreditní karta, atd...). Děkuji
Nejlepsi je si auto zamluvit predem. Na miste by se mohlo stat, ze nebude zadne vhodne volne, budete muset treba dlouho cekat nebo obehnout vic pujcoven a v neposledni rade, ze to muze vyjit i draze. I treba jen kvuli tomu, ze si budete muset priplatit za vyssi tridu, pac vsechny low-cost budou rozpujcovane.
Budete potrebovat kreditni nebo debetni kartu, pocitejte s tim, ze si pujcovna muze na vasem uctu zablokovat pomerne vysokou castku - obvykle minimalne ve vysi predpokladaneho pujcovneho, tak at tam mate dost penez, aby ste po blokaci nezustali na suchu.
Pojisteni vam bude nabidnuto a sjednano v ramci pujcovneho.
Slaba anglictina neni problem. Do pujcovny aut nejdete pro rohliky, kazdy tedy chape, proc tam ste a co chcete.
Pri prevzeti vozu se pouze zajimejte, jak probiha kontrola vozu pri vraceni a nez auto prevezmete, radne ho zkontrolujte na vsechny myslitelna poskozeni, pocinaje nenapadnym skrabancem na laku od cca 5mm vyse, pres odrena kola, praske sklo a pod.
Pujcovnu od pujcovny se lisi, jak s vsemoznymi skrabanci nakladaji. Nekterym nevadi odrena kola, jinde maji i velikostni meraky na skrabance na karoserii...
Pokud nedostanete seznam jiz znamych vad, s kterymi auto skontrolujete a nejakou zavadu najdete, jdete zpet a reknete jim o te vade a chtejte, at vam ji zapisou. Nekde nad tim mavnou rukou, ale jak odjedete, je to na Vas.
Jinak opakovane negativni zkusenosti mam s europcar, kde se mi pravidelne stavalo, ze se vas snazi natahnout na zavadach i na prodeji vsemoznych zbytecnych pripojisteni, tak tam pozor. Naopak pohodove zkusenosti mam s enterprise, hertz a avis. Tedy s temi nejvetsimi. V enterprise mi prijdou az moc vlezli, ale to je o politice pristupu k zakaznikovi, takze vlastne je to v poradku.
Mám zkušenosti pouze v Řecku, na Krétě a Rhodosu. Půjčovatelé tam jsou vstřícní a ochotní, škrábance a odřeniny neřeší, v podstatě pokud jim nevrátíš bouračku, je všechno v pohodě (a vzhledem k pojistce je v pohodě i ta bouračka, pokud není vyloženě zaviněná). Pojištění je standard, že by se tě snažili odrbat není až tak pravděpodobné, konkurence je velká. V podstatě přijdeš, v obrázkovém ceníku ukažeš prstem na auto, předložíš řidičák, podepíšeš papír, zaplatíš, dostaneš klíče a jedeš. Jen v jednom případě si půjčovatel ožehlil kartu a nechal si preventivně podepsat bianco účtenku na škody, což se mi hrubě nelíbilo, ale postavil jsem se k tomu lehkomyslně a dopadlo to taky dobře. Konkrétně na té Krétě je půjčovna, co má web i pro Česko, takže u nás před cestou česky objednáš, zaplatíš v korunách a auto tě při příletu čeká tam, kde si řekneš. Ale připouštím, že jiný kraj - jiný brav.
Low-cost auta jsou fajn a levná, ale je potřeba mít trochu soudnost a uvažovat, kam se pojede. Já vyrazil s čtyřčlennou rodinou v Pandě napříč Krétou, přes ty jejich hory, a ty jejich příkré serpentiny jsem pak projížděl na jedničku
Potvrzuji, ze v Recku mavli rukou i nad utrzenym naraznikem. A jde presne o ten jiny kraj jiny mrav. Ono na tom jihu je jim tak nejak sumak spousta veci.
A hledáte půjčovny tady?
Ještě jsem četl, že je třeba hledat půjčovny, kde nabízejí nulovou spoluúčast. Máte s tím zkušenosti nebo to neřešíte?
Je nutné si vyřizovat nějaká další připojištění nebo stačí základ?
Kartu máme jen debetní. Většinou prý chtějí kreditní... S tím máte nějaké zkušenosti?
Díky
Prostě jak při výběru postupovat a na co se zaměřit
Jo, ja rentalcars pouzivam.
Spoluucast sem nikdy neresil. Nepujcuju si auto s planem ho nabourat.
Vzdy a kdekoliv sem si zatim vystacil s embosovanou debetni kartou.
Ještě bych se rád zeptal na palivo. V podstatě bych oživil tuto nezodpovězenou otázku.
Co je výhodnější?
1) Předplacené (částečná refundace)
2) Dodane s plnou a vrácenou s plnou
Pobliz snad kazdeho letiste je benzinka. Neni duvod nevracet plnou.
Poloprazdnou sem vratil jen parkrat, kdyz sem nestihal letadlo. To se vam zrejme na dovolene nestane, takze predplaceni vraceni s prazdnou nadrzi bych neresil. Samozrejme nepredplacena se prodrazi.
Ve smlouvě je stav nádrže (1/4 - 1/2 - 3/4 - 1/1), jak jsi to převzal, tak to vrať, nějaký litr plus mínus se neřeší (opět zkušenost ze středomoří). Když tam necháš víc, je to forma spropitného , když tam necháš výrazně míň, buď ti to naúčtují nebo taky jen mávnou rukou, záleží, jak dlouho jsi to měl a kolik to stálo.
Na Krétě, v Bulharsku,Řecku,v každém letovisku je půjčoven plno a není problém si půjčit na místě. Půjčujeme vždy minimálně na 2 dny,co nejblíže hotelu kde jsme ubytováni a bereme co nejmenší a tudíž i nejlevnější auto a i slevu 10 EU lze dohodnout,takže cca 30 EU na 2 dny a vždy bez problémů a anglicky umíme jen málo.Chtěli pas a kartičku z hotelu,kde jsme byli ubytováni a zálohu většinou 10 EU.Doporučuji si ale dopředu naplánovat dny na které si chcete auto půjčit a jít si ho už hned 1 nebo 2 den příjezdu objednat na vámi vybrané datum.Né že by jich bylo málo,ale ty nejlevnější jsou většinou rozpůjčované nejdříve.
oprava: 25-30 EU na den,na 2 dny 50-60 eu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.