Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím nevěděl by někdo jak utnout aktivity jedné mé sousedky z bytovky. Je to starší žena a prohrbává se v kontejneru s odpadem. Docela mi to vadí, když vidím jak na řadu přichází můj pytel s odpadky. Paní pak jde domů s úlovkem, ruce má špinavé a sahá na kliku a zábradlí. Už jsem jí řekl, že je to nechutné a nejen já jsem se ozval, ale i někteří sousedi. Ale nedá si říct. Existuje na to nějaká páka?
Řešila bych pouze otázku hygieny (má právo dělat si co chce, ale nesmí omezovat/ ohrožovat ostatní). Zkuste paní přinutit, aby si na hrabání v kontejneru brala rukavice, které si před vchodem do domu sundá (každopádně, tato záliba je projevem jisté duševní poruchy).
Já z podobných důvodů nenakupuju pečivo např. v Tescu. Už nejednou jsem byla svědkyní, jak neuvěřitelně ušmudlaný bezdomovec pečlivě přehrabával všechny rohlíky holýma rukama.
Paní může mít různé důvody k té činnosti.
Jen vás to může vést k neopomíjení mytí rukou po příchodu domů.
Vždyť k vám do baráku může chodit třeba manažer v obleku a přesto nevíte, kde měl ruce před 5 minutami.
Na druhá straně mi jsou bližší lidé, kteří mají ruce od špíny, než když to špínu mají uvnitř.
Je to zhruba rok co jsem šel s košem do kontejneru a hned pod poklopem bylo vyhozeno 12 lžic a 14 vidliček ze stříbra.Zemřela mi sousedka a její dcera to hodila do kontejneru v domnění že je to obyč příbor.Vzal sem je domů,vyčistil a donesl do zlatnictví.Tam mi řekli že na stříbro to bude kolem 9000 Kč,ale když to dám do starožitností bude to mnohem víc.Když jsem to řekl paní co je vyhodila začala o mě šířit že jsem bufeťák ačkoliv jsem toto udělal jen jednou.
@angell1985, dobře jsi udělal. Ze svého okolí taky znám lidi, kteří vyhazují věci, které by jiným mohli ještě sloužit.
Nabádat paní, aby změnila své návyky nepovede k ničemu. Sbírání odpadků je duševní porucha a jak je léčitelná to nevím. Především je třeba neuchylovat se k použití síly. To by celou situaci ještě zhoršilo. Možná by poradila nějaká poradna, kde by Vám rozuměli. Paní se věnuje své zálibě- poruše bez ohledu na hygienu. Znáte ty příběhy lidí, co mají plné byty odpadků.
Zdravím,
páka proti prohrabávání v odpadkovém kontejneru je jasná: Kontejner, nebo stání kontejnerů či popelnic zabezpečit brankou či jinou řízenou zábranou, a zamykat ji. Klíč k takové brance by měl každý uživatel každého bytu. Kromě zmiňované osoby.
Pokud nemáte stání pro kontejnery nebo popelnice, lze zajistit zamykání každé popelnice eventuálně přiřazené uživatelem či uživateli. Postačí i kovové lanko s oky a visací zámek, nebo dobře přišroubovaná petlice pro visací zámek. Anebo obdobně zamykat kontejner! Aby nebyla zmiňovaná osoba diskriminována, zakupte společně jednu popelnici (nebo menší nádobu s víkem) jen pro ni. I ona by ji měla zamykatelnou. K vašemu kontejneru by ale klíč neměla!
Problém však nastane, pokud je svoz odpadu nastaven výhradně jen pro kontejnery, a popelnice či jiné podobné nádoby by firma svážet odmítala. Pak by ale stačilo, kdyby se z oné nádoby odpad té paní před pravidelným svozem jen přesypal do odvozitelného kontejneru.
Maličkým problémem může být vždy včasné odemčení odpadových nádob těsně před jejich odvozem.
Bude-li ta osoba mít svoji odpadní nádobu, a zamykatelnou, lze předpokládat, že se v ní zpětně snad nebude sama přehrabovat či "rochnit". A do jiných nádob už by se dostávat tak nemohla!
Tož co vy na to, karasi?
Vyndávání(kradení) čehokoliv z popelnic je přestupek.Až se to nastřádá,tak TČ.Volejte MP.Nebo každý den fotit a posílat na obecní úřad s žádostí o nápravu - oni musí jednat ! ať už zajištěním popelnic nebo takového chorého člověka umístit do ústavu.Byla tady rada zamknout popelnice - taky dobrý - ale platí ta ... poplatek za popelnice? -tak ji tam nemůžete zamezit vstup.
karas. To nemyslíš vážně s tím TO, viď? O co Ti jde? O tu špinavou kliku, nebo o to, co tam může za poklady ta dotyčná vyhrábnout. Jestli jí závidiš, tak si zahrabej taky.
U nás v popelnici se každou chvíli někdo hrabe. V Praze vidím hrabat se v koších často lidi. Než by někdo zavolal MP, tak bude pryč. Za chvilku to má prohráblý. Nebo myslíte, že se tam v tom rochní hodinu? Pokud je to chudák a má hlad, tak proč mu v tom bránit? To zamykání a odemykání je zdržování. Myslím, že ta paní bude chodit kamkoliv do popelnice nebo koše hrabat. Když bude jedna zamčená, půjde jinam. Tomu se moc zabránit nedá. Co když děti nemá? Nebo je má v zahraničí?
To máte tak: lidi jsou ochotni posílat peníze nějakému černouškovi na druhé straně Zeměkoule, ale sousedovi v nesnázích nepomohou a spíš mu i nohu nastaví.
Jak již bylo psáno, pokud se jedná o psychickou poruchu, nenaděláte nic. Zkuste zakoupit paní rukavice, to je tak maximum, čeho dosáhnete. Veškeré restriktivní metody jsou neúčinné. Pokud zamknete popelnice, co bude paní bránit v tom, aby zvětšila akční rádius? Všechny popelnice světa zamknout nelze.
Obtížně řešitelné je ještě tak shromažďování odpadků v bytě nebo ve společných prostorách. Dochází k němu?
My jsme toto řešili před pár lety. Co ten nemocný člověk doma nashromáždil a v čem byl schopen žít...
Nakonec sám dospěl k názoru, že mu bude lépe, když se odstěhuje. Jinak bychom to řešili ještě teď. Hygiena, obecní úřad, policie, vše neúčinné.
Děkuji za názory, i když žádný neřešil můj dotaz, čekal jsem nějaký odkaz na zákon, či nařízení. Některé reakce radilů nechápu vůbec, ale to už beru jako jejich duševní problém, nejspíš jim to přijde normální a prohrabávání odpadků se věnují také. Nehodláme paní škodit, je asi nemocná, určitě chudobou nestrádá. Včera jsme měli schůzi SVJ a konečně se dostavil i majitel bytu, který této paní byt pronajímá. Soused mu přehrál nahrávku, kdy paní holí prohrabává kontejner (jedná se o velký kontejner, nikoliv popelnici) a přibližuje si každý zavázaný pytel s odpadem, všechny buď holí nebo ručně roztrhne a prohrabe. Potřebné rovnou dává do své tašky a většinou jde o potraviny. Pak si ruce otře o hrany kontejneru a vše odnáší do bytu. Majitel byl docela šokován a bude to řešit, prý si nepřeje, aby se v jeho bytě skladoval odpad. Tak uvidíme...
Na všechno přece nemůžou existovat paragrafy! A i kdyby existovaly, tak co...? Mě taky štve spousta věcí, o kterých vím, že neexistuje žádná právní cesta, jak jim zabránit. Žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může dělat, co chce. I když někdo prokazatelně trpí nějakou duševní poruchou a prokazatelně obtěžuje své okolí, tak je přesto nesmírně těžké takového člověka dostat pryč z jeho vlastního bytu nebo mu v jeho chování fakticky zabránit. Jestli vám vadí, že sousedka sahá špinavýma rukama na kliky a zábradlí, tak to vám musí vadit i spousta dalších věcí - víte kolik různých individuí třeba sahá na hotovostní peníze? Nebo nákupní košíky v obchodních centrech? To byste nemohl ani jezdit v MHD, protože tam se před váma taky mohl držet tyčky nějaký bezdomovec nebo feťák. Prostě si vždycky po příchodu domů myjte ruce - asi nic lepšího na to poradit nejde.
Žádná zákonná páka na tohle počínání neexistuje. O bacilech tady psali už jiní, že vůbec nevíte kdo se zábradlí dotýkal před ní a kam předtím strkal ruce. Ale to slyšet nechcete. Ale nedá mi se nezeptat, jak poznáte na dálku, že paní má v rukou zrovna Váš pytel a co Vám na tom tak vadí? Přece tam odhazujete normální odpadky, tak je přece fuk ve kterém pytli paní loví. Předpokládám, že ji sledujete z okna. Docela se divím, že na to máte čas a náladu. Číhat u okna a čekat až půjde nějaká babka k popelnicím.
Bylo by to jiné, kdyby babka vyhazovala odpadky kolem popelnic a dělala tam nějaký velký nepořádek. To byste se ozvat mohli a to by bylo možná nějak postižitelné. Ale to ona nedělá, protože jste o tom vůbec nepsal. Takže jestli v popelnici najde něco co se jí hodí, tak bych jí tu radost v klidu dopřála.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.