Nejste přihlášen/a.
Ahoj, poradil by mi někdo prosím, s čím mám problém na ruce? Na zápěstí v dolní části ukazováčku (v kloubku) se mi udělala taková ranka, je otevřená, přechází to až k dolní části palce, jsou to taková načervenalá místa, místy s drobnými rankami, ze kterých mi ze začátku a někdy i teď při ohybu ukápne malá kapička krve. Viz foto, snad je vidět alespoň něco. V čem je problém? Zahojí se to nějak samo? Čím je to způsobeno, nechybí mi třeba nějaký vitamín, atd? Nevyznám se v tom, zatím jsem se s tím nesetkal, nevím o co jde. Je třeba jít k lékaři? Děkuji.
Neměl jste mokré ruce a nešel ven na mráz? Může to být prasklina.
Nemáte suché ruce? Z fota to ale na suché ruce až tak nevypadá.
S těma mokrýma rukama to bude pravděpodobnější, i s tou vodou, když chodím ven krmit zvířata, když je teď mráz. Ale to dělám dlouhá léta a nikdy nic. Měl jsem podezření na nějaké omrzliny, ale o ´ty asi nejde, že? Otázka teď je, jak dál s tím postupvoat?
Tak se sešly asi větší problémy, tyhle menší omrzlinky bývají na periferních částech těla a právě ta voda - zvýšená vlhkost tomu napomůže, větší studený vítr a je to. Noste rukavice, to bude určitě nejlepší první pomoc, kde to krvácí přelepit, našla jsem krém na oznobeniny - Nelsons - Chilblains Cream, ale v každé lékárně něco poradí.
Nemám s tím léčením zkušenosti, když se mi to stalo, zahojilo se mi to vždy dobře, jenom si člověk musí hlídat suché ruce. když jde ven a ty rukavice.
Můžete zkusit na noc natřít lehce sádlem, nesoleným, ale bez záruky, vím, že se jím potírají čerstvé jizvy, velmi dobře se vstřebává.
Nemyslím, že to je velký problém, to zvládnete.
Safra, odkud já tohle znám...?
No jo! Vždyť mně se tohle děje taky!
Ano, pokožka ruky vydrží kde co, a dlouho. Jenže všeho dočasu! A najednou bác, a kůže začne praskat. Pochopitelně vždy v době, kdy to nejmíň potřebujete...
Mám totiž stejné problémy. Na ranky je výborná mast ichtiol (nepoužívat ichtoxyl! - ten ranku jen rozbahní) - přestane to po pár hodinách bolet a prasklinka se tak v klidu zase zceluje. Mastička (lékárensky ichthamoli) by měla působit na rance nejméně 24 hodiny, pak náplast s mastičkou znovu vyměnit.
Pokožka na rukou musí být vrámci možností promazávána kvalitním krémem na ruce. Takový krém ale neaplikujte na zmiňované čerstvé ranky! Tak po dvou dnech už můžete promazávat celé ruce i na místech se staženými rankami.
Na pokožku skutečně negativně působí i mráz, ale taky příliš tvrdá (vápenatější) voda. Nepoužívejte tekutá mýdla! Z pokožky nejdou odmydlit, zbytky zůstávají a způsobují vysychání kůže s prasklinkami až dokrve. Pokožce vadí i větší kontakty s benzíny, lihem, ředidly apod. Trpí v suchém prostředí. Pokožka rukou zřetelně chřadne i kratší dobou spánku (méněnež 7 hodin)!
Přeju brzké zhojení a pokud můžete, používejte při práci textilní rukavice, při mokrých pracích rukavice gumové - po nich pak ruce umýt mýdlem, opláchnout, řádně osušit a opět pokudmožno promazat. Krém by neměl být mastný, anebo jen velmi málo.
Ode mne zatím vše. A napište mi, jak se to zlepšuje. Mějte se!
MUDr. V.S.
Vidím, že cosi podobného máte i na palci vedle nehtu. Možná máte nějakou mykozu o které ani nemusíte vědět a k tomu jste si pořídil lehčí omrzliny.
Skočte do lékárny a kupte si malou tubu Framykoinu. Stačí trochu namáznout a za pár dní problém zmizí.
Framykoin? Tak to by mne také zajímalo, protože přechovávám malý zbytek jako vzácnost, když se mi náhodou udělá záděrka, je do rána pryč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.