Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ručení půjčky - jak odstoupit

Od: evka231* odpovědí: 5 změna:

prosím,poradte mi.Ručila jsem svému příteli na úvěr,aby vyplatil bývalou manželku,200 000kč.Nyní už spolu nežijeme,chtěla bych vědět,jestli můžu nějak odstoupit,protože když nejsme už spolu,nevím,jestli bude platit!Slíbil mi,že mě tohoto břemene zbaví,ale nevím,jestli mu můžu věřit a jestli to vůbec jde.Děkuji všem,kdo mi poradí!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Evko, tak to Vám nezávidím. V každém případě se informujte na bance, která úvěr poskytla, zda je možná změna ručitele. Ale moc naděje Vám nedávám. Jedině snad dohnat expřítele, aby půjčku přefinancoval a sehnal na ručení jiného. Ale nevím, nevím? *nevi* Snad ještě by bylo dobré, jestli tento úvěr byl na vyplacení nemovitého majetku, aby s Vám za Vaši službu ručil svým majetkem do doby splacení půjčky. To by asi chtělo právníka, aby na základě podrobných informací navrhl nejúčinnější záruku. Ale jak expřítele zpětně donutíte něco takového podepsat, to se nezdá moc reálné. To mělo být ještě před podpisem smlouvy o úvěru. *cteni*

dusatka*
hodnocení

1x

Bohužel, od ručení odstoupit nemůžete. Pro jistotu Vám uvedu paragrafy ohledně ručení, abyste měla jasnou představu, k čemu jste se zavázala: (obč. zákoník)

Ručení
§ 546

Dohodou účastníků lze zajistit pohledávku ručením. Ručení vzniká písemným prohlášením, jímž ručitel bere na sebe vůči věřiteli povinnost, že pohledávku uspokojí, jestliže ji neuspokojí dlužník.

§ 547

Věřitel je povinen kdykoli a bez zbytečného odkladu sdělit ručiteli na požádání výši své pohledávky.

§ 548
(1)

Ručitel je povinen dluh splnit, nesplnil-li jej dlužník, ačkoli byl k tomu věřitelem písemně vyzván.

(2)

Ručitel může proti věřiteli uplatnit všechny námitky, které by měl proti věřiteli dlužník.

(3)

Uznání dluhu dlužníkem je účinné vůči ručiteli, jen když s ním vysloví souhlas.

§ 549

Ručitel může plnění odepřít, pokud věřitel zavinil, že pohledávka nemůže být uspokojena dlužníkem.

§ 550

Ručitel, který dluh splnil, je oprávněn požadovat na dlužníkovi náhradu za plnění poskytnuté věřiteli.

amlim*
hodnocení

0x

Odstoupit nemůžete,doufejte,že bude platit,slíbil-li že vás zbaví toho břemene Ručitel je vždy ve větším riziku než dlužník. Nesplácí-li dlužník-zaplatí ručitel.Doufejme, že je seriozní. Držím palečky.

schery*
hodnocení

0x

Jako ručitel,kdyby to dlužník nezaplatil, se dluhu nezbavíte.Jedině bych si nechala od něho podepsat takz.SMĚNKU,kde by se sepala dlužná částka na 200 000Kč- do kdy se má zaplatit...(pojistka)?

evka231*
hodnocení

Jako ručitelé jsme museli být dva.Takže jsem mu ručila já a jeho bratr.Půjčka je od Lišky.Chtěla jsem mít jen jistotu,jestli se jí nemůžu zbavit!Doufám,že bude platit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]