Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce v dúchodovém věku

Od: kondor* odpovědí: 10 změna:

Jsem již 6let pracující dúchodce.U stávajícího zaměstnavatele pracuji v jednom kuse 33 let. Ze zdravotních dúvodů musím práci již opusti.Musím dát výpověd?Ale po uzdravení se chci ještě vrátit.Jak a co mám podniknout? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slovan
hodnocení

2x

Vzhledem k tomu, ža za desítky let nepřetržitého zaměstnání jste již dávno zabezpečen, máte kde bydlet, nemusíte řešit povinnou výživu dětí a kupu dalších výdajů, tak to první, co bych udělal, být Vámi, že bych se začal hluboce stydět až bych se hanbou propadal.

To druhé, co bych udělal je, že bych se ještě dnes dohodl se zaměstnavatelem na formálním způsobu odchodu ( který paragraf zákoníku práce, jaký termín, kdy mi dají papíry, atd. ).

To třetí, co bych udělal je, že bych začal pravidelně chodit na procházky do přírody a založil si průkaz do knihovny ve snaze nabýt trochu moudrosti, aspoň na staré kolena, když už jsem na to celý předchozí život "neměl čas".

Uvědomte si, že v této republice je několik set lidí bez práce, od studentů až po živitele rodin, kteří díky lidem Vašeho typu musejí živořit na sociálních almužnách.

Neexistuje omluva pro způsob Vašeho uvažování a konání.

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 27. 01. 2017 10:47:32
Pravidlo Z1 a Z2.
Na tohle se tazatel neptal.

A za co by se měl tazatel stydět? Co provedl tak hrozného? Jen se ptá jako spoustu lidí zde.

doplněno 27.01.17 09:32:

Myslím si, že se naopak nemá za co stydět. Udržel si 33 let práci a ještě v důchodu. Zaměstnavatel si ho váží jako dobrého zaměstnance.

moravak*

No vidíte a já se třeba nestydím za to,že jsem už od roku 1987 v ID a žiji na úkor státu a makačenků ve fabrikách.Na procházky chodím každý den.Do knihovny teda nee,když si můžu číst na internetu.Každý měsíc se těším na patnáctého až mi na účtu naběhne od státu skoro sedmnáct tisíc za nic.A k tomu si dovolím chodit ještě na brigádu - když se mi chce vstávat.Slovane - velice se omlouvám že už jsem se raději nenechal zastřelit a ještě dejchám.Slovane - styďte se,že nejste zabezpečen,nemáte kde bydlet a ještě chudáčku musíte řešit kupu dalších výdajů.To je vidět,že se neumíte o sebe postarat.Vám bude tak třicet a okupujete a ždímáte rodiče,místo práce sedíte v devět ráno u komplu a nudíte se.Tak se zvedněte a běžte pracovat.Podívejte se kolik je volných pracovních míst a kolik nezaměstnaných - to je rozdíl co? Bych je poslal hrabat sníh,zametat,uklízet.Nechceš? - tak nic od nás nečekej.

Tazatel je naopak od Vás borec,že takhle dlouho je u jedné firmy,že se mu tam líbí a zaměstnavatel je s ním spokojený.A pokud mu to zdravotní stav dovolí,tak se tam ještě vrátí.

kondor*

Vaše odpověd,Pane slovan, je každopádně špatná! Zaprvé,za ty peníze co dostáváme za práci řidiče linkového autobusu se na naše místa nikdo nehrne(12hodin denně za volantem).Pokut odejdou všichni dúchotci kdo tu práci asi zastane? Zadruhé ,Ti vaši studenti chtějí hned 25-30000 kč.Kde je asi dostanou bez praxe a skušeností? Měl bystese stydet Vy za tuto tak hloupou odpověd s těmy argumenty!

jana11
hodnocení

1x

Jenom tak na okraj-pro rejpavce: zaměstnavatel si rád drží dlouholeté zkušené zaměstnance-pracujícví důchodce,kteří jsou spolehliví,má v nich záruku,že je vše OK,nejsou drzí,makají. Radši má od nich práci,než od mladých nezkušených,týká se to hlavně řemeslníků. Jen zaměstnavatel má přece právo si toto rozhodnout,zákon toto dovoluje,tak to nechte na nich.Pánovi bych radila,poradit se se svým šéfem.

hodnocení

0x

Starobní důchodce a nemocenské dávky

Nemocenské se poživateli starobního důchodu vyplácí od 15. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti (prvních 14 dní vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel, z toho první tři dny bez náhrady) nebo od 15. kalendářního dne nařízené karantény po dobu nejvýše 70 kalendářních dnů. Po uplynutí podpůrčí doby sice může pracující starobní důchodce zůstat v dočasné pracovní neschopnosti, ale nemá již nárok na výplatu nemocenské. Při více dočasných pracovních neschopnostech v jednom kalendářním roce se nemocenské vyplácí v tomto roce nejvýše po dobu uvedenou výše (70 dní).

Výše nemocenské

Výše nemocenské není u poživatelů důchodů nijak krácena – výše nemocenské je tedy naprosto totožná jako u osob, které žádný důchod nepobírají. Třeba odsud Pokud se chcete vrátit, dohodněte podmínky vrácení se zpět se zaměstnavatelem...

doplněno 27.01.17 09:55:

slovan@ víte, kolik lidí chybí v různých firmách? A přicházejí "zahraniční", aby nahradili odcházející...proč nechtějí pracovat "naši"? A nejedná se vždy o neatraktivní práci, znám to od nás, bývám při výběrovém řízení...a vymýšlejí různé podmínky, např. pracovní doba začíná brzo, nebudou tak brzo ráno vstávat, nízká nástupní mzda, málo dovolené, nízké benefity, je třeba "pracovat"až 8,5hodiny, atd. ...každý má nějkou připomínku, je málo těch, kteří řeknou, že si to promyslí a stějně nakonec odmítnou...nastoupí tak jeden z deseti uchazečů...a pak pošlete staršího, který chce pracovat, do důchodu, už mimo pracovní poměr...a čekejte, že "možná někdo"přijde, kdo ho, po většinou delší době, plnohodnotně nahradí...

doplněno 27.01.17 11:21:

Jeden příklad z poslední doby zde na poradně ...možná řeknete, že je to "výjimka". Ne, není, většina mladých se na to tak a podobně dívá...nevydělám, kolik chci, tak nebudu pracovat vůbec..."malé"další výhody v zaměstnání, nenastoupím... takto to většinou vidí ti, co přicházejí z Úřadu práce k výběrovým řízením...stávající stav jim vyhovuje...ale to jsem trochu odbočil od původní otázky.

Takže pro tazatele. Můžete jít na nemocenskou, zaplaceno dostanete 70 dnů, po zbytek nemonenské do max 380 dnů už od sociálky nedostanete nic...budete brát akorát starobní důchod. Takže dohoda se zaměstnavatelem, zda bude čekat na váš návrat...

slovan

Ano, vím. Zkusím aspoň Ostravu, kterou zám nejlépe. Je tady 20496 nezaměstnaných, z toho jich 14595 hledá práci déle, než 5 měsíců. Z toho 19308 jsou lidi ve věku 18 až 59 let ( průměrný věk uchazečů o práci je 42,1 let ). Z toho 11971 jsou lidi se středním nebo vysokoškolským vzděláním. ( Nezaměstnaných lidí s vysokoškolským a doktorandským vzděláním je jen v Ostravě 929 ! ) Volných míst je 4389, což je zhruba 5 lidí na jedno pracovní místo. Podporu v nezaměstnanosti dostávají pouze 5 měsíců a její výše se postupně snižuje. Na inzertní nabídku jednoho místa zde běžně přichází 15 až 90 odpovědí. Za těchto okolností by zaměstnávání lidí v důchodovém věku mělo být trestným činem.

portal.mpsv.cz/...

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 27. 01. 2017 10:49:16
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.
Jak toto odpovídá na daný dotaz?
kondor*

Pane slovan, myslím si že Volary,Prachatice,Strážný(šumava)je Ostrava trochu zruky,šumava se vylidnuje,nikdo se sem nechce nastěhovat,maximálně přijedou měštáci nadovolenou a zase pryč!

ppp
hodnocení

0x

Na ukončení pracovního poměru se buď dohodnete se zaměstnavatelem, nebo dáte výpověď. To, že jste pracující důchodce, na tom nic nemění.

haf

Jestli pracujete jako ridic a sam dobre vite, ze je jich nedostatek, mladi se na takove misto nehrnou, neni se proc bat o praci, jen musite projit zdravotni kontrolou, ze jste schopen i nadale tuto praci vykonavat. Zamestnavatel bude jiste vstricny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]