Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Mám dlouhodobý problém se spánkem. Bylo to i v době kdy jsem byl zaměstnán i doba ky jsem již v předčasném duchodu. Četl jsem o melatoninu potom o čaji v prodeji na sklidnění a spánek a tablety a jiné sice drahé v lékarni. Jaké máte zkušenosti a doporučení? Děkuji.
Se všemi výše uvedenými radami naprosto souhlasím. Jen zbývá doplnit, abyste oprostil mysl od veškerých myšlenek, alespoň se o to snažte. (Pozorovat tu mezeru mezi myšlenkami.) Často právě myšlenky rozdivočí naši mysl, že nás spánek naprosto přejde. Mívám občas některý den výpadek spánku, tak čtu, brouzdám po internetu a ráno v 5 h se mi začne chtít spát, tak poslechnu. Spím do oběda, to se nedá nic dělat, lepoší než brát prášky na spaní. Snažím se taky vyhýbat večer rozrušující činnosti, kdy příliš aktivizuji mozek. Napětí, vzrušení, starosti i velká radost mohou člověka nechtěně probrat, že se cítí jak rybička, místo aby se nastartoval ke spánku.
Babkazov+blesik - ano, přesně tak, mám to také tak nastavené, žádné stresy, když to nejde, tak vstanu a jdu něco klidného dělat, číst, koukat na TV. Také jsem zjistila, že když něco sním, tak se odkrví mozek a za chvíli padá hlava. Ovšem to nedoporučuji, to je cesta do pekel a člověk si musí říci stop. Akorát by člověk nabral tuk a zničil si slinivku a jiné orgány.
Bylo by dobré napsat podrobněji, jaký problém máte se spánkem.
Jak vypadá Váš večer, než jdete spát?
Dobrý den. Odpověd ke včerejší otázce. Večer jdu spát třeba v 20hod nebo 22hod a na posteli se převaluji na obě strany a nemužu usnout.A to mi dělá již dlouhodobě i kyž jsem pracoval fyzicky v práci a nebo ted ky již nepracuji a je to stále stejné atd.
Proč Robin a pak Miro? Měla a někdy to mám stejně jako vy. Ale naučila jsem se, neprožívat to. Vůbec takové pitomé spaní nespaní neřeším. Když usnu, tak spím. Když neusnu, ale od doby, co spávám se sluchátkem rádia ve starém mobilu pod polštářem, nepřemýšlím, jen poslouchám, spávám. Když ne tak vylezu a jdu dělat něco jiného. A pak, podle potřeby to dospím ve dne. Stejně na mě nic nepíská, nic mě nehoní. A vůbec se nehněvám, nevztekám, neprožívám to. Nikomu se nemusím zpovídat kdy a jak spím. Je to jen moje věc! Když jsem si to nastavila takhle, ulevilo se mi velice.
Ze zaběhnutého celoživotního pracovního tempa do důchodcovského je velký skok.
Měl byste mít stále trochu pevnější režim přes den.
Já vůbec nevím, co přes den děláte.
Pokud jste manuelně dělal a byl jste zvyklý na nějakou činnost, bude dobré si najít nějakou lehčí práci jako koníček. Nevím, jestli máte zahrádku a máte tedy nějakou náhradu za zaměstnání.
Pokud ne, pomohlo by, kdybyste denně hodinku cvičil. Nebo obden. Ono i to cvičení je v tomto věku víc než potřebné a vhodné i pro celkový zdravotní stav.
A určitě chodit svižným tempem do přírody na procházku. A třeba s přítelem, nebo se psem.
Je důležité, kdy večeříte a co. Takový základ ale určitě víte. Mělo by se večeřet 2-3 hodiny před ulehnutím. A lehké jídlo. Žádné smažené, tučné, smetanové omáčky, knedlíky apod.
Potom je důležité Váš režim ohledně elektroniky. Počítač a televizi vypínat včas. Pokud to půjde 2 hodiny předem, nebo alespoň hodinu. Hlavně ten počítač, to je mor.
Chodit spát ve 20.00 je moc brzy. Zkuste si vybrat v knihovně knížku a po koupeli /osprchování/ si každý den přečíst několik listů. Dřív to byla běžná činnost. Ale s postupem PC her a vůbec počítačů, se mě zdá, že i to čtení je vlastně namáhavé a strávený čas ve virtuelní realitě /hry, informace/ je o mnoho lepší a člověk se tím dostává do určité závislosti.
Bohužel to mohu potvrdit i ze své zkušenosti a rozhodla jsem se trochu PC omezit a více číst. Opravdu jsem se nějak nemohla dokopat otevřít knihu, bylo to pro mne méně příjemné, než počítač. Ale člověk si to musí uvědomit, že se z něj stává závislák /třeba na Poraďte /.
Před spánkem si řádně vyvětrejte, snižte topení na 17-18 stupňů, pokud máte v místnosti, kde spíte televizi, PC, tak vše vypněte, aby nesvítily žádné červené kontrolky. Dobré je to tlumeně puštěné rádio na zklidnění. Nyní je taková doba, že se moc nepoužívá noční úbor, tak je opravdu dobré mít na spaní jiný oděv, než ve kterém se běžně pohybujete, tady myslím běžné spodní prádlo. Před spaním je dobré si pročísnout vlasy - uvolnění napětí pokožky-, namazat si vhodným krémem suchou kůži na nohách, rukou. Zvláště jemné vmasírování krému na chodidla nohou přináší zklidnění.
Udělat si prostě takové rituály. Zamyslete se, jak často převlékáte ložní prádlo? Jak dobře se usíná v čerstvě povlečeném, čistém povlečení. Vzpomeňte si na to.
Nezapomínejte i na pitný režim. Pít dostatek tekutin již od rána. Jako muž byste měl mít pohárek půllitr a snažit se jej dvakrát denně vypít nějaké vody se šťávou, nebo s citronovou šťávou, nebo čistou vodu, pivo. Pokud budete pít dostatečně přes den, nemusíte navečer s hrůzou zjistit ,,vždyť já jsem dneska nic nevypil!,, a honem to napravujete na noc. Potom Vás může v noci budit plný močový měchýř.
No a to zajímavé nakonec. Objednávala jsem si nějaké věci do lékárničky, či jako dárky a čirou náhodou jsem na webu narazila na výrobek, který mě upamatoval na tuto Vaši otázku. Jedná se výrobek ,,Melatonin,, jsou to tabletky, navozují klidný spánek, jsou tam i nějaké recenze, ale tomu věřit nemusíme. V životě by mě nenapadlo, že se melatonin dá prodávat, vždy jsem si myslela, že to je něco v nás, součást našeho organismu. Je vidět, že i tento hormon se již dá vyrobit. Já bych ho být Vámi zkusila.
Takže jestli byste se chtěl na tento výrobek podívat, je to na www.prozdravi.cz /opravdu je oficiální název Melatonin, sníček/ za 319 korun.
Já jsem hledala Citrovital kapičky z grepových jadérek, používají se po nachlazení, a na celkové ozdravení organizmu po nějaké nákaze, mají antibiotické účinky a již je mám objednané. Nepokládal jste zde dotaz na bolest v krku, kašlání apod.? Tyto kapky /jsou k dostání i tablety/ by stály za zkoušku.
Dříve mi špatné spaní zapříčiňoval stres - takže 1. pryč se stresem. Pro "těžké hodiny"mám po ruce malinký tranzistorák, pro nespavce jsou na některých stanicích vyprávěné vtipy, nebo je tak se lze zaposlouchat do nějakého povídání, reprízuje se fůra docela dobrých pořadů..
2. Pomalé hluboké dýchání dokáže v těle dělat zázraky. Po ulehnutí na lůžko se pomalu několikrát zhluboka nadechněte a maximálně vydehněte.
3. Melatonin je hormon s antioxidačním účinkem, který produkuje během spánku žláza a to šišinka mozková (epifýza).
Zdroje melatoninu v běžné stravě:ovesné vločky (velmi významný zdroj), rýže, zázvor, banány, ječmen, rajčata
Zvýšení jeho přirozené produkce: vystavení se intenzivnímu slunečnímu světlu přes den, v noci spát při absolutní tmě, horká koupel před spaním
Více zde: uspesna-lecba.cz/...
Ještě dodám čaj: odvar z třezalky. Ale působí trochu jako oblbovák, tak s mírou.
Melatonin - vyborna vec na spani. Nevim ale, zda se da u nas koupit. Na Slovensku v lekarne bez problemu a navic bez predpisu. Ja tedy spim neskutecne dobre a rad. Testoval jsem na sobe pul tbl. denne (ne kvuli spanku) musel jsem ho ale vysadit a testovani na sobe ukoncit, protoze jsem zaspaval i za volantem ...
Mne by stacilo 1/4 tbl a spanek neskutecny ...
V příspěvku výše uvádím e-shop i cenu Melatoninu.
Zjistila jsem, že v mnoha lékárnách funguje zcela běžně objednávka toho, co na skladě nemají. Nemohou mít všechny položky, co trh nabízí, na skladě. Tak objednají a druhý den si zákazník pro objednané dojde. Takže je potřeba se v lékárnách ptát, a pokud mají dodavatele žádaného výrobku, tak objednají.
Užívala jsem ho nějaký čas, přivážela mi ho známá ze Slovenska. Dobře jsem usnula, ovšem po asi dvou hodinách jsem se probudila a znova jsem nemohla usnout, brát znova drahý prášek se mi nechtělo, tak jsem to přestala brát. Ještě, měla jsem po tom živé sny. Dnes beru stillnox, jinak neusnu, je silně návykový.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.