Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám prosbu.. jsem skoro na konci 6.měsíce těhotenství,s otcem miminka spolu nejsme. Tvrdí,že zájem o miminko má,ovšem za celou dobu těhotenství jsem se od něj nedočkala žádné peněžní výpomoci... Jsme na neschopence a 3 měsíce jsem čekala,až mi přijde první nemocenská,ani tehdy mi nenabídl pomoc. Chci jen podotknout,že pije a bere drogy,je nespolehlivý... Ale k mému dotazu... Celou dobu strašně stál o to,aby byl zapsaný v RL,jako otec a když jsem mu řekla,že je potřeba zajít na matriku a zapsat ho,najednou nemá čas,je údajně pořád v práci( i přes svátky a o víkendu),je ve zkušební době. Tvrdí,že mu volno nedají,ale podle mě,když uvede důvod a nechá si to potvrdit na matrice,tak by neměl být problém... Podle mě musí n amatriku osobně,že?Nemusí si brát volno celý den,ale jít tak o dvě a půl hodinky dřív domů.. Říká,že první volno mu můžou dát 27.1.,což je přesně měsíc před termínem porodu. Chtěla bych to mít už vyřízené,už jen proto,že chci zažádat o výměru peněžní výpomoci v těhotenství a později i alimenty. Takhle bez toho,aby byl zapsaný v RL se nehnu z místa.. Dělá to na mě dojem,že se to snaží oddálit,aby pak už jen platil alimenty a nemusel mi dávat nic za těhotenství..ale od právníka vím,že to lze žádat i zpětně za celé těhotenství. Prosím o radu,jak s tím zapsáním do RL,aby to bylo co nejdříve... Napadlo mě soudní určení otcovství,ale to je asi na dlouho,že? poraďte,prosím... Děkuji předem
Nemusí si váš přítel brát celý den volno.Na Matrice zapsání trvá 10 minut,nedávno jsem tam byla a taky mi zde poradili.Jen si musí vzít RL a občanský průkaz a vy taky.Dřív se ale domluvte na jménu a příjmení at´ to neřešíte přímo na Matrice.A soudně to netrvá dlouho,teda co se týká soudem určení otcovství.V případě souhlasného prohlášení o určení otcovství k dosud nenarozenému dítěti jsou účinky souhlasného prohlášení vázány na podmínku,že se dítě narodí živé.
Donutit je těžké, určitě je lepší se dohodnout. Zde máte několik rad, co a jak a také kdy zařídit:
Doklady k porodu
Nastupuje-li neprovdaná žena do porodnice, musí stejně jako ostatní ženy předložit občanský průkaz (cizinky pas) a prohlášení o jménu dítěte. Je-li to skutečně svobodná matka - tedy žena, která nemá pro své dítě otce, nebo tohoto otce nechce uvádět v rodném listu dítěte, postačí, je-li prohlášení o jméně podepsáno matkou dítěte, další doklady již nepředkládá. V případě, že neprovdaná žena chce, aby dítě mělo v rodném listě uvedeného otce, musí předložit - kromě výše uvedených dokladů - jednak doklad o určení otcovství a jednak dohodu o příjmení dítěte.
Otcovství
Otcovství lze v tomto případě určit i k nenarozenému dítěti tzv. souhlasným prohlášením učiněným na matričním úřadě, na stejném úřadě je sepsána i dohoda o příjmení dítěte. Je však třeba uvést, že ani skutečnost, že dítě nemá v rodném listě uvedeného otce, nebrání pozdějšímu určení otcovství, a to jak souhlasným prohlášením, tak soudním rozhodnutím. K určitým komplikacím může dojít, když matka otce dítěte zná, ale otec se k dítěti a jeho matce nehlásí. Zde může matka dítěte, případně Orgán sociálně právní ochrany dětí (bývalé OPD) podat po narození dítěte návrh na určení otcovství. S řízením o určení otcovství je spjato i řízení o výživě a výchově dítěte. Výpis je z těchto stránek babyweb.cz/... a jistě tam najdete spoustu potřebných rad. Tak ať Vám to všechno dobře dopadne.
Důležité taky bude, abyste ze všech těch Vašich milenců určila toho pravého. Pakliže totiž již od počátku přistupujete k mateřství s partnery kteří pijou, berou drogy a jsou nespolehliví, tak takových uděláte za noc klidně deset. A když střelíte vedle a test DNA to prokáže, tak máte další problém.
Hlavně se teď těšte na miminko, to je pro Vás nyní to nejdůležitější. Samozřejmě, že finanční zabezpečení je potřeba a je dobře, že si to chcete včas zařídit. Ale nestresujte se, ať to nemá vliv na mimčo. A jestli se teď takto otec děcka chová, bude s ním asi hodně těžká domluva. Doufám, že se máte o koho se opřít - třeba z rodiny - pomoc určitě budete potřebovat. A když budete potřebovat ještě s něčím poradit a budeme znát odpověď - rádi Vám pomůžeme. Hodně štěstí!
Lidko,děkuju samozřejmě,že se na miminko těším,společně s mojí maminkou,která je pro mě velkou oporou
už se toho drobečka nemůžu dočkat
jen kdybychom nemuseli řešit to trápení s bývalým přítelem,tak by bylo líp.. Momentálně jsem se dozvěděla,že mu opět hrozí vyhazov z práce a chce zkusit podnikat na ŽL,z čehož se trochu bojím,protože v tom případě nemusí přiznávat všechny příjmy a výš elimentů bude na minimum... Vím,že peníze nejsou všechno,ale v dnešní době jsou hodně podstatné,bohužel... Myslím,že po tom,co jsem bývalého přítele téměř rok živila,tak si alespoň zasloužíme s miminkem to,na co máme právo... Nedělám to kvůli sobě... ještě jednou děkuju moc,i po písmenkách jste mi moc sympatická
krásný den
Slečno, jestli začne pracovat na ŽL, tak jste to vyhrála. Pak soud vůbec nezajímá, kolik přizná, ale rovnou mu to vypálí jako podnikateli. Alespoň soudy v Praze tak postupují. Pro Vás by bylo nejhorší, když se chytne na Úřadu práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.