Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se pozeptat ohledně případného prodeje pozemků s více spoluvlastníky:
- do roku 2018 prý lze prodat pozemek - můj podíl (les, pole, travní porost...) bez souhlasu dalších spoluvlastníků.
Jak to tedy dnes je? Je to pravda? Skutečně nemusí ostatní spoluvlastníci o případném prodeji vědět? Jak je to s předkupním právem na daný podíl (můj podíl)?
Jak by to tedy bylo s případným prodejem po tom roce 2018? Znamená to snad, že bych musela ostatní předem upozornit a pokud by někdo nesouhlasil, tak nic prodat nemohu? Šlo by to řešit nějak jinak?
(ostatní spoluvlastníci jsou mí sourozenci a v případě prodeje bych jim dala vědět i sama od sebe a nabídla svůj podíl, ale zajímá mě, jak je to podle zákona).
Dále by mě ještě dle vašich zkušeností zajímalo, jakým způsobem by se prodej pozemku (lesa, pole) měl uskutečnit. Chodí mi poštou různé nabídky od různých firem na odkup mého podílu. Píše se tam, že peníze mohu dostat před podpisem smlouvy, a nebudu platit další poplatky. Je to podvod, nebo ne? Jak bych měla případně postupovat?
Děkuji předem za jakoukoli vaši zkušenost.
Zdravím, v letošním roce nepotřebujete souhlas spoluvlastníků. Můžete prodat svůj podíl bez jejich vědomí. Ale zase na druhou stranu pro dobré vztahy, kdyby nabídli spoluvlastníci stejné podmínky, proč neprodat jim. Z okolí nevím o nikom, kdo by měl problém s prodejem pozemků - většinou družstvům nebo soukromým zemědělcům. Co uvádí v nabídce odkupu - sepsání smlouvy, vklad na katastr, zabezpečí. Od listopadu loňského roku platí ze zákona daň z nabytí nemovitosti kupující. Před tím ji zaplatili kupujíci dobrovolně.
Před podpisem smlouvy peníze? spíš při podpisu. Ale zájem o koupi je velký, možné je vše.
Rok 2018 - nevím, pro mě je to nová informace
Je pravdou, že se ozývá v současné době mnoho zájemců, ale jsou to především překupníci a nabízí směšnou cenu – od 5 do 10 Kč za m2.
Nabídnete spoluvlastníkům odkup vašeho podílu. Jestliže to odmítnou, tak to můžete prodat jinému zájemci.
Od 1.1. 2015 již zákonná povinnost nabízet svůj podíl přednostně ostatním spoluvlastníkům neexistuje a každý ze spoluvlastníků může se svým podílem nakládat podle své vůle. Majitelům podílů, kteří o předkupní právo na podíly ostatních mají zájem, nezbývá než si jeho existenci prosadit smluvně.
Existuje však jedna výjimka. Předkupní právo zůstává zachováno pro případy, kdy spoluvlastníci nemohli svá práva při nabytí nemovitosti ovlivnit. V praxi půjde převážně o podíly nabyté z dědictví. Pokud se v období šesti měsíců od takového nabytí nemovitosti rozhodnete svůj podíl prodat, musíte jej přednostně nabídnout ostatním spoluvlastníkům. Po půl roce už s ním zase můžete naložit jak uznáte za vhodné. To platí i pro bezúplatné převody. V tomto období nemůžete svůj podíl ani nikomu darovat a spoluvlastníci mají právo jej vykoupit za cenu obvyklou. Viz § 1124 NOZ. O změnách od roku 2018 nic nevím, kde jste do slyšela nebo četla?
Našel jsem informaci o přípravách novely NOZ. ceska-justice.cz/...
Sněmovnou návrh prošel těsnou většinou, nelze tedy předvídat, zda ji schválí také Senát a prezident.
O té změně píší právě v tom dopise, který mi zaslala jedna společnost, která by měla zájem o odkup mého podílu. Zvýrazněně tam píší, že od roku 2018 nebude již možné prodat můj podíl bez souhlasu dalších spoluvlastníků (a zde spoluvlastníci jsou - moji sourozenci - vím, že o odkud zájem nemají, protože nemají peníze). Podle této formule to na mě působí tak, že už to bylo schváleno, když mi to tak v tom dopise podali. Proto se tady pídím po dalších informacích, jak to vlastně je, protože se o to víc nezajímám.
A ano, jedná se o podíly z dědictví, ale dědictví už je dávno vyřešeno, cca 5 let.
Četla jsem, že se připravuje novela, podle níž by se mělo předkupní právo vrátit. Ale jestli bude schválena, případně kdy, ví jenom "pánbů".
V nabídce peněz předem podvod být nemusí (záleží na tom, co přesně si s kupujícím sjednáte). Spíše mne napadá, že kupující nabízí nízkou cenu a chce si Vás dřívější platbou "pojistit"...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.