Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Které z těchto antidepresiv je lepší?

Od: tomis001 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, chtěl bych se poradit. Jde o moji maminku. Má za sebou těžké období a trpí depresemi. Brala vloni Tritico, to bylo v pohodě a pomohlo jí. Pak jí je lékař vysadil a deprese jsou zpátky, přičítám to nevydařeným Vánocům a že je mamka přes den dost sama a musí být doma, protože je dlouhodobě nemocná. Teď jí doktor předepsal Asentru. Já nevím, ale když jsem si přečetl příbalový leták, tak jsem se dost vyděsil. Může se to zhoršit. A taky se jí můžou třást ruce. To všechno by jí ještě tak chybělo... :( Nemáte s tím, prosím, někdo zkušenosti? Který lék je lepší? A jestli jste někdo brali Asentru, nebyli jste utlumení nebo naopak roztřesení a tak? Nebo jestli je tady doktor nebo zdravotník, jsou tam rozdíly v účincích nebo proč hromě psychiatr mamce předepsal jiný lék, když ten předtím jí "sedl"? Děkuji předem moc za sdělené zkušenosti i rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hostka
hodnocení

4x

Zdravím Tomisi, Tritico a Asentra patří do rozdílných skupin AD. Tritico se řadí mezi SARI antidepresiva, zatímco Aserta je klasický zástupce SSRI. Jaký je v tom rozdíl? Tritico obecně lidé lépe snášejí, teda ten čas, než začnou AD plně účinkovat, cca 2. až 3. týdny (to je nejtěžší odobí). Obecně Tritico je AD, které více uklidňuje, působí proti úzkosti, odstraňuje některé sexuální dysfunkce. Samozřejmě působí také na depresi. Asentra je zástupce SSRI, s těmito prášky mám zkušenost, může je napsat i obvodní lékař. Netuším, jestli může napsat Tritico, ale mě obvodní Asertu napsala, sice ne na depresi primárně, ale na panické stavy. A neupozornila mě, že než prášky zaberou, tak se můj stav tisíckrát zhorší. Takže jsem si dala dvě půlky Asentry a pak s tím švihla. Nedalo se to. Asentra obecně víc aktivizuje, bere se ráno, na rozdíl od Tritica, které se bere večer před spaním.

Já osobně beru teď Mirtazapin, AD ze speciální skupiny NaSSA. Bere se na noc, musí se na to zvyknout, ze začátku je výrazný útlum, ale pak je velmi dobře snášený. Nezpůsobuje ani nevolnosti, ani třes a nic podobného, jako ty "sračky" ze skupiny SSRI. Ale to mi napsala psychiatrička, tohle už nemůže napsat obvodní. PROTO DOPORUČUJI SI NECHAT NAPSAT LÉKY OD PSYCHIATRA, A TO NĚJAKÉHO DOBRÉHO.

tomis001
hodnocení

Moc všem děkuji a zejména "hostce". To je to, čeho se bojím. Zhoršení stavu mamky a různých divných projevů. Takže asi vezmu mámu a půjdu za doktorem. Pokud nám nevyhoví, půjdeme jinam. A zeptám se ho i na ten Mirtazapin. Ještě jednou děkuji!

praivo*

Hostka moc dobře ví o čem píše a souhlasím s ní naprosto ve všem. Jen doplním, že pod SSRI spadá mnoho různých účinných látek a každá působí jinak, takže pokud jeden lék nevyhoví, neznamená to, že nevyhoví nic jiného z té skupiny. Já třeba taky nesnesl Asentru, ale Zoloft (také SSRI) mi problémy nedělal. Ano, trochu tlumil, ale snesitelně.

Ovšem není všechno jen o lécích. Ty sice zmírní příznaky deprese, ale je třeba pracovat i na odstranění jejích příčin, protože dokud nezmizí příčiny, nezmizí ani deprese (a to platí nejen o depresi). Změna prostředí (a tou myslím např. i nové koníčky, komunikaci s lidmi apod.) někdy dokáže víc než megadávka léků, já i Hostka o tom víme své...

mysdomaci*
hodnocení

2x

Můj muž měl před dvaceti lety deprese, léčil se, nepomáhalo to, změnili jsme lékaře, vyzkoušel více léků, než mu zabraly a vyhovovaly. Ono jde také o to, zda-li Vaše maminka trpí opravdu depresemi a jsou kvalifikovány jako psychická porucha, nebo je jenom ve špatém psychickém stavu díky vnějším okolnostem. Zkusila bych výměnu nebo alespoň konzultaci i s jiným lékařem, ale odborníkem.

hodnocení

1x

Když mi umřel manžel, doktor mi napsal Tritico, po měsích bez jakýchkoliv účinků jsem ho přestala brát, protože jsem si uvědomila, že se musím z toho dowtat sama.Dle mého náhoru je slabé.

hodnocení

0x

Nelze uvést, "který lék je lepší" - každý člověk nějak reaguje na nějaký lék a jen lékař může v tak zásadních potížích říct, co je správné. Pokud to řekne špatně (stává se), je možnost hledat "lepšího lékaře". Bohužel, někdy se prostě nedá odhadnout, jaké množství a čeho konkrétnímu člověku pomůže/ublíží. Je možné, že lékař neznal dostatečně celou anamnézu...

doplněno 23.01.17 15:46:

moje matka chodí s tatíkem - resp. on s ní jako doprovod. Také se už stalo, že prostě dostala jiné léky a z nich třesavku a motáka... Jenže tatík si ji opatruje, takže to hned vysadil a jel vynadat doktorovi. Ten prostě vybral další léky a snížil dávku těch drog. Někdy některý lék zareaguje s jiným /vysoký tlak, cukrovka, ... - a ten doktor buď reakci nezná nebo kombinaci přehlédne.

Inu 15 tablet denně je prostě hodně :(

tomis001
hodnocení

Děkuji Vám. Je to ten samý lékař, který předtím ordinoval Tritico, tak nechápu... nevím, jestli se můžu vypravit za doktorem, když je mamka plnoletá a svéprávná a taky nevím, co by tomu řekla ona sama, jen o ni mám strach. Možná kdybych to řekl naší praktické lékařce, máme společnou, tak by jí je mohla předepsat ona sama... no, je to dilema.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Tento váš problém by bylo vhodné konzultovat s odborným lékařem, tedy psychiatrem. Jen on zná anamnézu vaší maminky a ví, proč předepsal zrovna ten lék, co jí předepsal. A nelze tak jednoznačně říci, který lék je lepší.

iz*
hodnocení

0x

Já si myslím, že tohle byste neměl řešit s lidmi v internetu, ale výhradně s lékařem, který zná zdravotní stav Vaší maminky.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- proč jí lékař vysadil léky, když fungovaly?

hodnocení

0x

Antidepresiva se nesmějí vysadit naráz, zrovna tak nezaberou okamžitě, kdy je začnete brát. Na každého lék působí jinak, já když si vzpomenu na Tritico, tak mi běhá mráz po zádech, dokázalo mi naprosto zabránit ve spánku, udržovalo mě v bdělém stavu do 6 ráno. Po dvou probdělých nocích jsem spíš byla na blázinec, než že by mi pomohlo.

praivo*

Tohle mi kdysi udělal Cipralex, vydržel jsem s tím asi tři dny...

marfusa*
hodnocení

0x

Odpověď na Vaši otázku je nejlepší lék je ten, který člověku sedne. Před léty jsem dostala recept na lék, po kterém se mi udělalo neskutečně zle. Od té doby mám strach, když mám mít změnu. Každý nový lék znamenal tři měsíce nepříjemných pocitů, než jsem si zvykla. Mám Aurorix a Neurotop. Ten Neurotop je zároveň na zánět trojklanného nervu. Tyto léky mi velmi pomáhají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]