Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám syna je mu 16 a teď je 5 měsíců na střední. Bohužel až teď se mi svěřil jak se k němu chovají spolužáci. Dozvěděl jsem se, že polovinu třídy tvoří děti úspěšných podnikatelů a těm dětem se vše odpouští neboť rodiče jsou sponzoři školy. Také mi řekl že největší sígr ze třídy ho šikanuje a ponižuje. Tak i přes synův nesouhlas jsem se vypravil do školy. Nakonec mě přemluvil takže jsem ho dovezl a zamýšlel jsem to tak že si ten den vezmu volno a zase pro něj přijedu a potkám se tam i s tím hajzlem. A taky se stalo. Kdyby jste ho viděly drahé značkové oblečení, hodinky, mobil při pozdravu dobrej strejdo chcete něco Mi málem vylítla pěst chtěl jsem si s ním promluvit ale on semnou ne a choval se arogantně tak jsme spolu čekali na jeho otce. Přijel v luxusním bavoráka vystoupil prohodil se mnou pár arogantních slov a odjeli. Nevím co mám dělat syn na jinou školu nechce a přestup do jiné třídy by prý bylo to samé protože chlapeček boss má všude kamarády tak už nevím. Moc peněz nemáme abych synovi dopřál to co mají oni aby zapadl.Navíc jsem se dozvěděl že tento pán je známý mafián a lobista takže se bojím msty.
A uz tady pracuje strach.. Ze prijel na bavu nic neznamena. Bavo ma dnes kazdy osel... A ze je lobbysta? No a cO? Lobbysta nic neznamena
Obracene - proc se syn necha sikanovat? Proc mu syn nevrazi? Poperou se, vyridi si to mezi sebou a bude po sikane.
Osobně nevim co bych poradil, ale na to poprání bacha, dneska už to není jako dřív že si dají navzájem do úst a nazdar, on synáček daného podnikatele by si hned běžel stěžovat a také by to mohlo vyústit ve vyhazov ze školy, tím spíš pokud je otec sponzorem... ale v tomto případě je samozřejmost mimo areál školy , otázkou je, jestli je dotyčný vůbec někdy sám a neodnesl by to o dost hůře pokud by si na něj poté vzal povedený synáček i kamarády... Občas zabírá takový ten opačný přístup - nenechat se vytočit a naopak si udělat srandu sám ze sebe, onoho blba by to mohlo přestat bavit protože nebude mít odezvu jakou chce
souhlas s willy. Syn ať na sobě zapracuje a potom před celou třídou ukáže, že si na něj nikdo vyskakovat nebude. Je prostě taková doba, musí se jí přizpůsobit. Nebo sklopit hlavu a nechat si vše líbit.
No jo jenže ono to není tak jednoduché.Můj syn je hubený cca 60kg navíc to není žádný rváč jeho syn cca 80kg a posiluje.Auto bylo bmw 7 tipuji tak protože stejné má můj šef. Prostě s takovým člověkem se nemůžu měřit.
Taky ten boxer mohl říct "cha cha cha, co to je za šťouchnutí" a rozbít ti ciferník, stačilo netrefit solar ale o 5 cm vedle
Prát se nedoporučuju, taky sebou může fláknout o zem - hlavou a máš zničený život...
Byl jsem v životě dohnán k řešení pěstí..At to syn vyřeší se spratkem pěstí na žaludek vší silou a BEZE SVĚDKU..Hajzlík se vyblije,nemá TĚLESNÉ NÁSLEDKY kvuli soudu, Jsou v životě chvíle,kdy okolnosti NUTÍ vystartovat a ZACHOVAT SI SEBEUCTU...Kdybych tehdy SELHAL a nechal se buzerovat,tak po zbytek života BYCH SE NENÁVIDĚL...Ted v 72letech hýřim zdravím a SEBEVĚDOMÍM..A o to jde...
Rozjel bych útok na čtyřech frontách současně a trvale :
1. Syn musí fyzicky cvičit. Aspoň půlhodiny denně. Nejdřív 10 minut běhu a pak základní cviky a poctivě. Pokud není ochoten, tak ať si nestěžuje.
2. Syn si musí někde vyzkoušet základní účinné techniky sebeobrany. Ideální je Sambo, Krav Maga, Systema, atd. Pozor na některé ryze asijské styly - jsou účinné až po třech, čtyřech letech poctivého tréningu. Při mizerném provedení, které dělají cvičenci první rok nebo dva nemají smysl, útočníka nesloží, ale víc naserou.
3. Podobně jako ve filmu "Vykoupení z věznice Shawshank", bych každý týden napsal na vedení školy doporučený dopis s popisem "lahůdek", které syn během týdne zažil. Na konci každého dopisu bych upozornil, že kopii dopisu archivuji pro případný soud a doložení nečinnosti školy.
4. České, velmi hloupé a nespravedlivé zákony, se dají někdy využít i proti různým psychopatům. Co nelze dokázat, to se nestalo. Za některých okolností se z toho dá vytěžit a obvinit nějakého hajzlíka, kterého by systém jinak kryl nebo měl snahu pardonovat.
Doplněk k bodu 2. a 4. : I když syn bude denně cvičit, musí u sebe také denně nosit nejmenší verzi pepřového spreje, který se dá schovat do dlaně a překvapivě použít. Sprej musí být co dva roky nový, pak ztrácí tlak. Tím, že mu není 18 bude jeho obrana posuzována mnohem mírněji a Vy už budete v tu dobu krytý dvěmi, třemi ( nebo více ) doporučenými dopisy se stížnostmi na šikanu.
Případně bych do toho namontoval nějakou "human-rightingovou" neziskovku. Zajděte na jejich pobočku a ustaraně povyprávějte co se ve škole děje a ať tam někdo z nich zajde a věc řeší, případně medializuje.
Mafiáni a byrokrati se veřejné ostudy bojí víc, než zbraní, soudů a pokut.
Ono to není až tak jednoduché, někdo radí aby se syn rval a kdo myslíte, že to ve finále odnese, vyloučí vašeho syna. V 89 spousta lidí chtěla změnu a teď je jim divné, že plebs je plebs a bohatí jsou VIP. To není útok na Vás, uvědomuji si to každý den už od chvíle kdy vnučka začala chodit do MŠ, někdo značkové hadry, někdo hadry z tržnice, sekáče, bazaru, kastují se děti už od té MŠ, i když spolu kamarádí "chudý" a "bohatý", rodiče vysvětlí už děcku, že není žádoucí aby ten "chudý" kamarád byl pozvaný na oslavu narozenin. Je to o výchově, to děcko za to nemůže. V 16ti už má hoch jasno, pán je on, on může a nic se mu nestane.
Ty řeči, že všichni mají stejné možnosti, stejnou startovní čáru mě vždy dost pobaví. To si vážně přece nikdo nemůže myslet.
Další taková. A proč Vás to pobaví? Pokud jsem normální, nejsem nějak postižený, nemusím mít ani vysokou školu, tak přeci můžu začít podnikat. Na začátku jsem neměli nic, vůbec nic, jen 4 věci pracovitost, píli, svědomitost a chut, Začínali jsme od hoven a to doslova, neštítili jsme se uklízet záchodky ve státních podnicích.
milka - souhlasím s vámi. Po revoluci, kdy bylo možné začít podnikat téměř v čemkoliv, byla šance pro každého. Ale každý na tohle riziko neměl "koule" a raději se nechával vést za ručičku zaměstnavatelem a vsadil na jistotu, žádnou odpovědnost na sebe nechtěl převzít. Ti, kdo se do podnikání pustili jsou za vodou a nebo také ne. To ovlivní spoustu faktorů.
Jenže základem není šikana ani zbohatlíci. Nejdůležitější je umět vnímat odlišnosti, lidské odlišnosti, a respektovat je!
***Ale to hlavní musí dnes vycházet z učitele, a nejen z třídního!
Ten každý pedagog by měl rozvíjet hovory o možných odlišnostech dřív, než se nějaká šikana vyvrbí, měl by do studentů intenzivně, ale vhodně, vtlačovat způsoby vnímání růzností svých žáků i žáků ostatních tříd, protože i s jinými žáky se na škole potkává!
***Šikana žáků navzájem není záležitost žáků samotných! Je to především výsledek neschopnosti učitele dovzdělat studenty i společensky. Tohle musí umět každý učitel, ať už má aprobaci jakoukoliv! Pokud tohle každý učitel nezvládá, prostě nemůže na škole fungovat!
***Postačit může už i jen zhlédnutí videa, filmu, ve kterém se v ději jakési nerovnosti a podlé šikany vytvářejí. Následovat ale pak musí široká diskuze studentů, rozprava vedená právě učitelem. Je-li schopen rozvinout bohatou rozpravu o každé náročné části děje takového filmu, musí to na studenty zapůsobit! A řeknu vám - rozhodně kladně!
***Učitel i ve vyučování může záměrně nastavovat takové náročné úlohy, které nabubřelí prominenti nezvládají, a to tak, aby dal možnost těm utlačovanějším, přitom často chytřejším, aby se prezentovali svými šikovnými znalostmi. I to je dobrá a klidná cesta k tomu, aby se ostatní žáci začali blíže zajímat o schopnosti těch chytřejších, kteří by jinak mohli vbudoucnu trpět šikanou.
Tož tak...
Doporučuji Bílý kruh bezpečí. Nám pomohli hodně. Šlo o to, že dvě dívky z asociálních rodin bouchaly do hlavy mého syna cihlou. Byl po operaci, kdy měl rozřezanou lebku. Velmi nás překvapila lhostejnost jejich matek a školy. Když jsme postupovali podle rady Bílého kruhu, tak najednou to chtěli ve škole řešit. V BKB pracují ti nejlepší odborníci včetně zástupce policie.
Hodně slyším o šikaně, je to hrozná věc. Vnučka je na gymplu a protože je dobrá jak v učení, tak ve sportu, navážela se do ní skupinka děvčat, zřejmě zapracovala závist. Holka nespala, kudy chodila, tudy brečela,strešně se nervovala, pak nějak na sobě zapracovala a má klid. Ale přesně nevím jak to udělala, vyptávat se jí nebudu. Bude v tom hrát roli sebevědomí, začala chodit na vycházky s kamarádem a je veselá /16/. Na tom gymplu je to známé, že "lelpší" vrstva deptá ty "obyčejné"...je to hnus
Nejste tady radcove nejak divne zalozeni? Fyzicky silnejsi vitezi, takze se mu ma ustupovat a nechat sikanovat slabsi? Copak nevite, ze sikana je trestby cin a pokud s tim nic neudelaji kantori potazmo reditel skoly, je na rade policie, bez pardonu ! Jak by k tomu slabsi prisli, aby jen hrbili hrbet, co to je za vychovu?
Nejjednoduší bude asi dát jej na jinou školu, protože s ta pověst a minulost se s vaším synem potáhne.
Příroda zkrátka všechny tvory rozděluje na vůdce a pak na ty druhé. Už je tím, že začínate tím, že máte strach ... nevyřešíte nic - předně by to měl řešit váš syn - tím že jste se do toho tak akčně a proaktivně vložil jste tomu moc nepohl - spíše naopak.
Samozřejmě by se dalo poradit "Šikana je trestná, oznamte ji vedení školy a policii, ta sepíše protokol, začně případ vyšetřovat ve spolupráci s odborem sociální péče" ... ovšem v tom případě bude váš syn za sraba a bonzáka a přestanou se s ním bavit všichni a smát se začnou i ti co se nesmáli. Hlásit by jste to určitě měli, aby to agresorovi neprošlo jen tak- ovšem, syna dát jinam.
Napřed si ovšem zjistěte všechny skutečnosti, pro rodiče může být těžké zjistění, že jejich děti nejsou bezchybné - často se totiž potom ve vyšetřování šikany zjistí to, že šikanovaný nějakou skupinu lidí, která jej šikanovala provokoval.
Z vašich dvou příspěvků se mi zdá, že Vás víc seje to, že jsou bohatí, než to co mu kdo dělá. Proč si všímáte co má na sobě, co má na ruce, čím přijeli, proč se měříte, to je přece jejich věc a ne vaše starost. Arogantní= bohatí? blbost, to není pravidlo. Vy prostě jen závidíte a patrně syn půjde ve vašich šlépějích. Většinou závidí nejvíc ti, co nic nemají, ale všichni máme stejné možnosti i vy se můžete stát bohatým podnikatelem. Takže, že syna šikanuje někdo, je podstatné a vážné, ale nechápu proč se zminujete o těch ostatních věcech. Všiml jste si, že nikdo nebo téměř nikdo nezareagoval na bohatýho synáčka, protože to není jádro pudla, chápate. Ale vy to zřejmě přes svou závist nevnímáte. Ale i tak vám chci poradit, protože šikana je vážná věc a nechat ji rozbujet je jako zhoubný nádor. Ano, dříve se děcka poprali a bylo to, dokonce i učitel někdy někomu vrazil. dnes to nejde a díky internetu by pak zřejmě nastoupila kyberšikana. Ani to nejde ,Váš syn je fyzicky slabší, a než by přibral nebo začal posilovat či nějaké bojové umění, tak agresor by ho už dávno měl ve svých spárech. Tady se musí jednat rychle .Śikanou jsem se zabývala několik měsíců, kvůli bakalářské práci a kvůli tomu, že i mé dvě děti se staly obětí šikany. A představte si, že mé děti jsou právě děti podnikatelů a byly šikanovány závistivými dětmi jaký jste sám. Záviděli tak, že neunesli, že mají něco méně než oni , například házeli do pití křídu apod. sraboviny. paradox,že? Jedno z nich přestalo mluvit na dlouhých šest let a zanechala na něm šikana na ZŠ následky v podobě různých psychických problémů, tj. sociální fobie, deprese, nulové sebevědomí. Vidíte ani peníze nepomůžou, a proto jste mě tak vytočil.Nenechte to být, nenechte to na klucích, aby si to vyříkali, nevyříkají.
1. Běžte za třídním a klidně i opakovaně, třeba i 5x každý týden. Pokud to třídní nebude řešit, tak pak za ředitelem
at nedopadnete jako my ˇ= arogantní dětičky bohatých podnikatelů
Po šikaně učitelky Na Třebešíně v Praze a jejím úmrtím, bylo vydáno prohlášení, že šikana nebude nikde na školách tolerována a rázně se s ní zatočí.
Ve Vašem případě se jedná o jakou šikanu? Píšete slovní, ale je tam i fyzická? Nic se nemá nechat dlouho rozvinout, zakročit, jednat, ohradit se musí člověk včas. Je ale vidět, že co otec, to synek.
Musíte být silní a opravdu si nemyslet, že to zvládnete sami. Také doporučuji spolupráci s nějakými pomocnými organizacemi. Určitě mají vypracované postupy.
Není pravda, že když koupíte synovi drahé věci, oblečení, tak lépe zapadne. Oni mají moc dobrý čuch, do jaké kategorie jak který spolužák patří, a nějakým značkovým oblečením se jednání k synovi nezmění. Je to namyšlenost, nabubřelost, domýšlivost. Cítí kořist, kdy se mohou povyšovat, ví, že za nimi stojí peníze, bohatí rodiče.
Vy to všecno víte, jenom nevíte, co s tím.
Též doporučuji zvýšit sebevědomí vašeho syna. Aby věděl, jakou má on sám hodnotu. Tedy přihlásit se do kurzů výše uvedených, sportovat, zvyšovat si fyzičku. Tím si zvýší i sebevědomí a psychickou odolnost.
Jak jste reagoval na oslovení ,,strejdo,,? Já bych ho asi slovně zvýšeným hlasem opravila, a nebála se mu vynadat. Jestli jste se pořádně neohradil, tak se nedivte, musíte i syna naučit se nabát se a okamžitě projevit nesouhlas s jednáním.
Podívejte se třeba na ,,Společenství proti šikaně o.s.,, na rady a kontakty, literaturu, příběhy.
Syn ať si zatím každý den píše, co se mu stalo, kdy se mu to stalo, čas, při jaké příležitosti, jaký měl z toho všeho pocit.
Postupujte spolu se synem, konzultujte to spolu, dělejte společné kroky, spolupracujte se školou, třídním učitelem, ředitelem, učitelem, při jehož hodinách se nejvíce ústrků stává. Ten bude zřejmě slabý článek. Není pravda, že to učitelé neví, nevnímají, nemají signály. Já si myslím, že to nechtějí vidět.
Musíte mít informace, co a jak, co se děje, budete muset být vidět, postavit za syna, nebát se ,,nepopulárních,, kroků i negativní popularity. Otázka je, jestli se nebudou učitelé - profesoři mstít. Syn by měl mít opravdu dobré výsledky, ale to je asi běžné
Jak konkrétně vystupovat, co říkat a jak s dotyčnými trýzniteli jednat, Vám poradí právě ti nějací poradci, speciální školitelé, psychologové.
Pokud necháte syna samotného, nic se nevyřeší, pracujte na tomto problému celá rodina i matka. Stanete se známými, ale o to jde, i škola se musí postarat a být zodpovědná, určitě Vám slíbí, že proti tomu zakročí, nebudou chtít nějakou kontrolu, revizi z ministerstva školství.
Petře, nejsem odborník, ale řešil bych to nejdříve s ředitelem školy, psychologem a podle jejich rad a chování bych to řešil dál...
Domnívám se, že to vidíte z jiného pohledu, nežli to skutečně je. Proto potřebujete někoho jiného, kdo tomu rozumí.
No vida... svědek a účastník události, to vidí z jiného pohledu, než to skutečně je... Proto potřebuje někoho, kdo tomu skutečně rozumí a vysvětlí mu, že jako příslušník chudiny nemá "závidět těm úspěšným", kteří si poctivou prací vydělali za pár let deset, patnáct miliónů, ale má jim a jejich potomkům být vděčný, že vás dosud nechali naživu a uctivě poděkovat vedení školy, že z dlouhodobé šikany nedělají vědu...
Teď vážně, Petře - pozor na lidi. Člověk, člověku vlkem... Vždyť to tu vidíte sám... Užiteční idioti - opora demokracie. Nebo demokratůry?
- nejlepší by bylo, kdyby se se spolužáky dokázal spíš skamarádit. To by znamenalo, zaujmout je něčím jiným, nežli penězi - ty má dneska kdekdo, takže tím je asi moc netrumfne...
Anebo si jich prostě nevšímat a najít si svoji "partu" - v každé třídě jsou nejméně 2-3 skupiny lidí, které jsou si bližší. Nemusí se přece drát mezi těch "horních deset" . V životě to taky tak nefunguje.
- třeba přijde další revoluce, kapitalisti a církev budou znovu vyvlastněni - a "chudí" budou znovu vládnout - tak to na světě chodí od nepaměti - a pnutí v současné společnosti takovému vývoji docela nahrává ... dočkejte času - myslím to samozřejmě jako vtípek ! - ale co vy víte ...
milancukrar
- nazývat si to můžete jak chcete - já na nějakém "slovíčku" nelpím, ale v každé společnosti, v každé době a v každém režimu existuje strana nespokojených, která se pomalu stane většinou - a pak to bouchne. Uvidíte ! - mně je to celkem jedno - já už nejsem aktér, jenom pozorovatel, ani nemám nikoho, komu bych přála vítězství, či porážku...
"culdo", asi to myslíš dobře, aby se chlapec s ostatními kamarádil, ale to asi nepůjde. Je tam rozdíl ve výchově, každému jsou předkládány jiné hodnoty, jednomu majetek, druhému vzdělání. Kdo je zaměřený na vystavování majetku na obdiv, toho zřejmě nezaujme talentovaný spolužák. Takové vychloubačné jednání jsem nikde v tom západním kapitalismu nezaregistrovala. Možná by nebylo na škodu zavést do školy jednotné oblečení a bylo by po vychloubání, je to tak v mnoha státech, ale mohu se mýlit.
Marcelko, historie ukazuje něco jiného. Hlupák nikdy nebude vzhlížet k vědomostem, ale uplatní sílu, víš, že se říká "kde končí intelekt, začíná hrubá síla" a někdo fakt rozumí jen tomu, když dostane na budku, ale s inteligentním se většinou dohodneš, to jen moje úvaha...
Marcelko, to je pravda, inteligence, bystrost, rychlý úsudek, ale to nemá každý a kluk se nabouchaného spolužáka asi bojí, někoho i ta inteligence dráždí a dokáže fyzicky zaútočit, protože to jinak neumí. No jedině se spolužákovi, co nejvíc vyhýbat, třeba si najde jiný zájem...
pt
- Pavlínko - já myslím, že pokud je někdo inteligentní a charismatická osobnost, bude si ho vážit každá společnost, byť by s ním třeba i nesouhlasila. Ale to jsou jen takové teoretické úvahy - hoch by mohl udělat ctnost třeba i ze své "chudoby", kdyby na to měl takříkajíc "koule". Všechno je jen o osobnosti.
inteligence je ovšem taky umění se přizpůsobit prostředí a schopnost "vyzrát" i na tupou sílu - takovou inteligenci mám na mysli ! - inteligence bez takové schopnosti k ničemu není ...
k tomu, že hlupák nebude vzhlížet k vědomostem... jenom tak mě to přivedlo k myšlence, co že je to vlastně za školu. pokud polovina třídy jsou děti zbohatlíků, kteří mohou vše jenom proto, že jejich rodiče školu sponzorují, tak to moc nevypadá, že by se jednalo o nějakou dobrou školu. spíš to vede k myšlence, že se jedná o nějakou nenáročnou školu, která je pověstná tím, že se na ní dá vzdělání koupit. tam je malá pravděpodobnost, že by byl intelekt nějak ceněný. pak je otázka, proč na takové škole setrvávat.
druhá věc je šikana. pokud škola o šikaně ví a nic nedělá, tak to opět nesvědčí o tom, že by to byla škola kvalitní. a zase je otázka, zda na škole setrvávat. na druhou stranu základem je škole šikanu oznámit, bez toho je malá pravděpodobnost, že škola začne konat (ne nulová, jsou i učitelé, kteří vztahy ve třídě aktivně sledují a zakročí včas, ale spoléhat se na to nedá).
Pokud je to tak vážné, byl jste si promluvit třeba s třídní učitelkou? Má škola třídního psychologa? Mluvil jste s ředitelem? Co na to oni?
Polovina třídy potomci úspěšných podnikatelů (to je taky definice...), kterým se vše odpouští? A to Vám namluvil syn? Tu polovinu reprezentuje ten jeden týpek, kterého jste potkal? Znáte někoho z dalších spolužáků syna osobně? Má ve třídě nějakého kamaráda, který je mu nejbližší? Znáte ho? Mluvil jste s některým z jeho spolužáků? Znala jsem pár rodičů svých spolužáků, se kterými jsme se normálně bavili. Není někdo, kdo by se syna ve třídě zastal?
Syn asi nemá zdravé sebevědomí a pokud se neumí bránit, pak se určitě snadno stane terčem šikany. Jak se nemá bát on, když Vy, jeho vzor, se bojíte ještě víc?
Měl by začít s nějakým bojovým sportem. Ne proto aby uměl někomu rozbít hubu, ale aby si zvýšil sebevědomí. Pak přestane být objekt vhodný na šikanu a ponižování... Trénovaný karatista málokdy vypadá jako cosi uťápnutého přikrčeného a málokterého sígra napadne šikanovat ho - prostě si to nedovolí.
To samé platí i pro tebe, pak by tě puberťáci nezdravili "dobrej strejdo chcete něco", a když už, tak bys ho slušně usadil a udělal z něj pako.
Pokud by mi někdo šikanoval dítě, okamžitě bych to řešil na vedení školy a rovnou na férovku bych jim řekl, že pokud se to bude jedinkrát opakovat, přijdu do školy a agresor neodejde domů po svých...
Pokud mi někdo sahá na rodinu, tak mě chytá neskutečnej rapl a pak za sebe opravdu neručím.
samurraj
- to je sice hezký - jenže to dítě bude muset v příslušné společnosti dál žít samo - nebudete ho moct chránit pořád ! - Asi by opravdu bylo nejlepší, kdyby začal dělat nějaký bojový sport a navíc se snažil s agresory vycházet po dobrém. Nevím ovšem, jestli to jde, moje zkušenosti se školní šikanou jsou tak asi z roku raz dva.
Jenže naučit se a ovládat nějaký bojový sport je běh na dlouho trať a člověk se tomu musí věnovat tělem i duší a než to zvládne, bude z té školy pravděpodobně už pryč. Vyjít s agresorem po dobrém? Agresorům nejde o to se se šikonováným sblížit. Oni do něj půjdou už jen z principu, protože jim to dělá dobře, zvyšují si tím ego a prestiž ve třídě., takže to taky nepůjde. Pokud má otec koule a na agresora tvrdě naběhne, tak si panáček dá příště hodně dobrý pozor, věřte mi. Většina "machrů" svěsí ocas mezi nohy a bude šoupat nohama.
doporučuji nahrát videa nejakým spřáteleným spolužákem a vše řešit návštěvami asi ředitele s předáváním i písemných stížností.
A stále dokola, při trvajících útocích. Později jít výše, pokud se to nelepší.
Silou nic neřešit. Dokonalý zločin neexistuje (beze svědků a důkazů) a při soudech vyhrávají peníze a né spravedlnost.
Koukám, jak se časy NEmění. Za mého dětství to byly děti komunistů, co ztrpčovaly život a měly zelenou - ani se neplatilo učitelům, stačila správná knížka. Úplně stejně, jenom rodiče přijížděli v žiguli nebo šestsettrojce. Radu nemám, ono těch zbohatlických dítek bude ve třídě víc. Musí se to přetrpět, pokud je učitel na nic. Je to hrozné a držím palce.
- no oni i v dobách předkomunistických existovali rozmazlení frackové vládnoucích elit - jenže už holt nejsou pamětníci ...
na rozdíl od Vás jsem ale já nikdy nikde šikanu nepoznala, ačkoliv pocházím z chudé rodiny, neměli jsme "správnou" knížku, ani jsme neplatili učitelům. A učitelé za našich let, byli páni učitelé - a ne takové onuce, jako dnes. Nebo, že bych už měla toho Alzheimera?!
No to my jsme a základce měli soudružku učitelku - přeškolenou švadlenu. A ta nestranické děti přinejmenším buzerovala. Po r. 1989 to klidně přiznala. A stejně tak na gymplu byla vynikající spolužačka jedničkářka cestující z jedné školy na druhou, protože jí byl vždy po čase zjištěn "kádrový flek" rodičů. Vůbec to ve třídě neměla snadné. Skončila v emigraci v Kanadě. Ale žáci byli v globále drzí méně, to je pravda, zejména šikana učitele se asi nekonala.
"fram" Dovedete také připustit, že obdobné praktiky v 50 a 60tých letech se děli vůči dětem a studentům z tzv.dělnických rodin. Zejména také proto, že v tu dobu bylo dost učitelů a profesorů z jiných poměrů a že nebyli příliš naklonění tehdejším poměrům, jak dnes sami potvrzují, že bylo jejich úkolem škodit.
Pozastavuji se také nad tím, že převážná část dnešních vzdělanců a elit, musela studovat a vystudovat v tehdejším režimu.- pokud nevystudovali expresně v těchto poměrech -Tak to asi nebylo tak hrozné.
Dnes vidím ekonomickou diskriminaci i talentů z nemajetných poměrů, z důvodů přílišne finanční náročnosti studia, které si může dovolit převážně jen ti, kteří na to mají, ti kteří pocházejí z privilegovaných poměrů..
Tímto nehodlám ospravedlňovat Vámi kritizované nedostatky, ale prosazuji korektní, nezaujatý přístupu a hodnocení.
Zdravím -miro.
Na tohle jsou postupy. Takže jděte za ředitelem, ten si předvolá třídní a spolu to proberete. Konec.
Tady ty moudra o tom jak máte začít z dítěte trénovat "bojovníka", a nejlépe mu radit se servat jsou vrchol stupidity. Nejsme zvířata, a chovejme se dle toho.
- ani kdyby byl mazanej a dokázal být úskočnej? - myslím mazaného inteligenta a ne troubu, kterej bude jen umět matematiku, či bude dobrej třeba v historii, nebo filosofii atd... Inteligent, kterého mám na mysli, by k této situaci třeba ani nenechal dojít a možná by si arogantní fracky dokázal omotat kolem prstu.
Ale základním předpokladem bude vždy současně i umění sebeobrany - to se neztratí nikdy a zvláště ve spojení s inteligencí, chytrostí a taky lstivostí, což jsou nezbytné předpoklady pro přežití. Ale jen můj názor, přiznávám, že o reálných podmínkách v dnešní mladé společnost nevím nic, takže jenom teoretizuju. V tom případě pardon !
- no, jak říkám pardon - ale já jsem si psychopatii představovala doteď poněkud jinak :
Ano, máte pravdu, tak jak to popisujete vy je správné, ale musí to ve škole také správně v těchto věcech fungovat. Pokud třídní učitel, ředitel a další budou před tímto problémem klopit zraky, může to dojít klidně až k sebevraždě šikanovaného. Jinak, aby se dítě umělo bránit (fyzicky) rozhodně nepovažuji za stupiditu. Ovšem každé dítě je jiné a jen silou se nic vyřešit nedá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.