Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení, kdo smí odevzdat žádost

Od: pavlamejzlikova odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, dojíždím za starší sestrou, která žije sama v domku. Není na tom zdravotně vůbec dobře a v tomhle počasí není schopná si v podstatě ani dojít nakoupit. Požádala mě, abych jí na úřadě odevzdala žádost o příspěvek na bydlení. Je vůbec možné, abych za ni žádost podala, odevzdala? Je to podle práva možné? Nemám s tím zkušenost. Děkuji za odpověď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Portál veřejné správy uvádí, co předložit v souvislosti se žádostí o příspěvek na bydlení: žádost o příspěvek na bydlení, průkaz totožnosti, doklad o výši čtvrtletního příjmu, doklad o výši nákladů na bydlení, nájemní smlouvu, rodný list u dětí do 15 let. Dále pak: písemný souhlas všech společně posuzovaných osob k ověřování údajů uvedených v žádosti o dávku státní sociální podpory, popř. ke zjišťování těchto údajů. Doklad o tom, že byt je užíván na základě nájemní smlouvy nebo na základě vlastnictví k nemovitosti (např. kupní smlouva, nájemní smlouva, smlouva o užívání nájemního bytu, smlouva o užívání obytné místnosti v tzv. ubytovnách atd.).

Jestliže je nutné předložit průkaz totožnosti, nemůže jej předložit jiná osoba, než žadatel. Z toho vyplývá, že žadatel se musí dostavit osobně nebo zmocnit jinou osobu k podání žádosti. Radil bych udělit plnou moc speciální, nikoli generální. Zda musí být plná moc úředně ověřená, na to se musíte zeptat na příslušném úřadě. Neexistuje právní norma, která by vyjmenovávala všechny úkony, k jejichž zmocnění je nutná plná moc ověřená nebo stačí PM neověřená.

jabraka*

Podle Bruna je vysvětlení maximální.Žádost ještě může podat osoba,která je opatrovníkem žadatele.Pokud je tento zbaven způsobilosti,nebo dnes omezení způsobilosti k právním úkonům.

JABRAKA

alkon*

bruno2: Všechno to co uvádíš je třeba doložít pouze na začátku kdy někdo žádá poprvé o příspěvek na bydlení. Při opakované žádostí každé 3 měsíce stačí doložít pouze příslušné náklady na bydlení. Pokud žadatelka pobírá důchod který je jejím jediným příjmem tak pak to stačí na formuláří zaškrtnout a uvést kdo ji ten důchod vyplácí což je asi nejčastějí ČSSZ. Oni si už pak sami zjistí výši důchodu a není tak třeba na to skánět žádné potvrzení. Pokud jde o občanku tak po mne ji paní na ÚP chce vidět jak kdy, někdy ano někdy ne.

Pokud jde o tu plnou moc tak bych spíše předpokládal, že by ověřená měla být, ale nevím jak je to z právního hlediska nebo jestli je na to nějaký zákon. Bez ověření by si plnou moc mohl napsat asi kdokoliv, podpis zfalšovat nebude až tak problém a pak někomu na základě falešné plné moci nadělat nějaké problémy a škodu.

pavlamejzlikova: Ano záleží jak co která paní na tom ÚP posoudí. Jednou jsem se na ÚP dohadoval ohledně potvrzení o provedené platbě z banky vytisknuté z internetového bankovnictví které mi paní nechtěla uznat. Šel jsem se kvůli tomu ztěžovat k nadřízené te paní a ta mi to také nechtěla uznat. Teprve až jsem pohrozil, že se půjdu na to ztěžovat dál a třeba i až na ministerstvo tak za cvíli po mém odchodu mi paní telefonovala, že mi to potvrzení uznají a omlouvala se mi za nepříjemnosti ohledně toho.

hodnocení

1x

Tohle by mě také zajímalo, protože vždycky chodíme, se sousedkou, spolu. Teď vypadala, že jí to opravdu hodně zmohlo. Budu se muset zeptat, jak to je. Nejspíše zavolám na podatelnu ÚP aby příště nemusela chodit.

pavlamejzlikova
hodnocení

Když tam budete volat, tak nám sem pak prosím dejte také vědět, jak jste dopadla.

To je tak těžké zvednout telefon a poptat se sama na tak triviální otázku? *smich* proč chce drtivá většina lidí, aby jejich problémy vyřešili ostatní? *zed*

mnd®

zdravím,proč chodíte i se sousedkou? Nechte ji doma odpočívat.Případný tiskopis dostanete nebo si ho vezmete na chodbě a doma vypíšete v klidu a dáte na podatelnu.Taky si ho můžete stáhnout na netu a vypsat.Na podatelně předám řádně vyplněné formuláře a dostanou razítko a tím to hasne.Na podatelně je jedno kdo tam ty formuláře dá.To si raději zavolejte vedoucímu ÚP přes ústřednu než přes podatelnu.Kolikrát za deset let chodíte na ten ÚP?

alkon*
hodnocení

0x

Já myslím, že by to snad mohlo být možné pokud ty formuláře budou vyplněné a sestrou podepsané a k tomu potřebné potvrzení. Bude asi záležet na jakou úřednici se na ÚP natrefí. Někdy při tom chtějí vidět i občanku a s tím by mohl být problém a možná by v takovém případě kdy žadatelka si to nemůže sama zajit vyřídit požadovali od ni plnou moc. Možná by bylo dobré se na to předtím zeptat telefonem na příslušném ÚP aby se tak ušetřilo případné zbytečné cesty a čekání tam.

iz*
hodnocení

0x

Podat žádost nemůžete, žádost o příspěvek na bydlení podává žadatel o příspěvek. Podle mne by ale neměl být problém s jejím odevzdáním nebo doručením na ÚP.

Pro jistotu si od sestry nechte napsat plnou moc pro jednání s ÚP ohledně státní sociální pomoci. Má sestra k žádosti všechna potřebná potvrzení?

Další možnost je podat žádost později, o příspěvek na bydlení lze žádat až tři měsíce zpětně.

alkon*
hodnocení

0x

ivzez: S tou plnou moci by to snad mělo jít. K tomu by ty plné moci měly být určené. Je ale otázkou jestli by nevyžadovali aby ta plná moc byla úředně ověřená. Nevím jestli to nějak jde, ale v současné době kdy se na mnohé věci používá internet tak by snad nemusel být problém s podáním te žádosti i přes internet bez návštěvy ÚP. Je ale otázkou jestli ÚP měco takového nabízí a umožňuje.

pavlamejzlikova: Ono bude lepší když si tam zatelefonuješ sama, protože na každém kontaktním pracovišti k tomu můžou přistupovat trochu jinak.

pavlamejzlikova
hodnocení

Já se právě ptám,, jak je to podle práva. Jednou tam může sedět paní Beáta, uznalá paní, které se mohu líbit a dokument vezme. Pak tam bude sedět pracovnice Jarča, které zrovna chcípl kocour a pošle mě pro plnou moc. Potom třetí pracovnice mi řekne, že to nejde vůbec. Nu a tuhle moji otázku neřeší ani telefonát na nějakou tu jejich pobočku, protože tam mi řeknou jenom to, jak to udělá třeba ta Jarča ale ne jak to musí udělat každá z nich. Nemyslím to nijak zle, jen ze sebe nechci dělat pravidelně blbečka.

pavlamejzlikov
hodnocení

Takže, dnes jsem byla osobně na pobočce. Úřednice nechtěla o plné moci nic slyšet, ani ověřené. Mám prý donést OP sestry, donést vypsané a podepsané papíry (žádost o příspěvek). Potom vytiskne nějaké další papíry, pochopila jsem že se bude jednat o ofocené inkaso. To sestře zase zanesu k podpisu a teprve potom to bude óká :D V podstatě to bude práce na celý den.

mnd®

Zase tady budu za ,,vo-la,, ale dodejte pracovnici co vyžaduje.Plnou moc ověřenou přijmout musí.Nenechte se odbít ! řečma že něco může a nemůže.Jsem bílej a dost hlasitej a výřečnej - mám manželku momentálně už přes tři roky na invalidním vozíku a přestože je prohlášená za dementní ve třetím stupni a NENÍ zbavena svéprávnosti,tak jsem s ní doma a všechno vyřizuji a podepisuji za ni.Jde to udělat.Chce to jen ,,velkou,, hubu a nenechat se ,,ukecat,.Když můžou romové,tak proč ,,bílej,, nemá nárok? MÁ ! Jen se to chce ozvat.( štve mě tahle bezmonoct některých se postarat o své blízké) - zas to někdo bonzne a budu mít zakázán přísutup za svůj názor?

alkon*

mnd: S tím co píšeš by se dalo souhlasit. Bohužel ti za to nemám možnost dát ohodnocení.

Ověřená plná moc by snad měla stačít aby někdo za někoho něco vyřídil. Od toho to přece snad je. Často úřednice na úřadech něco nechtějí uznat nebo po lidéch požadují různé zbytečnosti a to ani tak ne proto, že by tím chtěli někoho šikanovat, ale asi proto, že se v něčem pořádně nevyznají. Pokud si je někdo jistý, že na úřadech nepostupují správně tak někdy pomůže zajít se postěžovat za nadřízeným a trvat na tom na co má někdo nárok. Z vlastní zkušeností vím, že někdy je třeba si některé záležitosti na úřadech prostě vyhádat.

pavlamejzlikova
hodnocení

Pokud si je někdo jistý, že na úřadech nepostupují správně tak někdy pomůže zajít se postěžovat za nadřízeným a trvat na tom na co má někdo nárok. Z vlastní zkušeností vím, že někdy je třeba si některé záležitosti na úřadech prostě vyhádat.

Problém je, že tihle úředníci mají instrumenty, jak to člověku vrátit. Mohou poslat kontrolu, která sice nic neodhalí ale ostudu před sousedy udělá a to je jen příklad. V konečném důsledku si člověk uvědomí, že nejlepší je stejně držet hubu a krok. A to je důvod, proč mluvíme o tzv. byrokracii = vládě úředníků. A takový příspěvek na bydlení., to je ještě prkotina. Na takovém ŽÚ, tam teprve začínají ty pravé výklady zákonů ala co úřad, to jiný výklad.

alkon*

Ne vždy mají úředníci instrumenty, jak to člověku vrátit. Pokud jde o příspěvek na bydlení tak tam nevidím důvod k posílání nějaké kontroly, protože u tohoto příspěvku se nezjišťují majetkové poměry žadatele o příspěvek, tak jak je to např. u příspěvku v nezaměstnanosti. Ano úředníci nůžou lidí kteří k ním přicházejí něco vyřízovat do určité míry neprávem různě šikanovat. Někdy se ti úředníci dovolují když vidí, že lidi kteří k ním chodí si to jen tak nechávají líbit a neozývají se proti tomu nebo se jich možná i bojí. Můj názor je, že pokud si je někdo jistý, že některý úředník vůči němu nepostupuje zcela zprávně tak je dobré se po něm domáhat nápravy a pokud to nepomůže tak pohrozit postěžováním se u jeho nadřízeného nebo i jít se na něho postěžovat a nenechat to jen tak. Když úřednice uvidí, že by mohla mít kvůli něčemu problémy tak pak může změnít názor a začít jednat jinak.

Tak mě napadá, alkone, protože máte pravdu, nejlepší by bylo zavolat šéfovi, s dotazem, toho úseku, kam patří i tazatelčina referentka. Na stránkách www příslušného ÚP musí být číslo. A pak už referentka nemůže mít vůbec žádné výhrady!

pavlamejzlikova
hodnocení

Píšete správně, pokud je si někdo jistý. Kdo Vám ale řekl, že to co tady padlo je na 100% správný postup? Kde k tomu máte konkrétní oporu v zákoně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]