Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sleva na vyživovanou osobu a paušál u nájmu

Od: hulmihouk0len* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

moje matka zakoupila byt v dubnu a od července ho pronajímáme. Matka na mě uplatňovala po celý rok v práci slevu na dítě (žiju s nimi celoročně). Výnos z bytu je vyšší jak 0,5* mzda ze závislé činnost a tudíž nemůže použít paušál u dílčího základu daně z nájmu.

Vymyslel jsem to takhle. Slevu na dítě teď od ledna uplatňuje otec. Matka bude moci uplatňovat paušál a všechno bude příští rok optimalizované a v pohodě. Jak se má ale zpětně promítnout do výpočtu daně v daňovém přiznání fakt, že matka chce paušál uplatnit už teď a logicky asi teda musí vrátit nezaslouženou slevu na dítě (a bude to jen za 6 měsíců nebo všech 12?).

Všem děkuji za konstruktivní odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Je jedno, jestli byt patří oběma manželům nebo jenom jednomu → příjmy z něj spadají do SJM. Příjmy z pronájmu přuznává jenom jeden. Nebylo by jednodušší, aby za rok 2016 příjmy z pronájmu přiznal otec? Maminka by je přiznala až za rok 2017.

hulmihouk0len*
hodnocení

Moji rodiče nejsou sezdáni. V tom případě by to asi bylo jednodušší no.

Takhle to poněkud komplikuje situaci. ideální by bylo, aby to vyšlo že nula od nuly pojde, ale jak to dát do přiznání... Tedy že mamka na mě nedostane nic a všechno to vrátí, tátovi o to sníží daň a ještě si mamka moc uznat výdaje u nájmu paušálem, ale jak to na to (předpokládám, že to snad jde)?

iz*

A použít první rok skutečné náklady a paušál až další rok?

S vrácením daňové slevy na dítě jedním rodičem a zpětným uplatněním druhým rodičem nemám zkušenosti. Ale měli by Vám poradit na FÚ.

hulmihouk0len*
hodnocení

Nelze, paušál je výhodnější o dost.

Ok, nakonec tam budeme muset zajít. Je to zjevně velmi komplikované.

Díky za snahu :)

xy
hodnocení

0x

už v roce 2017 by maminka mohla uplatnit slevu na dítě i při paušálu, pokud by dodržela nové ( snížené ) maximum procentuálních výdajů ( nově u 30% paušálu maximum 300 tis )

Pokud chce využít "staré " maximum, tzn. u 30% paušálu 600 tis., tak slevu na dítě uplatnit nebude moci.

hulmihouk0len*
hodnocení

Tak ty paušály zatím snížené, aby se mohla sleva uplatnit zatím neplatí, kdo ví kdy to projednají ale v přiznání za 2016 se to určitě projevit nestačí. Nebo už je to snad uzákoněno? To nás páli teď nejvíce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]