Nejste přihlášen/a.
Jaké musí být přestávky mezi jednotlivými směnami? Ve čtyřsměnném provozu. Můžu dělat třeba dvě "sestnáctky" za sebou? A kde se to dá relevantně najít?
§ 90
(1)Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl mezi koncem jedné směny a začátkem následující směny nepřetržitý odpočinek po dobu alespoň 11 hodin, zaměstnanec mladší 18 let po dobu alespoň 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích.
§ 92
(1)Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl nepřetržitý odpočinek v týdnu v trvání alespoň 35 hodin. Nepřetržitý odpočinek v týdnu nesmí činit u mladistvého zaměstnance méně než 48 hodin.
Zdroj: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast4h4.aspx
Takže z výše uvedeného vyplývá, že zaměstnanec pracující ve dvou po sobě následujících dnech 16 hodin, je zcela v souladu se zákoníkem práce v hajzlu.
Nevím, jak běžní "smrtelníci", ale jestli jsem dobře pochopil šéfa, tak mezi šichtami musí být 4-6 hodin (nevím přesně ten počet) volno, aby jsi mohl nastoupit "druhý den" do práce. Běžně dělám pět dvanáctek za sebou a pak dva dny volna (NO nepřetržitý odpočinek), kam mi v případě potřeby může šoupnout ještě přesčas. Řekl bych, že přesně odpoví ivzez nebo kapkanadeje
villik na mě se nevztahuje zákoník práce, takže za sebe v tom listovat nemusím ... otázkou jestli bohužel nebo bohudík ... všechno má svá pro i proti, samozřejmě body jsem rozdal
Villik potom jste psát nemusel ani Vy, jelikož ani ty určité podmínky, jste neuvedl.
Podle mne je chyba už v těch "šestnáctkách"(nejde o dvanáctihodinovou směnu + přesčas?) – zde to podle mne vypadá na porušování zákoníku práce ze strany zaměstnavatele.
Podle zákoníku práce nesmí délka praco/... a přestávka mezi dvěma pracovními směnami musí činit minimá/....
Zaměstnavatel dále musí dodržet nepřetržitý odpoč/....
Přestávku mezi pracovními směnami lze v odůvodněných př/... zkrátit až na 8 hodin a nepřetržitý odpoč/... za předpokladu, že následující odpočinek bude o stejnou dobu prodloužen. [Pozor na specifika ve zdravotnictví a v zemědělství!]
Dvě "dvanáctky"za sebou samozřejmě pracovat můžete.
Jo, je to ranní + odpolední směna v nepřetržitém provozu. 8+8 hodin. Akorát já to nemám nařízeno, dělám to tak dobrovolně, abych měl následující celý týden volno, a pak zase za mě kolega dělá ty "šestnáctky". Samozřejmě - nesmíme porušovat zákoník práce. Takže to asi budem muset přehodnotit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.