Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnosti při ročním zůčtování daně

Od: orech odpovědí: 18 změna:

Za velmi nepříjemných okolností jsem loni odcházel ze zaměstnání. Byla tam i otevřená šikana, absurdní srážky z osobního bez uvedení důvodu, každodenní porušování zákoníku práce, kouření na pracovišti, neuznávání návštěv lékaře, účtování stravného za stravenky které jsem nedostal, atd. Prostě běžná, česká firma "rodinného typu".

Trvalo mi dost dlouho, než jsem z nich vypáčil zápočtový list, potvrzení o zdanitelných příjmech a evidenční list důchodového pojištění. Od té doby jsem na ÚP.

Teď se však blíží "roční zůčtování daně" a já do toho proklatého baráku už nechci nikdy vkročit.

Je firma povinna mi to sama od sebe poslat? Nebo se musím upomínat?

Definuje nějaký zákon, kdo je čím v té věci povinen?

Mohu to nějak vyřídit sám, abych s nimi už nemusel jednat?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Roční zúčtování daně z příjmu je povinen Vám provést poslední zaměstnavatel z roku 2016, pokud jej o to písemně požádáte do 15. února.

Spolu se žádostí je nutné doložit potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně od všech předchozích zaměstnavatelů v uplynulém roce.

Chcete-li to řešit sám, můžete si sám podat daňové přiznání.

Jestli jste měl příjmy jenom ze zaměstnání (a neměl soubběžně několik zaměstnání, z nichž se odváděla zálohová daň), nemusíte dělat nic. V tom případě nemáte povinnost podávat daňové přiznání (daň za Vás odvedl/i zaměstnavatel/é).

Odkaz na daňové přiznání ještě nemám (podává se až do konce března, teď by stejně ještě bylo moc brzy → o vrácení přeplatku daně byste musel žádat znovu).

orech
hodnocení

Díky za reakci, ale přesto ve mě vyvolává víc otázek než odpovědí. Např. :

Je "daňové přiznání" a "roční zůčtování daně" totéž?

Ve kterém zákoně a paragrafu je uvedeno, že je to "povinen provést poslední zaměstnavatel" ? ( Obávám se, že se na to budu muset v dopise odvolat, jinak budou hrát mrtvého brouka. )

"Souběžně několik zaměstnání" si mohou dovolit pražáci, kteří mají vše pod nosem, dělají na půl úvazku a nemají děti. Obyčejný člověk ve zbytku republiky zabije jedním zaměstnáním, včetně dojezdu, nějakých 11 až 14 hodin denně, takže nemá čas ani sílu dělat něco dalšího. Ne, nic takového jsem neměl. Ale v tom případě nechápu, proč mi známá tvrdí, že musím jít k bývalému zaměstnavateli podepsat růžový papír, který se jmenuje "Roční zúčtování daně"... ( A proto jsem se taky ptal, který zákon to požaduje a po kom. Příp. co se bude dít, když tam nepůjdu. )

rora*

Není to totéž. Více v zákoně o dani z příjmů, viz business.center.cz/... Roční zúčtování pak konrétně:

" § 38ch Roční zúčtování záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daňového zvýhodnění(1) Poplatník, který ve zdaňovacím období pobíral mzdu pouze od jednoho nebo od více plátců daně postupně včetně mezd zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi těmito plátci dodatečně v době, kdy poplatník pro ně již nevykonával činnost, ze které plyne příjem ze závislé činnosti, a podepsal u těchto plátců prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 a 5, může požádat písemně o provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění posledního z uvedených plátců daně, a to nejpozději do 15. února po uplynutí zdaňovacího období. Roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění neprovede plátce u poplatníka, který podá nebo je povinen podat přiznání k dani."O roční zúčtování žádat nemusíte, ani nemusíte podávat daňové přiznání, pokud plníte podmínky paragrafu 38g.

Zálohy na daň jsou většinou vypočítané tak akorát, to leda byste chtěl odečíst třeba ty úroky z hypotéky, školkovné, jinými slovy pokud víte, že by vám měli peníze vracet, by byla škoda se o ně připravit.

orech
hodnocení

To já právě vůbec nevím, jestli mi mají něco vracet a nevím jak to zjistit. Tedy, zaměstnavatel mě loni rozhodně okradl o tisícové částky, to bych uměl i spočítat přesně, ale to byly většinou "nenárokové složky mzdy" nebo "omylem" zaúčtované stravenky, které jsem nedostal.

Jenže pokud jde o daně... tomu nerozumím. Nevím jestli někde dlužím nebo mám přeplatek a nevím jak se to počítá. Jak mám vědět, jestli "vykazuju daňovou ztrátu" nebo co je "závislá činnost"...? Taky je divné, že je tam ta hranice 15 tisíc ročně. To by znamenalo, že daní i lidi, co pobírají existenční minimum? Nechápu...

Stejně je to komedie. Z republiky je každoročně vyvedeno 300 miliard zisku, který se "daní" někde v Karibiku, na Kypru nebo vůbec. A takové myši jako jsem já jsou ve stresu, jestli někde nedluží pár stovek nebo nemají přeplatek...

iz*

Zákon o dani z příjmu. Roční zúčtování daně z příjmu dělá zaměstnavatel, je to něco jiného než daňové přiznání, které si každý dělá sám (zaměstnavatel za nikoho nevyplňuje ani nepodává daňové přiznání).

"Růžový papír" je prohlášení k dani z příjmu. Prohlášení můžete podepsat u zaměstnavatele (potom Vám může každý měsíc uplatňovat slevu na dani) nebo je podepíšete na FÚ při podání daňového přiznání.

Proč Vám to známá tvrdí, Vám může vysvětlit pouze ona.

Nejsem si jista, jestli si Pražáci Váš despekt zaslouží. (Jedna z nich Vám právě věnovala svůj čas...)

orech
hodnocení

Díky za reakci, pak jste tedy výjimka. I když, na druhou stranu, kdo jiný by měl tolik času na odpovědi ;)

Ale opravdu nic ve zlém... Píšu z regionu, kde je i podle učesané statistiky zhruba 15 lidí na jedno pracovní místo, takže když slyším hraběcí rady ze středních čech, jak se máme "více snažit", tak mi to něco dělá s tlakem a není to vůbec dobré...

Ta ubohá žena, co mě strašila růžovým papírem, taky neví přesně, proč bych se o to měl starat já, ale myslí si to, protože u nich ve firmě "se to tak dělá". To, že jsou firmy, kde se nedělá ani to, co se musí, natož to, co by se mělo, jí hlava nebere.

witty*

Já být Vámi, vezmu potvrzení o zdanitelných příjmech a zajdu na finanční úřad. Bývají tam shovívaví a pomůžou vám přiznání vyplnit. Teď tam ještě nebude takový nával.
Zjednodušeně řečeno byste mohl získat zpátky na daních za každý měsíc, kdy jste byl loni bez zaměstnání, 2 tisíce Kč, ale jen za předpokladu, že Vám bylo tolik daní v loňském roce sraženo - to najdete na tom potvrzení v řádku 12. Víc peněz než je na ř. 12 Vám nevrátí (pokud nemáte ještě slevy na děti, tam je to zase jinak).

orech
hodnocení

V řádku 12 mám 19 tisíc, což by možná za ty nervy stálo.

Ještě to komplikuje manželka, která mi onehdy vrazila do ruky papír s názvem "Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro platnění nároku na daňové zvýhodnění pro účely podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob". A že s tím mám jít do bývalé práce, ať mi to vyplní...

To, že vůbec nevím o co jde je jedna věc ( už ten nadpis, to je pro mě jak svahilsky ), ale vůbec si neumím představit, že bych měl za těmi mafiány jít, zvonit tam a škemrat ať tam něco napíšou... Když to pošlu poštou, tak mi to nevrátí, protože přece nemusejí. Nic tím neriskují a já jim nedokážu, že to vůbec měli v ruce... Hnus, velebnosti... Kéž už by byl všemu konec.

witty*

To je papír, kde Vám má bývalý zaměstnavatel potvrdit, že jste neuplatňoval slevu (daňové zvýhodnění) na děti. Mohl byste se na FÚ zeptat, jak postupovat v případě, že bývalý zaměstnavatel odmítá potvrdit doklady k daňovým záležitostem. Oni už mají nějaké páky. Nebo to řešit čestným prohlášením, pokud by to zaměstnavatel manželky uznal. V krajním případě si dá žena taky přiznání a finančák uvidí na Vašem přiznání, že jste děti neuplatňoval. Hlavu vzhůru, ono to nějak půjde. Přeju vám pro příště přijatelnějšího zaměstnavatele.

orech
hodnocení

Díky.

Vzpoměl jsem si teď, jak pravil klasik : "ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo".

Zní to samozřejmě banálně, ale před dvěmi lety mě ta věta hodně povzbudila...

rora*
hodnocení

0x

Ano, můžete si sám udělat daňové přznání, formulář na internetu vás povede krok za krokem. Není to vůbec těžké.

orech
hodnocení

Věřím, že to není těžké pro člověka, který se v tom vyzná. Což není můj případ. Já například ani nevím, jestli je "daňové přiznání" a "roční zůčtování daně" totéž. Pokud to je totéž, tak proč to má dva různé názvy...?

A obecná odpověď, že je něco na internetu mi taky moc nepomohla... Takhle konkrétní adresa, to by bylo :)

rora*

Manžel tehdy taky skončil v práci ne zrovna v přátelském duchu, tak jsme následně dělali přiznání sami, aby nemusel žádat firmu. Neměli jsme s tím zkušenost ani jeden a zvládli jsme to. Formulář je (bude) zde financnisprava.cz/...

doplněno 17.01.17 12:56:

Tak formulář už tam je. adisepo.mfcr.cz/...

orech
hodnocení

Díky, to už je trošku odpověď z reality. Akorát, že ten odkaz nefunguje : "stránka nenalezena".

Takže na stránkách financnisprava.cz mám hledat formulář nazvaný "roční zůčtování daně"?

Nebo "daňové přiznání"?

A jak jste poznali, že to máte vyplnit? Kdo to po manželovi chtěl?

rora*

Manžel chtěl hlavně vrátit zaplacené zálohy na dani, proto přiznání podával. Platíme úvěr na bydlení a každý rok mu něco vrací na základě zaplacených úroků.

orech
hodnocení

Jo, díky, už jsem na tom růžovém lejstru...

To je hrůza... Ta účetní hantýrka, to je pro mě jak maďarština, já vůbec nevím, co se po mě chce...

A hlavně proč...

rora*

U všeho jsou otazníky - nápověda. Jinak si vezmete papír od zaměstnavatele - potvrzení o zdanitelných příjmech - a jedete podle něj. Přepíšete čísla do příslušných řádků (snad jsou i stejně nadepsané). Nemáte kamarádku účetní, že by vám pomohla?

orech
hodnocení

Kdepak, s ženskýma je potíž. I když s chlapama taky. Slovo kamarád by dnes mnozí museli hledat ve slovníku.

Ale jsem moc rád za Vaše odpovědi, je v nich dost informací, zkusím se tím nějak prokousat. Upřímně děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]