Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zveřejnění adresy jako soukromého údaje?

Od: postcd® odpovědí: 2 změna:

Někdo mi poslal poštou balík s ne zrovna levným předmětem, tak jsem si natočil mobilem video balíku (i s adresou prodejce) a jak balík rozbaluji a jak předmět vypadá. Předmět se neshodoval s popisem a proto jsem video přidal na youtube přičemž jsem ho nastavil jako Neveřejné což znamená, že ho na youtube nikdo nenajde, jen ten kdo zná jeho adresu (příklad adresy: https: // youtu.be / stOuHQ1jQEE)

Adresu jsem pak sdílel s provozovatelem www stránek (aukro.cz), díky kterým došlo k prodeji adresu získal i prodejce, kterému se nelíbilo že jeho adresa je vidět na serveru jako youtube (nedivím se mu, asi jsem udělal chybu). Až dodatečně se ode mě dozvěděl že video nejde dohledat na youtube. Říkal, že mě to může stát 10 tis. Kč takové zveřejňování soukromých informací.

Tak se chci zeptat co je na tom pravdy, případně jak poznám že daná informace již není "soukromá" a mohu ji dát na internet. Neměl bych příště video vůbec nikam nahrávat ani kdyby bylo chráněno heslem?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Já bych odlišovala "soukromou informaci" a osobní údaj. Osobním údajem je to, podle čeho lze identifikovat konkrétní osobu. Zveřejnit osobní údaje lze pouze se souhlasem dotyčné osoby.

Cokoliv jednou vložíte do internetu, si začne "žít svým životem", nad vloženým obsahem už nikdy nebudete mít úplnou kontrolu, a to ani poté, co vložený obsah smažete.

Přestože Aukro, YouTube i Google považuji za důvěryhodné společnosti, nelze se ani u nich stoprocentně spolehnout na to, že se k vloženým informacím, fotkám nebo videím nedostane nikdo nepovolaný (i ochrana heslem nebo uložení informace jako "neveřejné" mohou selhat).

[A podle mne není v pořádku ani vzít informace z "veřejného zdroje" a bez vědomí a souhlasu dotyčné osoby je umístit jinam do internetu. (Někdo už tu o mně napsal, že jsem přísná...)]

Kdybyste byl video s adresou poslal jenom Aukru, nemohl by podle mne prodávající nic namítat, protože při řešení problému bylo potřeba, aby jej Aukro mohlo identifikovat. Vložení videa na YouTube podle mne v pořádku nebylo.

Ale počkejte si ještě na další názory.

hodnocení

děkuji za odpovědi, také si myslím, že jsem to udělal špatně a souhlasím s tím, že není 100% kontrola nad tím co se jednou dá na internet. Proto mi tady na poradte.cz vadí, že nemohu alespoň upravit svůj příspěvek po neomezeně dlouhou dobu a musím se spoléhat na ochotu moderátora/administrátora. :-/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]