Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak měnit peníze

Od: navstevnik odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

jak co nejvýhodněji řešit výměnu peněz při cestování do zahraničí? Aktuálně mi jde o eura, ale teoreticky mě to zajímá u jakýchkoliv měn.

Využít klasicky směnárny, nebo si vyřídit nějakou kartu a vybírat a platit normálně kartou ze zahraničí? Jak je to případně s placením a výběrem u FIO banky? Jsou tam navíc nějaké poplatky atd.?

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Popíšu zkušenost z Polska, Wisly, ale přesné určení místa není až tak důležité...chybělo nám pár zlotých, poblíž bankomat (už nevím, které banky), vybral jsem 50,- zlotých, v následujícím měsíčním vyúčtování poplatek za výběr v zahraničí cca 150,-Kč; karta ČS...jedná se o výběr hotovosti...jiné je to u placení kartou u obchodníka, tam je to dobré, alespoň v Polsku...platit kartou ANO, vybírat hotovost -?...takže tolik...

hodnocení

1x

Obecně jsou vyšší poplatky za výběr hotovosti z bankomatu v zahraničí.

Pokud platíš kartou v obchodech, tak jsou tam poplatky minimální a platba se přepočítává aktuálním kurzem.

Pokud ale jdeš vybrat hotovost z bankomatu, tak u FIO je v ceníku uvedeno 0,5% + 80Kč. Takže je při každém výběru pevný poplatek 80Kč a k tomu se připočte ještě 0,5% z vybírané částky.

hodnocení

0x

Kartou, tam je vždy aktuální kurzovní střed, navíc karta funguje často jako záruka, například v autopůjčovně. Pozor, kreditní karta může mít opačný efekt, takže klasickou debetní kartu, která pracuje s vašimi penězi.

hodnocení

0x
Vím že UniCredit má výběry z bankomatů v zahraničí zdarma.Ale jakým kurzem,to už byste se musel zeptat na pobočce.
Chodit do směnárny v případě jiných měn než jen eur může být časem obtěžující.

hodnocení

0x

Jde o to,jak která banka,je třeba si pročíst podmínky použití karty své banky v zahraničí. My platíme v cizině za výběr z bankomatu 9,-. Jedná se o Equa banku.

hodnocení

0x

Preferuju platbu kartou všude, kde je to jen možné. Pro hotovost používám službu směnárny (u nás), v zahraničí nejspíš bankomat (ne vždy výhodné, ale do zahraničí českou hotovost nevozím, tak by mi nic jiného nezbylo).

lolok
hodnocení

0x

u Equa jsou výběry v zahraničí za 9,-, vždycky jsem to zatím řešil tak..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]