Nejste přihlášen/a.
zdravím,
může mi prosím někdo vysvětlit o co jde v (níže uvedeném) par.155 odst.3 daňového řádu? I při svém vzdělání nechápu blábol proč mi nemůže FÚ vyplatit přeplatek na dani z příjmú za minulý rok když jsem podal přiznání s žádostí o vrácení přeplatku na začátku ledna a operuje s nějakými 60 dny. Dle selského rozumu mám (dost nezanedbatelný) přeplatek na dani a chci ho vrátit - co je za problém...!
" Pokud v době podání žádosti o vrácení vratitelného přeplatku dosahuje vratitelný přeplatek nejméně částku 100 Kč, poukáže jej správce daně do 30 dnů ode dne obdržení žádosti podle odstavce 2, v opačném případě žádosti vyhoví, pouze pokud vratitelný přeplatek této částky dosáhne do 60 dnů ode dne podání žádosti; lhůta pro jeho vrácení počíná běžet až ode dne následujícího po dosažení této částky."
Proč blábol? Já se v tom orientuji docela dobře. Pokud přeplatek činí více než 100 Kč, je přeplatek zaslán do 30 dnů od obdržení žádosti. 60denní lhůta se vás netýká .
V tomto článku je to dobře vysvětleno. Přeplatek vzniká až po uplynutí termínu, v němž bylo možné podat daňové přiznání, protože až do tohoto termínu je možné podávat případná opravná přiznání.
Ten, kdo o vrácení přeplatku požádal hned v lednu, tedy musí o vrácení přeplatku žádádat znovu. [Já kvůli tomu lidem radím podávat daňové přiznání až na přelomu února a března.]
OK, děkuji, ale ani tak v tom nevidím příliš logiku. Termín vyplácení se tím pádem (možnost podávání opravných přiznání až do konce března) uspíšit nedá to je jasné, ale proč mám svou žádost opakovat když mé přiznání je jediné a poslední? Naco další opakovaná žádost o totéž ...? "Budou se zabývat tím posledním"...ok to je pochopitelné, a když je tím posledním hned to první?
Podáváte-li daňové přiznání hned na začátku roku, pravděpodobně se "nevejdete" do zmíněné 60denní lhůty. Proto je lepší přiznání podávat později. Nebo samotné přiznání podat začátkem roku a o přeplatek požádat až v březnu. [Nevíte, kdy přesně přijde řada na Vaši žádost. Pokud až koncem dubna nebo začátkem května, nemůže už FÚ přeplatek vrátit.]
já tomu (proč podávat později) rozumím pokud existuje toto pravidlo (60 dní), ale proč vůbec existuje? Mám přeplatek na dani za loňský rok a chci ho vrátit, toť vše. Přiznání jsem podal v řádném termínu, přeplatek je vyčíslen, o vrácení jsem požádal. Ať mi FÚ vrátí na co nemá nárok a je to ne? Jaképak podmínky! Ale proč to dělat jednoduše že? Tak mi to připadá...
OK , to už mě jen tak vytáčejí jako obvykle... Nemám co na práci tak prostě budu 2x sepisovat stejnou žádost na stejnou věc a 2x ji ponesu na FÚ protože to trotlům jednou nestačí a za 60 dnů se asi sama přepíše na něco jiného...chjo...
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.