Nejste přihlášen/a.
Je mi 25 a partnerovi 28. Jsme spolu 7 let,ovšem je to takový ten "víkendový vztah" a každý bydlíme u svých rodičů. Já už jsem ale dospěla do bodu, kdy chci mít svoji domácnost a sestěhovat se, ovšem on nechce. Že prý proč platit nájem, když může bydlet doma a zadarmo (respektive za mírný příspěvek rodičům). Náramně mu vyhovuje, že se o všechno maminka postará, hlavně zaplatí. Sama se odstěhovat nemůžu, nemůžu si dovolit sama platit nájem, ale už se i stydím odpovídat na otázky "jak dlouho jste spolu" a když to řeknu, tak "a kde bydlíte". Jen by mě zajímalo, jestli má někdo podobnou zkušenost - partnera, kterému zapomněli v porodnici odstřihnout pupeční šňůru.
Když jsem byla na studiích v Holandsku, velmi mne překvapil (příjemně) postoj tamních studentů, které jsme poznali ke svým rodičům. Studenti si pronajali dům a utvořili takovou komunitu, kdy společně vše platili, měli služby na úklidy, střídali se v nákupech a toto soužití jim vydrželo dlouhá léta, postupně se odstěhovávali ti, kdož měli děti, ale někteří i s dětmi v komunitě zůstávali Jiní zase měli pronajatý byt. Všichni byli ale hrdí na své soukromí a samostatnost a nikdo nepočítal s tím, že by ho zajištovali rodiče, i když se rodiče měli dobře.
U nás je to jiné. Mnoho dětí automaticky počítá, že rodiče jim zajistí byty, auta, zaplatí studium. Nehledají si samostatnou existenci. Myslela jsem, že se to po revoluci změní, ale opak je pravdou. Bohužel, tohle "Dokud máma funí, zůstaneme u ní" se rozmáhá u nás jako mor, hlavně u pohodlných synků.
Čím je vztah s ním delší, tím méně motivován bude tohle zabydlené pohodlí měnit. Otázka je, jestli jste si patrnera pro život a pro založení rodiny představovala takhle.
Taky bych se přimlouvala za to, co říká Kibic, i když Vás to asi bude bolet. Ale bohužel ani já nevidím vaši společnou budoucnost nijak nadějně či perspektivně a po pravdě řečeno, já bych se asi raději poohlédla po vyzrálém, dospělém chlapovi, kterému je mamahotel cizí. I když vím, že po tolika letech je to hodně těžké, pořád je lepší přijít na to v 25 letech než třeba o pár let a dětí později.
Jak patrno, že je to o pohodlnosti. Ačkoliv je váš vztah poměrně dlouhý, uvažoval bych zcela vážně o jeho pozvolném zrušení. Pokud ale žijete v místech s malou možností takového řešení (například kvůli drbům atd.), věřím, že se vám mé řešení nelíbí. Vlastní zkušenost nemám, ale vím, že násilné osamostatnění partnerů vede vždy do pekel. Pokud nechtějí oba, je to na nic. Budoucí soužití vede většinou stejně k rozchodu. Proto je tolik vtipů o tchýních.
Měla jsem partnera,který byl tak závislý na své matce,že jsem se nastěhovala na konec k němu+matce.Dopadlo to tak,že když jsem uvařila,tak nejedl ani od matky,ani odemně a začal chodit do restaurace na jídlo a cokoliv jsem u nich v domácnosti udělala,bylo špatně-domácnost,výchova dětí a po několika letech jsem to ukončila rozvodem.UŽ NIKDY Vííce..Hodně zdaru.
Ahoj!připojuji se ráda taky k debatě.Vím, co zažíváš.Já jsem s bývalým partnerem chodila skoro 6 let, zjistila jsem potom, co jsme narazili na téma kde bydlet, kde žít...že to byl velký problém, já jsem nechtěla z velkoměsta na vesnici a on nechtěl z vesnice do velkoměsta, kde mimo jiné nyní je nucen denně od rána do večera pracovat, tudíž by nemusel ztrácet tolik času cestováním a utrácet peníze za vlaky, benzín...Navíc bývalý partner nechtěl opustit rodinné hnízdo, protože maminka dělala výborný buchty, tatínek potřeboval pomoc v lese, sadu, na poli, se senem na louce a všude jinde.Já jsem potřebovala pohladit po hlavě a vlasech a pohladit na duši, ale přednější bylo to, že tatínek a maminka zakázali jít na ples, aby jsme nebyli na další den do lesa, kdy budeme makat jak šroubci...unavení a zakázali a on poslouchal, já většinou sedla na kolo a jela s přáteli sama nebo jela na chatu k mým rodičům...Utíkala jsem z toho vztahu, až jsem po rozumné rozmluvě s bývalým přítelem vztah utla a on byl jako oněmělý.Dlouho to bolelo,ale do pul roku jsme si oba našli partnera, kterého jsme si po pár letech vzali.Ale kdo chce kam, pomozme mu tam.Seznámila jsem se s úžasným chlapem, se kterým jsem taky 5 let chodila a nedovedla si představit, že by se odstěhoval od rodičů, ale ve všem, co jsme společně rozumnou a nenásilnou cestou probrali ústně, tak jsme se na všem vzácně shodli.Věřím, že můžeš taky najít někoho takového, protože popravdě řečeno cítím z tvého psaní, že se partnerovi nechce od rodičů.Radím Vám buď si sedněte a řekněte si co očekáváte od budoucnosti, že lidi kolem vás se žení, berou se, mají děti a to už je až nezdravé, aby lidi kolem 30 let se nechali živit, šatit a vydržovat rodiči.Vydrbat záda ve vaně mu můžeš taky a pokud oba vyděláváte nebo studujete...tak tě můžu ujistit, že i z mála jde vybudovat slušná domácnost.Můj současný manžel je o 4roky mladší než já a klape nám to jako nikdy.Základem vztahu je komunikace, radím ti, aby jste co nejvíce mluvili o budoucnosti a z pár zásadních signálů věřím, že poznáš, zda je to ten pravý, zda se pořád milujete, a zda jste schopní jeden pro druhýho dýchat nebo ne...Věřím že bude dobře.Napiš mi co si myslíš o tom, co ti píšou lidi a já.Krásný večer přeju!
Myslím že úpo 7 letech vztahu by bylo normální zkusit spolu žít. Asi bych mu dala na vybranou a kdyby chtěl zůstat u maminky tak bych se poohlídla po samostatnějším partnerovi. Pokud potřebuje ke všemu matku, asi to nebude člověk pro život. nebo taky chcete kolem něj lítat a vše zařizovat za něj?
Myslím si, že dostáváš pořádnou sadu od nás ode všechn, nechci však,aby jsi se cítila nějak moc zle kvůi našim radám, zatím se všechny shodujeme na jednom, že by si měl partner vybrat...buď společné bydlení a žití s tebou nebo odloučení od tebe a zůstane s matkou.Myslíš si, že by jeho matka uvítala, když by se syn odstěhoval nebo že by ji to spíše položilo?a spíše by tobě dávala za vinu, že jsi jí odvedla synáčka?Je pravda, že poté, co jsme se s přítelem nyní manželem odstěhovali od svých rodičů, tak jsme si zajistili větší několikanásobné a obří štěstí, které se skutečně ponásobilo tím, že jsme se po letech chození uhnízd´ovali a toto krásné období trvá i dva roky po svatbě a dva roky poté co jsme tak učinili.Taky jsem se zpočátku bála tchýně, jak to vezme, jak bude brát, že její mladší syn odešel bydlet mimo rodinný krb se starší dívkou, ale nyní máme jak mezi sebou tak mezi tchýní a tchánem a sourozenci lepší vztah.Nechci aby to znělo nějak zvláště ideálně, ale věř mi, že když by se syn od matky-tvůj přítel-odstěhoval, tak zjistíte, zjistíš, že to soužití společné bude o něčem jiným, budete zodpovědní za všechno sami a sebevědomí se posílí strašně moc a vztah se utuží.Co si o tom myslíš?já bych ti přála, aby jsi byla moc š´tastná!a ověřila si pár větama, zda ti to za to stojí ve vztahu vyčkávat či jednat, aby jsi věděla ihned, jak to mezi tebou a miláčkem je...a nebo není?
Všem moc díky za vaše názory! Napsala jsem to tak shrnutě, tak vám to trošku "rozložím": Je to tak, že jeho o rok mladší bratr je to samé v bledě modrém. Jejich maminka by byla moc ráda, kdyby se už odstěhovali. Už mnohokrát se nás ptala, kdy začneme společně žít. Jeho rodiče si renovují domek a ten současný, kde všichni bydlí, chtějí klukům nechat, ať si ho prodají nebo si v něm bydlí. A mému příteli navíc dali stavební pozemek, kde už nechal vybudovat všechny přípojky. Problém je v tom, že on prostě čeká, až se rodiče odstěhují a pak prý budeme bydlet ve starém a pak třeba začneme stavět. Jenže rodiče renovují již pátým rokem a peníze nejsou, stavba se táhne ... On prostě dokud to jde, chce být u rodičů "zdarma". Samozřejmě že o tom spolu mluvíme - teda většinou mluvím já, on moc nerad - a za tu dobu jsem dosáhla aspoň toho, že upustil od plánu nastěhovat se s rodiči do toho jejich nového a sám navrhl, že pak budeme bydlet spolu v tom starém.
Ahoj, přeju pěkný den!Tak to je zajímavá situace, kterou popisuješ, to se mění veškerý můj pohled na věc...Ale znám sama taky lidi ze sousedství, kteří renovovali a renovovali a rekonstruovali a trvalo to skoro 10 let a jak ty píšeš...uplně to samý...stavba se táhla, peníze nebyly a nakonec to tu rodinu rozvrátilo a nebyli š´tastní ani rodiče ani děcka a dopadlo to tak, že ten nedostavěný a nedorekonstuovaný barák prodali i s částí hypotéky...No osudy jsou různé!Z tvého posledního psaní tedy cítím, že se rozcházet nemáš v umyslu, jak radí ostatní lidi v této diskusi, že spíše chceš volit cestu kompromisu.Ale říkám si jakého?Samozřejmě asi nevíte, kdy se rodiče chtějí odstěhovat a asi by vážně bylo nejlepší ten starý barák prodat a tvůj přítel a jeho bratr ty penízky si rozdělit a začít každý oddělěně, dál od příbuzných.To soužití totiž nikdy nedělá dobrotu!Ale je zase pravda, že vše je drahé a nevím jaké máte možnosti?Vyděláváte nebo studujete?Neznám ty jeho rodiče, ale když si přímo jeho mamka přeje, aby se odstěhovali, že je na čase, tak jaké vlastně jsou vůbec možnosti?pronajmout si třeba do začátku byt společně nebo vyčkávat, až rodiče dostaví a zrenovují baráček nový?
Ahoj, také přeju hezký den! Přesně tak, já jsem chtěla začít na neutrální půdě, pronajmout si třeba na rok byt. Prostě nějak začít. Říkala jsem mu, že přeci není normální vyčkávat, až se někdo odstěhuje a podle toho se pak zařídit. Oba vyděláváme. Jeho původní plán byl takový, že se s rodiči i bratrem nastěhuje k rodičům do nového (čemuž se jejich maminka od srdce zasmála a řekla jim, že to snad nemyslí vážně), prodá se starý dům a z penízků si postavíme svůj. Jenže já jsem řekla, že to snad nemyslí vážně, protože může čekat třeba pět let, než to někdo koupí. Ačkoliv je to dobrá lokalita, tak 30 let starý 2generační velký dům asi na dračku nepůjde. Nejde snad o to, že by se mnou nechtěl bydlet, ale prostě dokud to jde, tak se nechá živit, jen když nebude muset platit ze svého. Ale zase abyste nemysleli, že je to nějakej škudlil. To ne. Na mně ani na sobě nešetří.
Promiňte mi, ale nyní jsem se prozměnu zasmál já. Důvod? Poslední tři věty. Proč? Nechce platit za nutnosti života, ale rozhazuje za hlouposti. Závěr? Žije si nadpoměry a na cizí účet. Dopředu se omlovám, kdyby tomu tak nebylo, leč takto jsem to zdedukoval.
Auto, přípojky k pozemku a "běžné drobnosti" jako dárky k narozeninám, svátku a vánocům. Možná jsou to hlouposti, za které by se dal zaplatit měsíční nájem, ale aspoň k mému životu to patří. Nevím jak žijete vy a jak jste se vy sám osamostatnil, ale já mám taky upřímně řečeno obavu z toho, jak to budeme zvládat po finanční stránce, když jsem se doposud nemusela o nic starat. Navíc když od nového roku nebudu mít práci.
Tak já Vám řeknu můj příběh, jakým stylem jsem se osamostatnil. Bylo to na stuiích na VŠ (je mi 29let). Rodičům se nelíbilo, jakým zahalčívým životem na kojích žijí, jak si užívám života na kontokorentu. Ve 23 rocích mého věku, ve čtvrťáku, jsem dostal 15tis půjčky od rodičů se splatnosti do dvou let. Dokud nezaplatím, tak neuvidím peníze na další půjčku. Byl jsem student a ze dne na den jsem byl bez příjmu, zaměstnání a studující. Těžce jsem narazil rypákem do zdi a na dno, kdy byly dny, kdy jsem neměl na jídlo a pil jsem jenom vodu, abych zahnal hlad. Musel jsem si najít zaměstnání při studiu. V takové chvíli je Vám jedno, jestli děláte kancelářské práce, popřípadě umýváte metro. Peníze byly potřeba. Dnes jsem po studiích (no, studuji ještě další školu), pracuji, nezadlužený.
To, že Váš milý bude nezaměstnaný, to považuji za jeho neschopnost, neb předpokládám, že se mu příčí čistit latrýny či sbírat odpadky ve městě(taky možnost výdělku). A bát se samostatného života? Neznámé vyvolává strach z nejistoty. Avšak když nepřekonáte svůj stín, nikdy a nikde se nebudete vyvíjet. A zasíťovat pozemek, když žije naúkor rodičů, to umí každý.
Přečtěte si to ještě jednou. Nezaměstnaná budu já, to já budu čistit latríny, když na to přijde. A není to mojí neschopností. Firma končí svoji činnost, s tím já nic nezmůžu.
Takže vás vlastně postrčili rodiče. Já už teď taky vidím jako chybu to, že jsem všechny školy absolvovala v okolí bydliště s dojížděním. Všichni moji spolužáci, kteří studovali dál a bydleli na intrech a kolejích už se domů nevrátili. Naučili se samostatnosti mnohem dřív, což je samozřejmě veliké plus.
Jojo, chybka se vloudila. To, že končí firma, alespoň máš více času na hledání práce. A nyní si představ, že budeš žít sama a stane se Ti tohle (nedejbože s dětmi).
Já jen že zavadit o slušnou práci je pro mě a mladý holky celkově problém. Nejdřív je mladá bez praxe, pak je mladá a to znamená, že bude chtít děti a nikde nepotřebují, aby za 3 roky na 6 let odešla na mateřskou, pak máte malý děti a to znamená, že budou nemocné a budete muset s nimi být doma a nebo jste byl dloho doma a vypadl z oboru. Takže vás nikde nechtějí. A pak opravdu nezbývá, než sbírat odpadky.
Děkuji za odpověď!No tak to je fajn, že není škudlil, že má různé nápady, ale je potřeba taky se na to podívat skutečně reálně a ty nápady realizovat a třeba i na sobě šetřit, aby jste si mohli něco odříct za cenu, že by jste spolu začli bydlet.Zkuste to probrat ještě dokud je čas, aby se věčně vaše rozhodování netáhlo.Znám moc párů, co udělali radikální řez a zjistili, že začít spolu a třeba v 30m čtverčních, že to ty dva někam posune, že se láska zdvojnásobí a nebo si budou lést na nervy a rozejdou se.Vem si když by jste třeba za 3 roky spolu až začli, tak co když by už mezi váma nebyla vřelá láska jako nyní?Možná taky když by rodiče viděli snahu, že by jste v jejich očích stoupli v ceně..ale to asi jak jsem pochopila podle toho co píšeš je na tvém příteli, aby rozhodl on.Když máte ten pozemek a udělané přípojky...to bych neváhala a stavěla hned zjara.Bydlíte daleko od sebe že píšeš že máte vztah víkendový?dala by jsi za svého přítele ruku do ohně?Věřím že je to dobrý chlap a muž tvého srdce.Zkuste si fakt promluvit co dál, že se to kolem bere žení vdává páří a vy co?čekat na dostavění baráku rodičů?Bylo by dobré ukázat rodičům, že se bez nich obejdete...Určitě by čučeli jak vám to dobře jde.
Já díky za podporu. Jak jsem psala, doteď mně to taky nevadilo, že žijem tak, jak žijem. Studovala jsem, na společný život jsem v tu chvíli fakt nemyslela, pak jsem si začala vydělávat, ale najednou přesně jak si psala se všechny mé vrstevnice začaly vdávat, množit nebo stěhovat a když jsem teď byla na slučáku, tak jsem si připadala tak trochu jako vyvrhel. Není to tak, že bych tohle téma řešila několik let, je to otázka posledních několika měsíců a doufám, že se to brzy vyřeší.
Tím končím diskusi na toto téma (aspoň co se mě týká), jen jsem chtěla vědět, jestli má někdo podobnou zkušenost. Rozhodně se nebudu s někým rozcházet jen proto, že mi to tady 10 anonymních lidí poradilo. Uvidím, co se z toho vyklube po další rozmluvě Díky všem a mějte se hezky!
Ahoj všichni, vlastně neznám Vaše jména, ale tady tato debata se mi jeví jako zajímavá.Zdá se mi, že mlsnakocka si možná po těchto slovech od všech nezávislých lidí uvědomí, že její partner je vlasntě zcela dokonalý a ideální, a že splńuje všechna kriteria pro muže snů.Neházej rozhodně v ničem flintu do žita a řiď se srdcem stejnětak i rozumem.Mě se to radí...Dříve jsem chodila s klukem, který by se nikdy od svých rodičů neodstěhoval, to je ten bývalý vztah, co nevyšel a ztroskotal na tom, že on nechtěl jít bydlet do města za mnou a já nechtěla odjet daleko od zaměstnání a zbytečně daleko do všeho a všech a právě Brno by bylo kompromisem pro nás pro oba a nyní nelituju, že jsem ten rozcházecí krok udělala.Jak píše asa, tak já napíšu jak jsem se já osamostatńovala.Našemu vztahu bylo co se týče citů i podobnosti až stejnosti povah střelců přáno.Akorát přítel - nyní manžel byl student končící školu a já učitelka ze školky - s 15hrubého - a to se nezměnilo...jsem měla 11tisíc čistého bez odměn a přítel vydělával ve firmě Bruco po nocích brigádně a snažil se vydělat si pár korun na živobytí.Rodiče mu dávali sem tam kapesné na šalinkartu nebo na jídlo, ale to bylo skutečně pramálo, musel se snažit sám a do toho se nám naskytla možnost bydlet v bytě po babičce.Manžel má tři sourozence a mysleli jsme si, že by nám jeho mamka byt po babičce, která již bohužel nežije, pronajímala, nechtěli jsme být vychcánci, ale takto jsme si na to mysleli, samozdřejmě vše bylo jinak a my to přijali se vším všudy...Situace to byla takováto...Sourozenci manžela se ozvali, že pokud sáhneme na byt, tak chtějí do roka prachy na ruku.Podotýkám, že oba sourozenci včetně jejich partnerů jsou velmi dobře placeni ve svých zaměstnáních, informatik, obor finančnictví a prosperující zahraniční firmy, teamleadeři...Nezávidím nikomu, každý dělá,co ho baví nebo co mu jde dobře, co je mu souzeno dělat nebo co mu osud přihrál.Ale my byli v děsné situaci, já dala všechny uspory na uvěr, který jsem si sama vzala ještě před svatbou i s rizikem, že by vztah nevyšel, prostě z lásky, ale byla jsem i blbá a mohlo se to udělat jinak, ale já sama jakožto jediný výdělečně činný člen našeho vztahu jsem si vzala uvěr na moc set tisíc a šla jsem do toho rovnou po hlavě a vyplatila jeho chtivé peněz sourozence.Bylo to pro mě traumatizující, protože jsem neměla pak ani halíř, ale mohli jsme řešit rekonstrukce bytu, kde jsme si všechno udělali svépomocí, vymlátili sami jádro, vybouchali kachle, vanu...všechny pravěké karmy a troje kamna vážící snad tunu a s odstupem času to vidím tak, že i z nuly se dá vybudovat něco...čekali jsme dlouho na drahý projekt a čekali jsme dlouho na všechno možný, okna jsme spláceli po 2tisících, jezdili jsme žigulem po dědovi, ale určitě i z mála jde něco udělat.Když chtějí teda oba...Co vy na to?Jak asa píše, že zažil pít vodu, aby zahnal hlad, tak my zase jedli furt jen rohlíky s něčím nebo pizzu z okýnka za 15 kč z české, aby jsme ušetřili.Nyní máme oba stále málo peněz, oba splácíme přefinancovaný a lépe udělaný úvěr, přesto šetříme jak mourovatí, ale zažili jsme DNO, od kterého jsme se odpíchli a není nad to, zažít to dno, aby si pak člověk vážil i té vody, které se může napít ze svýho vlastního vodovodu.
Jste fáááájn všichni tady a baví mě si psát a mlsnekocce preju velké štěstí!
Hm,tak to vam nezavidim.Jednoho takoveho ,jsem mela,ale bouzel neklapalo to .Mame spolu holcicku ktery je ted 11 a nema vubec zajem je raci porad s maminkou .A kdyz ,jsem chtela aby holce pridal,tak me nadala jeho mami a jeste k tomu se pridal jeho bratr a svgrova.Uhozeny na palici.A je bez zajmu od sameho narozeni dcery.Dcerka ho vubec nezna,ale takovi chlapy kopat a kopat.Nikdy to nebude s takovima chlapama delat dobrotu.Vam preji ,aby to bylo vse ok.Jo a ted mam uz 4 deti s ninejsim manzelem ,ktery je samostatny.Mejtese a at se dari v zivote a hodne stesti .
Díky všem, hlavně lucce, skvěle se s tebou povídáTouhle diskuzí jsem sledovala jen to, že se dozvím, jestli někdo zažil něco podobného. Nechtěla jsem, nechci a nebudu chtít podle toho vyvozovat žádný závěry. Já sem s tím "chlapem-dítětem" strašně ráda, i když to je o nervy, občas říkám, že je to tréning na opravdový dítě:D Ale to je námět na další téma - někoho miluješ a přitom ti leze na nervy. Tak se o něm někde jinde můžeme pobavit
Momentálně mě mnohem víc tíží otázka sehnat novou práci, abych měla vůbec nějaký korunky.
No a jak tady nakousla lucca, tak soužití s vykutálenými příbuznými, kteří ti všechno přejí, ale přitom nechtějí přijít ani o korunu, kteří dělají, že je všechno naprosto OK a jen za tebou zavřou dveře, tak ti začne pískat v uších - o tom bych mohla taky dloooouze vyprávět, to by bylo na nové téma. Nejhorší kšefty jsou totiž právě s příbuznými!
Mějte se!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.